שתף קטע נבחר
 

"מצוקת הדיור - הבעיה הכי גדולה של המשק"

פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי בבנק הפועלים, מתח ביקורת על תוכנית מחיר למשתכן בכנס ארגון קבלני ת"א-בת ים: "העובדה שזוגות צעירים לא יכולים לקנות דירה מבלי שמישהו יעזור להם - זו עובדה שאי אפשר לחיות איתה, אבל צריך לפנות גם למשפרי דיור ולא רק לחסרי דירה". הוא הציג תחזית ל-2017 והזהיר: "הריבית צפויה לעלות - גם של המשכנתאות"

"קשה לקבוע שהייתה התקדמות בפתרון בעיית הנדל"ן במדינת ישראל. בעיית הדיור היא הבעיה הכלכלית והחברתית מספר אחד של המשק הישראלי". כך אמר היום ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי בבנק הפועלים, בכנס השנתי של ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו-בת ים.

 

קבלני ת"א-בת ים נגד גלנט: "מתביישים בשר"

 

הוא הוסיף כי "העובדה שזוגות צעירים לא יכולים לקנות דירה מבלי שמישהו לעזור להם - זו עובדה שאי אפשר להשלים איתה, אי אפשר לחיות איתה. כך גם העובדה שלקנות דירה ממוצעת בישראל לוקחת 12 שנות משכורת - זה לא הגיוני". לדבריו, "הכוונות בירושלים טובות, אבל התוכניות (לטיפול במשבר) לא מספיק עוצמתיות. עם כל הכבוד לתוכנית מחיר למשתכן, היא רק חלק מהפתרון הכולל. היה צריך ליצור תמהיל של 50%-50% לחסרי דיור ולמשפרי דיור ולא ליצור תוכנית לשוק אחד בלבד (חסרי דיור)".

פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי בבנק הפועלים (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי בבנק הפועלים(צילום: צביקה טישלר)

ליידרמן הציג תחזית לשנת 2017 בענף הנדל"ן והזהיר מפני עליית ריבית המשכנתאות. "להערכתנו יש הסתברות מסוימת ששנת 2017 תהיה שנת תפנית בתחומים כלכליים ופוליטיים, אבל בעיקר בנושא הריבית - לא רק הריבית של הבנקים המרכזיים (כמו בנק ישראל), אלא גם ריביות לטווח בינוני וארוך, כמו הריביות על המשכנתאות", אמר.

 

הוא הוסיף כי "בשנים האחרונות עבדנו עם ריביות מאוד נמוכות, וכיום לוקחים את זה כמובן מאליו. אבל הצפי הוא שהפדרל ריזב (הבנק המרכזי האמריקאי) יעלה את הריבית ראשון. אף שאין סיבה שבנק ישראל ימהר להעלות את הריבית, משום שאין אינפלציה או עלייה בגירעון, אם הפד יאיץ את העלאות הריבית, סביר להניח שבנק ישראל לא ירצו שייפתח פער משמעותי".

 

אשר לפעולת התחזית עצמה הודה: "אם מישהו היה אומר לנו בשנה שעברה שדונלד טראמפ יהיה נשיא ארה"ב ושבריטניה תבחר לצאת מהאיחוד האירופי, לא היינו מאמינים. קשה לחזות. לא דמיינו שהיום נעסוק בצוללות ובשריפות. אבל דבר אחד אני יכול להגיד: לפני שנה אמרנו שמחירי הדיור יעלו בקצב שבין 6%-8% וצדקנו - אז יש תחומים שאפשר להיות יותר בטוחים לגביהם".

 

בפאנל בנושא מימון ואשראי בענף הבנייה התייחסה דלית רביב, מנהלת האגף לבנקאות מסחרית בבנק, לגל הקריסות של חברות הביצוע. "לאורך השנים ראינו עליות ומורדות בנושא הביצוע - וחברות הבנייה לא נמצאות במצוקה רק עכשיו. הן תמיד היו הבטן החלשה של הענף, בעיקר בגלל תחרות גדולה על המחיר ורווחיות זעומה. עיכובים בתשלומים, אם על ידי גופים ממשלתיים ואם על ידי גופים פרטיים, לצד עבודה עם מרווחים מאוד נמוכים ותזרים צפוף - כל אלה עלולים להביא לנפילת החברות".

 

עו"ד יהודה רוה, בעלי משרד עוה"ד יהודה רוה ושות' המתמחה במימון פרויקטים, תשתיות ונדל"ן, התייחס לחוק מוסר התשלומים. "זו בושה שצריך הצעת חוק שאומרת שצריך לשלם לאנשים בשוטף +45 או 60 ואפילו 90. אני לא מכיר תקדים לזה בעולם שיש צורך בחוק כדי לאכוף מוסר תשלומים. האם מוסר התשלומים בישראל הגיע לשפל כזה, שדרוש חוק על מנת לחייב את המדינה לשלם לספקיה? דחיית התשלומים מהווה זרז לקריסת חברות הנקלעות לבעיות תזרים", טען.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים