שתף קטע נבחר

הסיכון הבריאותי של מעכבי הבעירה שמוטלים מהמטוסים

חמישה ימים מפרוץ השריפות, מזהירים במשרד הבריאות ובמשרד לאיכות הסביבה מהסיכונים של החומרים מעכבי הבעירה שהוטלו בכל האזורים שנפגעו בשריפות. מה הסיכונים ואיך להתמודד אם באתם במגע עם החומר

הבוקר (א'), חמישה ימים מפרוץ השרפות ואחרי שהוטלו עשרות טונות של חומרים מעכבי הבעירה מהאוויר לקרקע, נזכרו במשרד הבריאות ובמשרד לאיכות הסביבה גם להזהיר מפני הסיכונים של אותו חומר מכבה שריפות אבל מזיק לבני האדם במקרה ובאו עמו במגע.

 

"בהמשך לשריפות המתרחשות ברחבי הארץ והשימוש במעכבי הבעירה לצמצום ומניעת השריפות", כותבים במשותף שני המשרדים, "להלן התייחסות לשימוש במעכב הבעירה הנמצא בשימוש בחמש השנים האחרונות בטייסת הכיבוי האווירי של כב"ה: התכשיר אשר רוסס ממטוסי כב"ה אינו בעל רעילות גבוהה לבני אדם. עם זאת יש להימנע ממגע לא הכרחי עם החומר, התכשיר עלול לגרום לגירוי בעיניים במגע ישיר, במקרה של מגע ישיר עם העיניים או העור מומלץ לשטוף היטב במים".

 

אלא שעל-פי נסיון העבר, מעכבי הבעירה המפוזרים באוויר מסוכנים וכבר גרמו בעבר לפגיעה בישראלים. בדיוק לפני שש שנים, כשפקדה השריפה את הכרמל בחיפה, נפגעו שלושה ישראלים – שני כבאים ואזרח, כתוצאה מחשיפה לחומר מעכב הבעירה Fire Trol . מעכב בעירה זה, כמו מעכבים אחרים בהם משתמשים כוחות הכיבוי, מכיל חומר מסוג אלומניום פוספט.

 

חומר זה, עם כניסתו לדרכי הנשימה, גורם לתגובה אלרגית, גירוי, קוצר נשימה, שיעול ולעתים גם כאבים בחזה.

 

 

כבאי בפעולה. מעכבי בעירה רעילים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כבאי בפעולה. מעכבי בעירה רעילים(צילום: AFP)

 

בסיכון מוגבר נמצאים אנשים הסובלים מבעיות אלרגיה, בעיות נשימה, נשים בהריון ואנשים הסובלים מבעיות לב. החומר מסכן לא רק את התושבים וכוחות ההצלה והכיבוי, אלא גם את הסקרנים המגיעים לאזורי השריפה. לחומר יש השפעות מיידיות על הגוף, ולעתים הוא משפיע שעות וימים אחרי החשיפה אליו.

 

התושבים המתגוררים ביישובים הסמוכים לשריפה כבר נתבקשו, אם לא פונו, שלא לצאת החוצה. יש למנוע גם מילדים לצאת החוצה, ושלא לשחק במשטחים עליהם פוזר חומר הבעיה.

 

במקרה של חשיפה לחומר, יש לגרד אותו מהעור ולרחוץ היטב את הגוף. במקרה של הופעת תסמינים כמו שיעול, קוצר נשימה וכאבים בחזה יש לפנות מיד לעזרה ראשונה.

 

ההמלצות

  1. סגרו חלונות בבית וברכב
  2. המנעו מפעילות גופנית בחוץ
  3. אם אתם יוצאים החוצה, חבשו מסיכה
  4. אם נחשפתם לחומר מעכב השריפה (בצבע אדום), שטפו מיד את המקום במים זורמים.
  5. אם חשתם צריבה בעיניים, גירוי בגרון או קוצר נשימה פנו לרופא.
  6. מנעו מילדים לשחק בחוץ בימים הקרובים באזורי האסון.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כבר גרמו בעבר לנפגעים ישראלים. מטוס הכיבוי מפזר חומרי בעירה מעל העיר חיפה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים