ההכרה בתאגיד המיחזור תוארך; תיבחן פתיחת השוק לתחרות
השר להגנת הסביבה האריך ב-5 שנים את ההכרה בתאגיד תמיר, שהסתיימה היום. השר עדיין בוחן שתי בקשות הכרה נוספות של מתחרי התאגיד, אמיר גלובל גרין והמסלול הירוק בע"מ, ואת פתיחת השוק לתחרות. התאגיד יידרש לעמוד במספר תנאים, במטרה לשפר את השירות ולהגדיל את היקף המיחזור
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, האריך ב-5 שנים נוספות את ההכרה בתאגיד מיחזור האריזות תמיר, לפי חוק האריזות . השר הודיע כי הוא עדיין שוקל את עמדתו לגבי שתי בקשות הכרה נוספות של מתחרי התאגיד - אמיר גלובל גרין והמסלול הירוק בע"מ, ופתיחת השוק לתחרות.
מהמשרד נמסר, כי תקופת ההכרה השנייה בתמיר אינה מהווה כל חסם או מעידה באשר לעמדת השר לגבי תחרות עתידית אפשרית. השר אף דרש מהדרג המקצועי במשרד להגיש לו לבחינה מודלים ארגונים לקיום תחרות בשוק.
תקופה ההכרה הראשונה של התאגיד תמה היום, 30 בנובמבר 2016. כחלק מההארכת תקופת ההכרה, הציב השר לתאגיד תמיר דרישות חדשות כחלק מהתנאים המחייבים, במטרה לשפר את השירות ולהגדיל את היקפי ההפרדה של הציבור.
להלן הדרישות החדשות מתאגיד תמיר:
1. הנגשת הפח הכתום למיחזור אריזות למרבית תושבי ישראל: בתוך כשלוש שנים וחצי יוצבו פחים כתומים ליד כ-80% משקי הבית בישראל.
2. כמות משקי הבית שבהם ייפרסו פחי מיחזור תוכפל במהלך שלוש שנים.
3. פחים כתומים ייפרסו גם ברשויות בעלות אופי כפרי.
4. פריסת הפחים הסגולים לפסולת אריזות זכוכית תגדל ב-30%.
5. לא יוכר יצוא של פסולת ממוחזרת ללא טיפול בארץ (בהתאם לחוק). דרישה זו תסייע ליצירת תעשיה ישראלית למיחזור.
6. יוגשו תוכניות פעולה ליישום פריסת פחי מיחזור לפסולת אריזות במרחב הציבורי.
7. תמיר חויבה לפרסם נתונים אודות מספר פחי המיחזור לכל זרם פסולת הפרוסים בפועל בכל רשות מקומית, והיא תעדכן את הנתונים אחת לשנה.
במשרד הוסיפו, כי השיפור יהיה גם ברמת הרשות המקומית. עד כה לא מיהרו לאסוף ממנה את האריזות ברמת שירות נאותה, בשל שיקולים כספיים. מעכשיו, הדרישה מהיצרנים והיבואנים היא להגיע ולממן רמת איסוף גבוהה מכל רשות שניתן.
במשרד ציינו, כי כ-50% מהיצרנים והיבואנים בישראל, לרבות בעלי מותג פרטי, טרם התקשרו עם גוף מוכר על פי החוק. המשרד ביצע עד היום יותר מ-400 הליכי אכיפה נגד יצרנים ויבואנים בגין אי-התקשרות עם גוף מוכר, והוא ימשיך לפעול לביצוע אכיפה נרחבת על יצרנים ויבואנים שטרם התקשרו.
גילה חשש: הקמת תמיר תחסום תחרות בעתיד
בעלי המניות בתאגיד הם 12 מהיצרניות הגדולות בארץ, ובהן החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה קולה ישראל), שטראוס, תנובה, אסם, טמפו ועוד. התאגיד הגיש בקשה למשרד להמשך ההכרה לתקופה נוספת בת 5 שנים. במקביל, הונחו לפתחו של השר שתי בקשות נוספות לכניסה לשוק - של "אמיר גלובל גרין" ושל "המסלול הירוק מיחזור בע"מ".
התאגיד פועל כיום לבדו בשוק מיחזור האריזות, והיצרנים והיבואנים מחוייבים להתקשר עמו. כ-1,000 יבואנים ויצרנים, שהתקשרו עם התאגיד, משלמים לו דמי טיפול ומממנים את עלויות המיחזור. יצרנים שלא מתקשרים עם התאגיד צפויים לקנסות ועיצומים כבדים. גובה העיצום אשר ניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה לגבי אי עמידה ביעדי מיחזור עומד החל משנת 2013 על 2,500 שקל לכל טון פסולת אריזות שלא מוחזר.
במקביל, בימים אלה בוחנת הממונה על ההגבלים העסקיים תלונות שהוגשו נגד תאגיד המיחזור תמיר, ובין היתר נבחנת בקשה לביטול ההיתר להסכם כובל שניתן לתאגיד, ולפתיחת השוק לתחרות.
לפני כחמש שנים, בשנת 2011, העניק הממונה על ההגבלים לשעבר, פרופ' דיוויד גילה, (שהתפטר במחאה על הסדר הגז) את ההיתר להסכם כובל, ובו פירט את הסיכונים שבקיומו של תאגיד מונופוליסטי. בין היתר ציין גילה, כי חלקן של בעלי המניות בתאגיד בשוק המשקאות והמזון הוא גדול במיוחד, עד כדי היעדר כל תחרות מצד שחקנים אחרים. כמו כן, העלה חשש שמא החברות ינצלו את התאגיד להתאים את התנהגותן בשווקים ואף לבצע תיאום ביניהן.
חשש נוסף שהביע היה מהמידע שייאסף על פעילות בעלות המניות והחברות שיקבלו מהתאגיד שירותים. "עלה החשש שמא הקמתה של תמיר ופעילותה יחסמו כינונה של תחרות בעתיד".
כיום, רשות ההגבלים העסקיים בוחנת מעת לעת את פעילותה של תמיר במסגרת הליך אישור של הפעילות. ברשות ההגבלים מסרו, כי אישור מטעם הרשות ניתן לתאגיד בפעם האחרונה בינואר 2015 והוא תקף עד ינואר 2018.
ברשות להגבלים מסרו כי "בכל הנוגע לחששות התחרותיים בשוק, הרשות מייעצת למשרד לאיכות הסביבה, אשר הוא הגורם הקובע והמכריע של תחום המיחזור. בנוסף לכך, הרשות קיבלה לאחרונה תלונות בנושא והן נמצאות בבדיקה".
בנוגע להסכם ניגוד העניינים עליו חתמה הממונה על ההגבלים, אשר בין היתר מונע ממנה לעסוק במשך שנה וחצי בעניינים הקשורים בתנובה, נמסר מהרשות להגבלים עסקיים כי "הממונה פועלת על פי הסדר ניגוד העניינים שנקבע לה ואין כל מניעה שתעסוק בנושא".
מחברת אמיר גלובל גרין, שביקשה אף היא הכרה לפי חוק האריזות, נמסר בתגובה: "אנו בטוחים שכבוד השר ישקול את שיקולי טובת הציבור ויכריע בהקדם בעד פתיחת השוק לתחרות, הפחתת התעריפים בעשרות אחוזים, צמצום הפגיעה בסביבה והעלאת רמת השירות ליצרנים וליבואנים".