קורס הכנה ללידה לקהילה הגאה: בלי מבטים ושאלות מעצבנות
היחס מהרופאים, השאלות מהסביבה, המבטים המביכים וחוסר ההבנה. לקראת פתיחת קורס הכנה ללידה לקהילה הלהט"בית, עדי בן משה, מיילדת ומדריכה, מספרת על הצורך שעלה מחדרי הלידה ומשיחות אישיות
"זוגות של נשים לסביות שמגיעות לחדר לידה תמיד צריכות להסביר את עצמן", אומרת עדי בן משה, מיילדת ומדריכה בקורס הכנה ללידה לקהילה הלהט"בית שיתקיים בבית החולים "ליס" באיכילוב. בן משה חיה בזוגיות עם אישה ומכירה את ההרגשה של הזוגות מצוין: "כשבאים לקורס רגיל של הכנה ללידה, זוגות מהקהילה תמיד נתקלים בשאלות מעצבנות ובמבוכה. אני רואה לפי שפת הגוף שלהם שהם מאוד סגורים והרבה פעמים מתביישים לשאול שאלות, ולכן החלטנו לפתוח קורס שיתאים לכל סוגי ההורות בקהילה, כולל הורות משותפת וזוג שמלווה פונדקאית".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
לפני חמישה חודשים התקיים פיילוט שלדברי בן משה, מלבד ההרגשה היותר נוחה של המשתתפים, יש גם עצות פרקטיות שרלוונטיות רק להם ובכלל מתייחסים לנושאים בהורות שכדאי להיערך אליהם: "האם בהורות משותפת צריך להיות בקשר עם המשפחה המורחבת? האם יש הבדל בין האם הביולוגית לאם הלא ביולוגית? באיזה שלב להגיע לבית החולים עם הפונקאית ועוד".
העניין סביב האם הביולוגית
"זוגות חד מיניים תמיד צריכים להוכיח את עצמם ואת ההורות שלהם", אומרת בן משה מנסיונה ומשיחות עם זוגות רבים. "זה מתחיל בטיפת חלב או בקופת חולים שמגיעים זוגות בהורות משותפת או נשים שחיות יחד והרופא מדבר רק עם האם הביולוגית. ישנם קשיים שהציבור הרחב בכלל לא מודע להם, למשל רק האם הביולוגית יכולה לקחת חופשת לידה ולא יכולה לחלוק אותה עם בת זוגה".
- זה משפיע על הזוגיות?
"בוודאי. אנשים אוהבים לשאול מי האם הביולוגית, איך מתקבלות החלטות בבית, מה התפקיד של כל אחת ומה קורה במצב של פרידה. זה מחלחל למערכת יחסים ויש נשים שתוהות האם בת זוגן היא 'יותר' אמא של הילד מהן בגלל שהיא ילדה אותו. יש גם כאלו שסיפרו לי שהן מצאו את עצמו בתפקיד הגבר - הולכות לעבודה, חוזרות מאוחר ובקושי נמצאות עם הילד והן לא אהבו את המצב הזה".
- למה בכלל צריך קורס מיוחד לקהילה? זה לא יוצר סוג של הפרדה מיותרת?
"יש כאלו שאין להם בעיה להגיע לקורס הרגיל, אבל יש אנשים שאם לא יהיה קורס שפונה ישירות לקהילה הם פשוט לא יגיעו. הצורך להסביר תמיד את עצמך הוא לא קל. קורס כזה הוא סוג של קבוצת תמיכה ומפגש חברתי ולמשל בחלק של תרגילי נשימות ומגע בין בני זוג, יש מבטים ומבוכה. כשכולם בקבוצה הם פחות או יותר באותו מצב אישי ומשפחתי, קל יותר. השיח לקראת הלידה הוא די דומה אבל לפעמים הסמניטקה הקטנה משנה מאוד. כמו שהיו לנו קורסים לנשים חרדיות ולנשים חד הוריות החלטנו שמתאים שיהיה גם קורס לקהילה הגאה".
הקורס יפתח בתחילת ינואר והמטרה היא שאחת לכמה חודשים יפתח קורס נוסף, בהתאם לדרישה. "אחוז בני ובנות הקהילה בתל אביב הוא הגבוה בישראל וכבית חולים ציבורי של העיר, ראינו לנכון להעניק טיפול נכון ומותאם אישית לאוכלוסייה חשובה זו", אומר פרופ' יריב יוגב, מנהל בית חולים ליס ליולדות ונשים. "הקורס הייחודי יהיה חלק בלתי נפרד ממגוון השירותים שבית החולים מעניק לאוכלוסיית האזור".
חוברת הצביעה על הורות גאה של ארגון חוש"ן: