אובמה: "ההיסטוריה תשפוט את קסטרו"; טראמפ: "הוא מת!"
הנשיא הנבחר הצליח להפתיע גם הפעם, בתגובה ראשונה ותמציתית למותו של שליט קובה לשעבר. בהמשך אמר: "העולם נפרד מדיקטטור אכזר". הנשיא המכהן, שנרמל את היחסים עם קובה: "עבדנו קשה כדי לשים את העבר מאחורינו". מנהיגים בעולם ספדו לקסטרו. פוטין: "חבר אמת". אסד: "אגדה"
דונלד טראמפ הצליח להפתיע גם היום (שבת) בתגובתו הראשונה למותו של שליט קובה לשעבר פידל קסטרו. "פידל קסטרו מת!", כתב בטוויטר ולא הוסיף. באתרי החדשות בארה"ב הופתעו מהתגובה התמציתית, שהתפרסמה שעות אחרי הספדים של מנהיגים מרחבי העולם. בהודעה שמסר לאחר מכן כתב טראמפ: "היום העולם מציין את לכתו של דיקטטור אכזר שדיכא את אזרחיו במשך קרוב לשישה עשורים. המורשת של פידל קסטרו היא כיתות יורים, גניבות, סבל בלתי ניתן לתיאור, עוני והתכחשות לזכויות אדם בסיסיות".
טראמפ אמר כי הוא מקווה שמותו של קסטרו "יסמל מעבר מהזוועות לעתיד שבו העם הקובני הנפלא יוכל סוף-סוף לחיות בחירות שמגיעה לו". טראמפ אמר כי "הממשל שלנו יעשה כל שביכולתו כדי להבטיח שהעם הקובני יוכל להתחיל במסע שלו לעבר חופש ושגשוג".
Fidel Castro is dead!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 בנובמבר 2016
טראמפ, שיושבע לתפקיד ב-20 בינואר, איים במהלך קמפיין הבחירות שלו לבטל את הצעדים שיזם ברק אובמה לנרמול היחסים בין המדינות. "כל הוויתורים שברק אובמה הבטיח לראול קסטרו נעשו דרך צו נשיאותי, מה שאומר שהנשיא הבא יכול לבטל אותם וזה מה שאני אעשה אלא אם כן משטר קסטרו ימלא את הדרישות שלנו", אמר טראמפ בספטמבר. "הדרישות האלה יכללו חופש דתי ופוליטי לעם הקובני ושחרור האסירים הפוליטיים", הוסיף.
גולים קובנים במיאמי יצאו הלילה לחגוג ברחובות את הבשורה על מותו של השליט לשעבר. איליאנה רוס-לטין, חברת קונגרס רפובליקנית ממוצא קובני, אמרה כי "עם מות הרודן יכולה להתחיל תקופה חדשה במעוז הקומוניסטי האחרון בחצי הכדור המערבי". אד רויס, יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים, אמר כי המורשת של קסטרו היא "דיכוי בבית ותמיכה בטרור בחוץ". רויס אמר כי "לרוע המזל ראול קסטרו לא טוב יותר לקובנים שזקוקים לחירות". מרקו רוביו, שהתמודד מול טראמפ בפריימריז הרפובליקניים, אמר כי קסטרו ייזכר כ"דיקטטור מרושע ורצחני".
נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר כי האמריקנים מושיטים את ידם לעבר העם הקובני עם לכתו של קסטרו. "ההיסטוריה תשפוט את השפעתו העצומה של קסטרו על העולם", אמר אובמה, והדגיש כי ארה"ב "עבדה קשה כדי לשים את העבר מאחורינו".
מנהיגי ארצות שנחשבות לידידותיה של קובה הזכירו את אישיותו של השליט המנוח ואת המורשת שהוא משאיר אחריו. רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי קסטרו הוא "חבר אמת" של רוסיה, ו"סמל של תקופה בהיסטוריה העולמית". במברק לראול קסטרו מסר פוטין: "קובה החופשית והעצמאית, שפידל קסטרו ובני בריתו הקימו, הפכה לחברה משפיעה בקהילה הבינלאומית והפכה לדוגמה שמעניקה השראה לארצות ומדינות רבות".
נשיא סין, שי ג'ינפינג, אמר כי "העם הסיני איבד חבר קרוב". הנשיא הסיני שיבח את קסטרו על תרומתו להתפתחות הקומוניזם בקובה וברחבי העולם. הנשיא הסוציאליסט של ונצואלה, ניקולס מדורו, אמר כי "מהפכנים מרחבי העולם חייבים להמשיך את המורשת שלו". מדורו הוסיף: "נמשיך להיאבק ולנצח. פידל קסטרו הוא דוגמה למאבקם של כל האנשים בעולם".
בבוליביה, שבה הוצא להורג ב-1967 ארנסטו "צ'ה" גווארה כשניסה להנהיג הפיכה כמו זו שהייתה בגובה, אמר הנשיא אבו מוראלס כי "פידל היה האדם היחיד בעולם עם ערכים ועקרונות רבים כל כך. הוא עשה היסטוריה לא רק בקובה אלא בכל כדור הארץ. זה סוציאליזם. לעולם לא יהיה עוד אדם כמו פידל, שהקדיש את חייו, את מאבקו ואת הידע שלו לא רק למען העם הקובני אלא למען כל האנשים בעולם".
נשיא סוריה בשאר אסד הביע תנחומים על מותו של שליט קובה לשעבר פידל קסטרו. באיגרת ששלח אסד נכתב כי "קסטרו הוביל את המאבק של עמו נגד האימפריאליזם במיומנות ובכישרון, עמידתו האיתנה הפכה לאגדה ומקור להשראה עבור כל המנהיגים והעמים בעולם ששואפים לעצמאות אמיתית".
בריטניה: "סופה של תקופה"
ממשרד החוץ בבריטניה נמסר כי "מותו של קסטרו הוא סופה של תקופה בקובה והתחלתה של תקופה חדשה. המהפכה ב-1959 הפכה את פידל קסטרו לדמות היסטורית, גם אם שנויה במחלוקת. בריטניה תמשיך בעבודתה עם ממשלת קובה במישורים רבים של מדיניות החוץ, כולל בנושא זכויות האדם".
נשיא צרפת פרנסואה הולנד נפגש עם קסטרו במאי 2015, במהלך הביקור הראשון אי פעם של מנהיג צרפתי בקובה מאז ההפיכה. "פידל קסטרו היה דמות גדולה במאה ה-20 שמגולמת במהפכה בקובה – בתקוות ובמפחי הנפש שלה. צרפת, שגינתה את הפרת זכויות האדם בקובה, ערערה באותה מידה על האמברגו האמריקני עליה. צרפת שמחה לראות איך שתי המדינות
מחדשות את הדיאלוג ביניהן". ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר כי קסטרו היה "מהפכן ונואם אגדי".
האפיפיור פרנציסקוס, שנפגש עם קסטרו בשנה שעברה בקובה, אמר כי מדובר ב"חדשות עצובות" ושלח את תנחומיו לעם הקובני. ז'אן-קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, אמר כי קסטרו הוא מהדמויות ההיסטוריות הבולטות במאה השנים האחרונות. "העולם איבד אדם שהיה גיבורם של רבים. הוא שינה את דרכה של ארצו ונשאר אחד המהפכנים הגדולים של המאה העשרים. ההיסטוריה תשפוט את המורשת שלו".