ההגנה: "תלו את אזריה בכיכר העיר". התביעה: "גרסתו - שקר על שקר על שקר"
בבית הדין הצבאי ביפו התקיים שלב הסיכומים במשפטו של החייל היורה. התובע: "תירוציו הפסיכיאטרים ושקריו הרבים מחייבים הרשעתו". ההגנה: "לא הירייה טלטלה את המדינה, אלא דברי יעלון". הכרעת הדין - בתחילת ינואר
"מסכת השקרים, התירוצים הפסיכיאטרים וערכי צה"ל שעל כף המאזניים", מול "ההגנה העצמית, המצב הנפשי וההשפעות החיצוניות": משפטו של החייל אלאור אזריה הושלם היום (רביעי) בדיון שבו התביעה וההגנה הגישו את סיכומיהן. הכרעת הדין תהיה בשבוע הראשון של חודש ינואר בבית הדין הצבאי ביפו.
לאורך הדיון היום ניסה התובע הצבאי, סא"ל במיל' נדב וייסמן, לקעקע את אמינותו של אזריה. הוא חזר על הנקודות בהן טען כי אזריה שיקר פעמים רבות בעדויותיו, החליף חמש פעמים את גרסאותיו והעליל על מפקדו, רס"ן תום נעמן, כשטען שסטר לו בזירה מול כולם, למרות שאף גורם לא ראה זאת.
מעבר לדקויות המשפטיות, וייסמן התייחס בנאומו להקשרים צה"ליים רחבים יותר ולמשמעויות הכבדות של המשפט, שתוצאותיו לדבריו עלולות לזעזע את הצבא לא פחות מאשר הסערה שליוותה את הפרשה: "במשפט הזה עומדים למבחן גם ערכים חשובים שמלווים את צה"ל מאז הקמתו. ערכי יסוד של צה"ל שנשמרו מאז הקמתו, גם במלחמות וגם מול אויבים מרים. ערך טוהר הנשק קבוע ברוח צה"ל ובמשפט הזה גם ערך טוהר הנשק נמצא על כף המאזניים. מבחנו של כל ארגון, ובטח ארגון צבאי, הוא באכיפת ערכיו. קל לכתוב ערכים, אבל מבחנם הוא תמיד באכיפתם במקרה של הפרה. במקרים האלה נשמעים בדרך כלל תירוצים ובמשפט הזה שמענו תירוצים כושלים שמן הדין לדחות אותם במלואם".
התובע הצבאי, שאיבד את קולו במהלך היום, ציין כי גרסאותיו של אזריה גורמות לכך שהוא "מנסה למצוא דין לעצמו. הוא מבקש לעצמו חוק חדש - חוק אזריה ואת החוק הזה אין סיבה לחוקק. אני מבקש שבית הדין יקבע שהנאשם שיקר, העליל ולא ראוי לשום אמון. טענותיו הם טענות סרק".
וייסמן הדגיש כי בעבירת ההריגה יש שלוש מדרגות חומרה ו"עבירת ההריגה של אזריה היא ברף החמור של העבירה. כשחייל משחק בנשק הוא לא רוצה להרוג את חברו ולכן ייחסו לו רף נמוך של העבירה. כשחייל יורה במחבל במודעות שהוא נוטל את חייו - זה ברף הגבוה של ההריגה. בגרסת אזריה יש שקר על שקר על שקר. בדבריו אין עקביות, הנאשם לא סתם שיקר אלא העליל על מפקדו".
וייסמן תקף את ההגנה שטענה בסיכומיה שמג"ד שמשון הקודם, סא"ל דוד שפירא, "הרעיל" את פקודיו נגד אזריה בכך שטען בפניהם שהתקרית הייתה חריגה וחמורה. "סא"ל שפירא הוא מרשים ואחראי", אמר וייסמן. "טענת ההגנה היא מבישה. טענת אזריה לפיה המג"ד שיקר בעדותו כדי לדאוג לקידומו ובכך יפליל חייל - היא מעוותת".
במהלך הדיון אימו של אזריה, אושרה, חשה לא בטוב ויצאה מהאולם לכמה שעות. ראש ההרכב, אל"מ מאיה הלר, העירה להגנה כי חלקים מסיכומיה יושמטו מאחר והם שולבו בסיכום מבלי שהוצגו כראיות במהלך המשפט.
הסנגור אילן כץ הזכיר בדבריו את זיהום ההליך המשפטי לטענתו: "התובע אומר למעשה ''תצפו בסרטון ותתלו את אלאור בכיכר העיר'. לא הירייה של אזריה טלטלה את המדינה, אלא דברי שר הביטחון לשעבר משה יעלון, שקבע כי אזריה סרח אחרי האירוע".
עו"ד אייל בסרגליק הדגיש מטעם ההגנה כי לפי היסוד הנפשי האובייקטיבי, אזריה חש מאוים ולכן ירה במחבל כהגנה עצמית: "הלכה למעשה, טענת התובע היא שאלאור מואשם ברצח. עדות אזריה הייתה עקבית והדברים בהם נזכר במהלך הדיון עלו בגלל מצבו הנפשי. הצענו לתביעה שהוא ייחקר שוב במצ"ח.
אם חלילה תחליטו להרשיע את הנאשם זה יהיה סכנת חיים באופן מיידי של הכוחות בשטח, זה עלול לפגוע ולעלות ביוקר לכל כוחות צה"ל. אי אפשר לחיות בבועה מנותקת מבלי לחשוב גם על ההשלכות של החלטה שיש לה משמעות מכרעת בשטח, מחר בבוקר".
השופטת הלר שאלה את ההגנה במהלך הדיון: "למה חיכיתם חודשיים כדי לבקש לנתח שוב את הגופה? יש בכלל אסמכתא שההגנה מנתחת שוב גופה חודשיים אחרי המוות?". בסרגליק: "בכלל לא הגענו לשלב הזה. הם לא הודיעו לנו שהגופה מוחזרת. הסוסים ברחו מהאורווה". הלר: "הסוסים היו קשורים באורווה חודשיים".
אזריה עצמו שמר על מצב רוח מחויך ואווירה אופטימית לאורך הדיון האחרון במשפטו, טרם ההכרעה. מחוץ לאולם ביפו הגיעו לתמוך בחייל כמה פעילים של ארגון הימין להב"ה.