קבלני ת"א-בת ים נגד גלנט: "מתביישים בשר"
בכנס השנתי של הארגון מתח היו"ר, אבנר לוי, ביקורת חריפה על שר השיכון, לאחר שנעדר ברגע האחרון: "הענף נמצא בשפל שלא יתואר, והיעדרותך מעידה על חוסר יכולתך להתמודד עם מצבים קשים ולהוביל"
משבר אמון? בכנס השנתי ה-19 של ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים, שנפתח הבוקר (ה') באילת, מתח יו"ר הארגון, אבנר לוי, ביקורת חריפה על שר השיכון והבינוי, יואב גלנט. הסיבה: היעדרו ברגע האחרון של השר מהכנס. "אנחנו מתביישים בשר שמייצג אותנו", תקף לוי, "ענף הבנייה והנדל"ן נמצא היום בשפל שלא יתואר, והיעדרותך מהכנס, בו נתאספו שחקני המפתח של הענף במטרה לנסות ולהבין כיצד ניתן לצאת מהמשבר, מעידה יותר מכל על חוסר יכולתך להתמודד עם מצבים קשים ולהוביל, והיעדרותך מהדהדת יותר מכל נאום שהיית יכול לשאת".
"הייתי מוציא דירות גג וגן ממחיר למשתכן"
"קריסת אורתם סהר תשפיע על יוקר הדיור"
"מדד אחד - החלטה פוליטית אך לגיטימית"
לוי התייחס למצוקת הדיור: "איזו שנה הייתה לנו. שנה של מאמצים מתמשכים מצד גורמים שונים לנסות ולפתור את מצוקת הדיור, ללא הצלחה יתרה. אין לי ספק שכל השחקנים בזירה הציבורית עושים מאמצים כנים בניסיון להביא לסיום את המשבר, אך אין לי ספק גם שאנחנו נמצאים על סף נקודת האל-חזור, ושאם לא נתחיל לקחת את העניינים לידיים באופן רציני, אנחנו נמצא את עצמנו במקום בעייתי הרבה יותר מאשר כמה אוהלים בשדרות רוטשילד - אנחנו נראה עזיבה רבת ממדים וממושכת, של אנשים שפשוט אינם מצליחים למצוא מקום לגור בו".
"הבעיה שלנו נובעת ממחסור בקרקע, כוח אדם והון", המשיך לוי, "אנחנו נמצאים בעולם של משאבים מוגבלים, אך משאבי הקרקע שעומדים לרשותנו מגוחכים במוגבלותם - מדינת ישראל מחזיקה ב-93% מהקרקעות, והשיווק הנמוך עד כדי בלתי קיים בקרקעות מעצים עוד יותר מאז תחילת תוכנית מחיר למשתכן". הוא הודה כי מדובר בתוכנית מבורכת, אך הדגיש כי היא "מיועדת רק לקבוצת אוכלוסייה צרה מאוד, ומשום שהשר שם את כל יהבו על הצלחתה - המדינה אינה משווקת קרקעות לפרויקטים רגילים במידה מספקת, דבר שגורם לעליית מחירי הקרקעות הפרטיות, ועסקאות הקומבינציה ולעליית מחירי הדירות".
שנית, ציין לוי, בעיה נוספת היא הבירוקרטיה. "כל אזרח במדינת ישראל, שאי פעם נאלץ לעמוד בתור במשרד ממשלתי, יכול להבין מה עוברים יזמים וקבלנים כל יום ויום - סחבת בירוקרטית מסורבלת, איטית להחריד. בישראל לוקח בממוצע כ-13 שנה להוציא לפועל פרויקט, פי 50 ממדינות האיחוד האירופי, כאשר מתוכן 11 שנים מוקדשות להליכים הבירוקרטיים בלבד. דבר כזה לא נשמע בשום מדינה מערבית מודרנית".
אשר לסוגיית כוח האדם, טען לוי כי "ממשלת ישראל אוהבת להשמיץ את הקבלנים, להשתמש בהם כשעיר לעזאזל, אבל במשוואה הפשוטה שבה כל שנה צריך לבנות עוד 52 אלף יחידות דיור בשביל לענות על העלייה בביקושים, ללא כוח אדם שיעשה זאת, אפילו את הקרקעות שכן נמצאות בידינו איננו יכולים לפתח ולבנות בקצב הראוי".
הוא מתח ביקורת על ההחלטה להביא חברות בנייה זרות לישראל. "במקום לעשות את המהלך הנכון של הבאת עובדים זרים, ממשלת ישראל החליטה שהיא מביאה חברות קבלן זרות, אשר רק בזכות המאמצים של הקבלנים לא הופכות להיות תחרות עבור החברות הישראליות אלא יעבדו תחתיהן". הוא פנה לממשלת ישראל: "את מנסה לשים פלסטר על גדם - ואת לא תפתרי את משבר הדיור אם לא תביני מה הצרכים האמיתיים של השחקנים האמיתיים בענף. מדינה מתוקנת לא פותרת משבר בתעשייה הגדולה ביותר שלה, על ידי החלפתה בתעשייה זרה".
מלשכת השר גלנט נמסר: "שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, מקפיד מאז נכנס לתפקידו להגיע לכנסים המאורגנים על ידי ארגון הקבלנים. השבוע, בצורה יוצאת דופן, נבצר מהשר גלנט להגיע לכנס בגלל אילוצים. הוא מעריך את עבודתם של הקבלנים, ואין בהיעדרותו כדי להעיד על פועלם. גלנט מזמין את כל הקבלנים וגורמי המקצוע בתחום לפגוש אותו בעוד מספר ימים גם באירועי עיר הנדל"ן באילת, ובכנסים נוספים הנוגעים לענף הבנייה".
"בנק ישראל מושך את ידיו מטיפל במשבר הנדל"ן"
אחרי לוי דיבר נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), רוני בריק, שהתייחס לשר אחר בממשלה. "בטיחות זה נושא כואב", אמר בריק, "יש היום שר חדש שהיה צריך להיות פה - חיים כץ (שר העבודה והרווחה - ה.צ). השר הזה יושב בירושלים, מעולם לא היה באתר בנייה, לא יודע איך הוא מתנהל. הדבר הראשון שהוא חושב זה איך להריץ חקיקה שתקנוס את הקבלנים בסנקציות כספיות על כל תאונה". בריק טען כי ח"כ כץ מתנהל כמי שלא תופס את תמונת המצב של הענף. "צריכות להיות סנקציות על הקבלנים אבל גם על העובדים. חייבים לחתום השנה על הסכם עבודה קיבוצי של בטיחות בין העובד קבלן".
בריק התייחס גם ליחס הממשלה לקבלנים: "עשו אותנו אויבי העם - אנחנו, הקבלנים, החלק הבריא של המערכת הזאת. מעולם לא היה ענף תחרותי יותר במשק הישראלי כמו הענף שלנו. מעולם לא היה ענף רזה כל כך, יעיל כל כך, כמו ענף הבנייה אותו אנחנו נושאים על כתפינו, וראייה לכך הן פשיטות הרגל הרבות המאפיינות את הענף שלנו, הן שמעידות על רמת התחרותית הגבוהה שבו", טען.
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות להתחדשות עירונית, השתתף גם הוא בכנס וציין כי "פתרון משבר הדיור הוא בראש ובראשונה דרך הגדלת ההיצע. כיום אנחנו עומדים על תוספת שנתית של 45-47 אלף יחידות דיור, אבל אחנו צריכים להגיע ל-60 אלף. חשוב להבין שהקבלנים הם לא הבעיה אלא חלק מהפתרון, ועלינו, מדינת ישראל, לתת להם את הכלים: הגדלת השיווקים, קיצור זמני התכנון, הקלה בבירוקרטיה, הגדלת אמצעי הייצור באמצעות הגדלת מקורות המימון והכשרת כוח אדם ישראלי, לצד עובדים זרים.
כהן התייחס לסוגיית המימון והערבויות לחברות הקבלן: "בנק ישראל מושך את ידיו מטיפול במשבר הנדל"ן. חלק גדול מהמשבר נובע מהריבית הנמוכה - אמנם זהי השפעה של השוורים הגלובליים, אך בנק ישראל צריך לפעול ולהגמיש את המקורות לתחום הנדל"ן. זה ענף שדורש צמיחה משמעותית, ואני קורא לעוד אנשים להיכנס לתחום הבנייה. זה ענף שצריך לגדול ב-30-40% תוך ארבע שנים. מסיבה זו נדרש גם מימון גדל בתחום הזה".