לא נכנעה: אחרי 15 שנים של טיפולי הפריה, אופירה ילדה בן
אופירה כחלון, תושבת אשדוד בת 34, נלחמה על רצונה להרות מאז שהייתה בת 19, ועברה במהלך השנים יותר מעשרים טיפולי הפריה כושלים. בסופו של דבר הנחישות שלה ושל הרופאים השתלמה, והשבוע היא ילדה במזל טוב בן בריא בבית החולים קפלן. "למרות הספק של הרופאים ביכולת שלי להיכנס להריון, אמרתי לעצמי שאוכיח להם שאנצח. החלום התגשם", היא אומרת
התקווה ניצחה את הסטטיסטיקה: בתום 15 שנים בהן ניסתה להרות ללא הצלחה ולאחר אינספור ניסיונות הפריה, ילדה בשבוע שעבר אופירה כחלון בן בריא בבית החולים קפלן.
אופירה ואליהו כחלון, תושבי אשדוד, החלו לנסות להביא תינוק לעולם כשאופירה הייתה בת 19. "ניסיתי להיכנס להריון במשך 15 שנים", היא מספרת, "ביצעתי מעל 20 הפריות, שמתוכן היו מספר הריונות שלא צלחו".
קראו גם:
טיפולי פוריות: איך זה מתבצע, מי זכאי ואיך מתחילים
"אחרי 17 טיפולי פוריות החלטתי להפסיק"
טיפולי פוריות: מה הנזק שנגרם לתינוקות?
כחלון מתארת תחושה קשה של אכזבה שליוותה אותה במהלך השנים הארוכות בהן ניסתה ללא הצלחה להיכנס להריון. "כל השנים התאכזבתי כל פעם מחדש, בפרט כשראיתי סביבי עוד ועוד נשים שהולכות עם תינוק ברחוב או משחקות עם ילדיהן, ולי עדיין אין", היא מספרת. "במשך השנים התייאשתי, הפסקתי עם הטיפולים, עליתי במשקל, ואז ירדתי 23 ק"ג בעזרת קבוצת תמיכה להרזיה".
לאחר הירידה במשקל, חזרה כחלון לטיפולים, ובתוך 12 יום התבשרה שהיא בהריון. "מאחר שהיו לי אכזבות קודמות, שמרתי על להבה נמוכה במשך שלושת החודשים הראשונים להריון", היא מספרת, "קיבלתי תמיכה מבעלי לאורך כל הדרך, הוא שמר עליי כמו אתרוג בפשתן".
החל בחודש השביעי להריונה, עברה כחלון ליווי שמירת הריון בבית החולים קפלן ברחובות. "הרופאה הגינקולוגית, ד"ר שירה חדד, אמרה לי – 'אני מבטיחה לך שאת התינוק הזה את יולדת', המשפט הזה נחקק בלבי".
יומיים לפני הלידה הגיעה אופירה למרפאת הכללית בעירה, ומשם פונתה באמבולנס למיון נשים בשל האטת דופק העובר. "בחדר הלידה פגשתי את ד"ר חדד והזכרתי לה את המשפט התומך והמרגש שאמרה לי חודשיים לפני כן".
על סערת הרגשות העזה שליוותה את הליך הלידה מספרת כחלון: "זה היה רגע מרגש מאוד. לאורך השנים שמרנו על הרבה כוח רצון, התמדה ואמונה, היו רופאים שכבר הביעו ספק ביכולת שלנו להיכנס להריון, אבל אני אמרתי לעצמי שאוכיח להם שאנצח, והחלום אכן התגשם".
הסביבה התומכת חשובה
"יש קשר ישיר בין מספר מחזורי טיפולי הפוריות לבין סיכויי ההצלחה", מסביר פרופ' יעקב פרחי, מומחה לגינקולוגיה ופוריות משירותי בריאות כללית, שליווה את אופירה בתהליך הטיפולים, "רוב ההריונות מתרחשים ב-3 החודשים הראשונים של הטיפולים, ולאחר מכן הסיכוי הולך ויורד. בדרך כלל, לאחר טיפולי הפוריות החמישי והשישי הסטיסטיקה היא לרעת המטופלת, והסיכויים יורדים עוד יותר ככל שעולה גיל האישה.
"אצל אופירה לא ידענו בדיוק מה הייתה הבעיה שמנעה ממנה להיכנס להריון", מוסיף פרופ' פרחי, "ייתכן שמדובר בסביבה הרחמית, או בהשרשה של העובר ברחם, שהיא עדיין תהליך אניגמטי שרב הנסתר על הגלוי בו. בסופו של דבר זה קרה".
יש גבול למספר ניסיונות ההפריה?
פרופ' פרחי: "בארץ החוק לא מגביל את מספר הטיפולים, ומשאיר את ההחלטה בידי הגינקולוג וזוג ההורים. באופן כללי, אם הטיפולים לא עוברים בהצלחה, ישנן אלטרנטיבות של תרומת זרע, תרומת ביצית או פונדקאות. חשוב להזכיר שהסביבה התומכת מאוד חשובה לנשים ההרות ולבני או בנות זוגן שעוברים חוויה קשה, גם פיזית וגם מנטלית".
צפו: ערכה ביתית לטיפולי פוריות שפותחה בגרמניה מעוררת תקווה של מיליונים בעולם