בדרך לקבר: חברה קדישא מתחברת ל-waze
מנכ"ל המשרד לשירותי דת הודיע במהלך דיון בוועדת הכספים בכנסת, כי בקרוב יופעל השירות שיאפשר הגעה מהירה ומדויקת לקברים. השר דוד אזולאי קרא לממשלה להפסיק את הקבורה הרוויה והתלונן על מחסור בתקנים ובתקציב
גם חברה קדישא מתחברת ל-waze. בקרוב תוכלו לאתר בשיא הדיוק, בעזרת אפליקציית ה-GPS את מקום הקבורה של יקירכם בכל אחד מבתי הקברות בארץ. את הבשורה הזו הביא מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, במהלך דיון בוועדת הכספים בכנסת על פעילות משרדו לקראת שנות התקציב הבאות. פלוס גילה כי משרדו, באמצעות חברה קדישא, "מקדמים את פרויקט waze בבתי הקברות לטובת קרובי הנפטרים, לצד שירותים נוספים עקב פטירה, גם לאחר שעות העבודה של החברה קדישא".
המנכ"ל לא נכנס לפרטים טכניים ותקציביים, אלא הסתפק בהכללת השיפור הזה בתכנית העבודה של משרדו. לקרובי נפטרים זו תהיה הקלה עצומה בעקבות ההתרחבות המואצת של בתי הקברות, אשר מקשה על איתור הקבר אפילו ביום השנה הראשון למועד הפטירה, מרוב המצבות שנוספו מסביבו.
ועדת הכספים דנה בין השאר בסוגיית הקבורה הרוויה בקומות, והשר לשירותי דת, דוד אזולאי, קרא בהקשר זה לממשלה "להפסיק עם הקבורה הרוויה. זו אג'נדה לא מציאותית. בשנים האחרונות משקיעה המדינה 250 מיליון שקל בפיתוח הקבורה בקומות למרות שיש פתרונות חלופיים טובים וזולים בהרבה. אנחנו יכולים לפתור את זה עם 90 מיליון שקל". יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה): "עוד תקום ועדת חקירה על הנושא. מחקרים מראים שאין צורך בקבורה רוויה, היא סתם שיגעון של משרד האוצר".
תקציב המשרד לשירותי דת ב-2017 יהיה 672 מיליון שקל וב-2018 יירד ל-652 מיליון שקל. במהלך הדיון התקציבי אמר השר אזולאי: "למרות שהתייעלנו בכל שירותי הדת ובמועצות הדתיות, אנחנו מקבלים מכות. תקציבים שנועדו להעסקת רבני שכונות ויישובים שלא התמנו הוחזרו לקופת האוצר והתקנים התאיידו. עכשיו אין תקציב לאייש אותם מחדש ובמה שיש נאלצים להעסיק רבנים בשכר רעב, זעום ועלוב, 5,000 שקל לחודש שמהם צריך להתקיים רב של מושב וגם לממן את דמי השכירות למשרד ואת הוצאות משפחתו. חתמנו בלית ברירה על סיכום תקציבי אבל אינני שבע רצון ממנו".
אזולאי התרעם גם על קיפוח משרדו ביכולת להגדיל את תקן הדיינים בבתי הדין הרבניים. "עד לאחרונה לא מונו דיינים ולא הוקצו תקנים נלווים, לעומת בתי המשפט האזרחיים שמקבלים ארבעה תקנים נלווים לכל שופט שמתמנה. זה פוגע בעבודת בתי הדין ובקצב מתן פסקי הדין". דווקא יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה שהיא תתמוך בהגדלת בתי הדין. "אנשים צריכים אותם ולא מתקבל על הדעת שלא יקבלו שירותים ותנאים נאותים".
מנכ"ל המשרד פלוס ציין כי מאמצי ההתייעלות הפחיתו את הגירעון המצטבר של המועצות הדתיות מ-259 מיליון שקל ל-20 מיליון בלבד, ובכל זאת שירותי הדת שלהן השתפרו בתחומי הליבה: נישואין,
כשרות, קבורה ותרבות תורנית. ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) אמר בדיון: "הייתי שמח אם עוד הרבה אנשים היו צורכים את שירותי הדת, מלבד קבורה, אבל רבים מאלה שמתחתנים ומתגרשים לא פונים לרבנות, שאינה רלוונטית לאזרחים רבים. צריך לבדוק אולי אם מספר הנהנים פחת, ואז אין מקום לדבר על הגדלת תקנים".
היו"ר גפני התרעם על דברי שטרן, חובש הכיפה הסרוגה: "שירותי הדת הם המקום היחיד שאתה אומר שצריך תנאי כדי להקצות עוד תקציבים. תבוא איתי לסיור בארץ ותראה שהמספר הולך וגדל. אלה שירותים חיוניים בדיוק כמו כל שאר השירותים שהמדינה מעניקה לאזרחים והם אמורים להיות מתוקצבים בהתאם". גפני הודיע בסיכום: "נחדש את הדיון על תקציב שירותי הדת. לא ניתן לרבנות ולבתי הדין להיות כעניים בפתח".