שתף קטע נבחר
 

נזקי הבתים משריפות נאמדים במאות מיליונים

לפי הערכות התאחדות קבלני השיפוצים, המבוססות על מספר הבתים שנפגעו ועלות שיפוץ ממוצעת, יותר מ-1,000 נכסים ניזוקו ברחבי הארץ, ויידרשו עבודות שיקום בהיקף של כ-180 מיליון שקל. אילו פעולות שיפוץ יש לבצע לאחר שהבית ניזוק, וכיצד תסייע קרן הפיצויים של המדינה לנפגעים?

גל השריפות שפקד את המדינה בימים האחרונים הוביל לפינוי של אלפי אנשים מבתיהם. בשעות האחרונות חלק כבר קיבלו אישור לשוב אל ביתם, אולם רבים אחרים ייאלצו להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של הנזקים שנגרמו לנכסיהם בעקבות השריפות, שנאמדות במאות מיליונים.

 

הבית נשרף? זה מה שמגיע לכם מהביטוח

המלונות והפארקים נערכים למפוני השריפות

 

על פי ההערכות של התאחדות קבלני השיפוצים, המתבססות על מספר הבתים שנפגעו ועלות שיפוץ ממוצעת, הבתים שניזוקו מהשריפות רק באזור הצפון לבדו (זכרון יעקב, חיפה ויישובי הסביבה) יידרשו עבודות שיקום ושיפוץ בהיקף של יותר מ-100 מיליון שקל וברחבי הארץ בהיקף של כ-180 מיליון שקל.

נכס שנשרף בירושלים (צילום: אוהד צוייגנברג) (צילום: אוהד צוייגנברג)
נכס שנשרף בירושלים(צילום: אוהד צוייגנברג)

לדברי ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, היקף השיפוצים שיצטרכו לבצע בבתים שניזוקו בעקבות השריפות גדול יותר מהיקף השיפוצים במבצע צוק איתן לפני כשנתיים (כ-60 מיליון שקל) ומבצע עמוד ענן לפני כארבע שנים (כ-30 מיליון שקל). הוא מעריך כי נפגעו יותר מ-1,000 מבנים, מתוכם כ-700 מבנים בחיפה.

 

"בניגוד לנזקי המבנים בהתקפות הטילים, שרובם נוצרו מרסיסי פצמ"רים, השריפות 'תפסו' בניינים שלמים והנזק הוא לא רק חיצוני אלא בעיקר פנימי", מסביר סיב. "בזמן שריפה, גם המערכות הפנימיות של הדירה, מערכות האינסטלציה והחשמל, נפגעות - ולכן השיפוץ יקר הרבה יותר".

 

לדבריו, "שיפוץ קוסמטי של דירה שנשרפה באמצעות צבע בלבד עלול ליצור כשלים במערכות לאחר הכניסה לבית, ולכן יש צורך בבדיקת הנזקים למערכות. במקרים רבים ייווצר צורך להחליף את כל המערכות, ולמעשה לבנות את הבית כמעט מחדש".

 

"שיפוץ לאחר שריפה עשוי להגיע ל-2,000 שקל למטר - כ-25% יקר יותר משיפוץ רגיל", הוא ממשיך, "שיפוץ מסוג זה אלמנטים שאין בשיפוץ רגיל, כגון בדיקת יסודות על ידי מהנדס קונסטרוקציה על מנת לוודא שעמודי הבית, הבטון והברזלים לא נפגעו מהאש והחום הרב".

כוחות הצלה בבית שרוף בחיפה שבו קרס הגג (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
כוחות הצלה בבית שרוף בחיפה שבו קרס הגג(צילום: יואב זיתון)

 

בעקבות החשד לטרור: מס רכוש לנפגעים

סיב ציין כי אם יתברר שהשריפות הן תולדה של הצתות מכוונות, יש להגדירן כאירוע טרור ולסייע לבעלי הדירות שניזוקו באמצעות מס רכוש ולא לשלוח אותם להתמודד מול חברות הביטוח.

 

הבוקר התייחס לכך משרד האוצר והודיע כי לנוכח הנתונים שהגיעו ממשטרת ישראל, לפיהם חלק ניכר ומרכזי מההצתות מקורן באירועי פעילות חבלנית, החליטו המשרד ורשות המסים להפעיל את מערך מס רכוש ולפעול במהירות האפשרית כדי לסייע לאזרחים שבתיהם נפגעו מההצתות.

 

בעקבות זאת, החל מיום ראשון יחלו שמאי מס רכוש להעריך את הנזקים בכל האירועים, ויעמדו לטובת האזרחים בכלל מוקדי השריפות במטרה לתת סיוע מיידי. לצורך כך, ייפתחו מספר מוקדים של מס רכוש באזורים שנפגעו. בנוסף, יופעל מרכז מידע טלפוני שיקלוט את הפניות ויספק מענה לשאלות.

תכולת בית שנשרף בשכונת רוממה בחיפה (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
תכולת בית שנשרף בשכונת רוממה בחיפה(צילום: בראל אפרים)

קרן מס רכוש הוקמה ב-1961 במטרה לפצות את מי שרכושו נפגע באופן ישיר במהלך מלחמה או פעולת איבה, מאחר שחברות הביטוח אינן מבטחות מקרים אלו. הקרן, שכוללת כיום 8.3 מיליארד שקל, מתמלאת מדי שנה על ידי הפרשת 25% מההכנסות ממס רכישה - שצמחו בשנים האחרונות בעקבות העלייה במחירי הדיור. מעבר לפיצויים ישירים על הנזקים, הקרן מעניקה אחרי אירועים צבאיים גם פיצוי עקיף - על הנזק הכלכלי שנוצר בעקבות המלחמה או האירוע.

 

ברשות המסים מסבירים כי במסגרת תשלום מס רכוש, ניתן תשלום על נזקי מבנה. לצורך כך עובדי קרן הפיצויים (מס רכוש) בסיוע אנשי מקצוע יבקרו בבתים שניזוקו ויערכו שמאות. השמאות תסייע לקביעת הפיצוי הכספי על מנת לשקם את הנזק בסיוע בעלי מקצוע על פי בחירת הדייר.

 

אשר לנזקים לחפצי בית בדירות מגורים, הפיצוי מתבצע לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" וגודל המשפחה. בכל מקרה, אין זכאות לפיצוי בגין אובדן כסף מזומן והמחאות, תכשיטים וחפצי אמנות שנפגעו באירוע. שווי הפיצוי בגין חפצי הבית שנפגעו ייקבע בהתאם לשווי התיקון. במקרה שלדעת מנהל קרן הפיצויים החפץ אינו ניתן לתיקון, שווי הפיצוי יהיה בהתאם לשוויו של חפץ ביתי דומה חדש במקומו.

 

קרן הפיצויים דואגת גם לנזקים לכלי רכב: בעלי כלי רכב שניזוקו בפעולת איבה יפנו לעובדי מחלקת הפיצויים במקום, לצורך אומדן הנזק, ויופנו מיידית לתיקון הנזק בכל מוסך שייבחרו ובתנאי שהשמאי מטעם קרן הפיצויים יאשר את התיקון לפני ביצועו. 

 

אשר לנזקים לעסק, כיסוי הנזקים של ציוד עסקי שנפגע הוא, על פי חוק, בהתאם לשווי השוק של הציוד במצבו לפני הפגיעה. על פי רשות המסים, על בעל עסק להוכיח את בעלותו על התכולה שנפגעה. לגבי מלאי, ישנה זכאות לפיצוי בהתאם לשווי עלות המלאי שנפגע (ללא מע"מ) לאחר שבעל העסק המציא הוכחות כי המלאי היה בבעלותו.

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

במקביל הנחה הבוקר שר הפנים אריה דרעי, את הרשויות המקומיות לפעול לצמצום בירוקרטיה ולקצר הליכים במתן פטור מלא מארנונה לתושבים שבתיהם נפגעו לחלוטין בשריפות ברחבי הארץ. הנחיית השר דרעי ניתנה בכפוף לסעיף 330 לפקודת העיריות המתייחס לבתים שנהרסו כליל ולא ניתן עוד להתגורר בהם. דרעי גם הנחה את מנכ"ל המשרד מרדכי כהן להמשיך ולסייע לרשויות המקומיות בפינוי תושבים, הפעלת מרכזי קליטה ותגבור מערך החרום ברשויות המקומיות.

 

גם שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, הנחה על פתיחת מוקדי חירום, אשר יופעלו על ידי חברת עמידר החדשה. המוקדים יחברו באופן מיידי בין תושבים שביתם ניזוק והם זקוקים לקורת גג או לציוד, לבין תושבים אשר מעוניינים להתנדב לארח משפחות בביתם או לתרום רכוש כגון ריהוט וביגוד.

 

אילו פעולות שיפוץ יש לעשות לאחר שריפה?

אם המדינה תחליט שלא מדובר באירוע טרור, רק מי שרכש ביטוח דירה יקבל פיצוי. במקרה של שריפה, ביטוח דירה סטנדרטי (הן למבנה והן לתכולה) כולל כיסוי גם למקרים של אסונות טבע ופגעי מזג אוויר, אלא אם המבוטח ביקש במפורש להוציא את הכיסוי הזה מהפוליסה. מי שרכש פלויסה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח עבור הנזק שנגרם ועד לסכום שווי הנכס שהוערך. כ-60% מתושבי ישראל מחזיקים בפוליסת ביטוח דירה, רובם כחלק מדרישות הלוואות המשכנתא.

 

לדברי שמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי, "חשוב מאוד להתייחס לא רק לנזק של המיטלטלין אלא גם לנזק שנגרם למבנה. לכן, דייר שנגרם לו נזק לדירה משריפה חייב, ללא כל קשר לשמאי שחברת הביטוח מביאה, לשכור גם שמאי מקרקעין מטעמו שייצג את האינטרסים שלו מול חברת הביטוח. זו הוצאה מזערית ביחס לתועלת הכלכלית ששמאי מטעם הדייר יכול להביא".

 

בהתאחדות קבלני השיפוצים ממליצים על כמה דרכי פעולה שיש לבצע בבית לאחר השריפה. תחילה יש לבצע ניקוי פיח השחור, שנעשה לרוב על ידי קיטור מים בזרם חזק. כמו כן, חשוב ביותר להוציא את ריח העשן והפיח מהדירה. פעולה זו נעשית באמצעות מאווררים גדולים ועשויה לקחת זמן רב, מכיוון שהריח נספג בקירות וברצפה.

 

במקרים רבים עדיף להחליף ריצוף ולקלף את כל הטיח גם כדי להתגבר על הריח. אשר לתשתיות חשמל ואינסטלציה, לרוב הצנרות הללו עשויות מפלסטיק, וכשהן באות במגע ישיר עם אש הן נמסות, ויש צורך להחליפן, כך מציינים בהתאחדות.

 

סיב ביצע השוואת מחירים בין שיפוץ לאחר שריפה לעומת שיפוץ רגיל. על פי ההשוואה, עלות צביעת דירה עומדת על כ-1,600 שקל לחדר לאחר שריפה לעומת 1,200 שקל לחדר שעובר שיפוץ רגיל; פירוק והחלפת ריצוף - 320 שקל למ"ר בבית שניזוק משריפה, לעומת 280 שקל למ"ר לבית שעובר שיפוץ רגיל; התקנת נקודת אינסטלציה - 1,400 שקל בבית שניזוק משריפה, לעומת 1,200 שקל בבית שעובר שיפוץ רגיל; והתקנת נקודת חשמל חדשה - 250 שקל לנקודה בבית שניזוק משריפה, לעומת 220 שקל במסגרת של שיפוץ רגיל.

 

"כ-90% מהשריפות בבתים בישראל נגרמות בגלל קצר חשמלי, ולכן חשוב היום כמו תמיד לבצע את הבדיקות התקופתיות במערכות החשמל", מוסיף אייל בהגלי, חשמלאי מאתר המקצוענים. לדבריו, אחת לשנה יש לחזק את הברגים בלוח החשמל הביתי: "במיוחד כעת בחורף, אנשים מחממים את הבית באמצעות רדיאטורים, מומלץ להוציא כל כמה שבועות את התקע לראות מה מצבו, ולבדוק מגעים רופפים אם קיימים".

 

כמו כן, הוא מציין כי "הרבה אנשים משתמשים במפצלים שמתאימים לעומסים של עד 2,300 ואט. במטבח מחברים לאותו המפצל מקרר, תמי 4, טוסטר ומיקרוגל, והוא לא עומד בעומסים האלה - ולכן צריך לראות שלא מחברים מכשירים זוללי חשמל לאותו מפצל".

 

בהכנת הידיעה השתתף עמרי מילמן, "כלכליסט"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
בית שרוף בחיפה
צילום: בראל אפרים
צילום: יגאל עמר
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים
צילום: יגאל עמר
מומלצים