שתף קטע נבחר
 

280 אלף שנות אור מאיתנו: התגלתה גלקסיה חדשה

לפי מחקר, שפורסם בכתב העת Astrophysical Journal, התגלית מרמזת על כך שייתכן כי הגלקסיה Virgo I עשויה להיות הראשונה מבין גלקסיות לוויין ננסיות רבות ונוספות

אסטרונומים חשפו לאחרונה גלקסיית לוויין חדשה של שביל החלב, וייתכן כי מדובר בשותף העמום והחלש ביותר של הגלקסיה שלנו. הגלקסיה, שנקראת Virgo I ומצטרפת אל 50 לוויינים נוספים הידועים לנו, ממוקמת במרחק של כ-280 אלף שנות אור, וקוטרה 124 שנות אור "בלבד" - מה שאומר שמדובר בגלקסיה קטנטנה אפילו במונחי גלקסיות ננסיות. לשם השוואה - קוטרו של שביל החלב הוא 100 אלף שנות אור.

 

הגלקסיה, שאותרה בעזרת הטלסקופ היפני "סובארו", נחשפה רק לאחרונה מכיוון שנתוניה נמוכים מאלו של תגליות עבר. כאשר מתבוננים בה בשמיים, היא נראית חלשה פי 1.5 מיליארד מאשר גלקסיית ענן מגלן הגדול - הלוויין הגדול ביותר של הגלקסיה שלנו - ו-Virgo I גם עמום בהרבה ממרבית הכוכבים.

 

 (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

לפי המחקר המלא, שפורסם בכתב העת Astrophysical Journal, התגלית מרמזת על כך שייתכן כי Virgo I עשויה להיות הראשונה מבין גלקסיות לוויין ננסיות רבות ונוספות. "התגלית מרמזת על כך שיכולות להיות מאות גלקסיות לוויין ננסיות שרק מחכות שימצאו אותן בהילה שסביב שביל החלב", מסר אחד החוקרים, מאשאבי צ'יבה מאוניברסיטת טוהוקו. "לדעת כמה גלקסיות לוויין אכן קיימות ומה המאפיינים שלהן יכול לתת לנו רמז חשוב בדרך ללהבין איך נוצרה הגלקסיה שלנו ועד כמה חומר אפל סייע לכך".

 

לפי ההערכה הכללית, המבנים השונים בייקום מורכבים "מלמטה למעלה", כלומר, גופים גדולים הפכו לכאלה בשל הצטברות של הרבה דברים קטנים. גלקסיות גדולות, כמו שביל החלב, ידועות בקניבליזציה של הלוויינים הקטנים יותר שלהן וגניבת הגז והכוכבים שלהם.

 

מציאתן של גלקסיות קטנות רבות יכולה לפתור כמה מהשאלות שעדיין יש לנו בנוגע לייקום. סימולציות מראות כי אמורות להיות הרבה יותר גלקסיות קטנות מאשר הצלחנו לאתר עד כה, וייתכן כי הפתרון נעוץ במכשור שלנו, שבשלב זה מאפשר לנו לראות רק חלקים מסוימים בקוסמוס בעוד אחרים נותרים עדיין עלומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים