לחיות עם HIV: השינוי בטיפול ותופעות הלוואי
בשנים האחרונות הטיפול ב-HIV השתנה באופן דרמטי, ולמרות זאת הוא טומן בחובו תופעות לוואי לא פשוטות עבור החולים. מהן התופעות ומה חשוב שהחולים יידעו?
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס
החודש מלאו 25 שנה לפטירתו של פרדי מרקורי, סולן להקת קווין שלא רק חולל מהפכה בעולם המוסיקה אלא במותו הטראגי תרם רבות להעלאת המודעות למחלה הקטלנית שהתגלתה בסוף שנות ה-70 של המאה שעברה, גרמה על פי ההערכות לפטירתם של מעל 35 מיליון בני אדם ברחבי תבל, נגרמת על ידי נגיף ה-HIV וזכתה לכינוי הגנאי "המגפה של הגייז".
ד"ר דניאל אלבירט, רופא בכיר במערך האלרגיה, אימונולוגיה ואיידס במרכז הרפואי קפלן, מציין כי אומנם תעשיית הרפואה הצליחה לפתח מספר לא מבוטל של תרופות שלקיחתן יחד המכונה קוקטייל, מאריכה משמעותית את חיי החולה עד כדי אריכות ימים, אולם האיידס עדיין נחשב למחלה חשוכת מרפא עם לא מעט תופעות לוואי, שדורשת משנה זהירות מצד נשאים פוטנציאליים.
"עשינו כברת דרך ארוכה מאז שהתגלתה המחלה האיומה. ממצב של מחלה סופנית, התקדמנו לטיפולים מאריכי חיים קשים ועם המון סיבוכים, ועד להווה בו החולה נהנה מתוחלת חיים מלאה עם HIV. עד כדי כך שברוב המאמרים על המחלה לא כותבים יותר חולים או נשאים אלא אנשים שחיים עם HIV", אומר ד"ר אלבירט.
"מצד שני, צריך שוב ושוב לחזק את המודעות בקרב הציבור כי למרות ההתקדמות המשמעותית שחלה, אין להקל ראש במחלה. אחרי הכל לא מדובר בציפורן חודרנית או שפעת. זו עדיין מחלה שאיני ממליץ "להידבק" בה ולמעשה צריך לעשות הכל כדי להימנע מהידבקות.
"זו מחלה שכופה על מי שחולה בה התמודדות יומיומית לא פשוטה הכוללת תופעות לוואי לא פשוטות וטיפולים שונים. עדיין מדובר בלקיחת תרופות בעלות השפעה על הבריאות וטרם נמצא הטיפול המושלם שיהיה נאמר זהה ללגימת כוס מים".
קראו עוד
"להיות נשא HIV זה לא סוף העולם"
מחלה שיכולה לתקוף את כולם
אם בעבר המחלה הייתה, כך לפחות בעיני הציבור, מחלה ששויכה בלעדית להומוסקסואלים, הרי שכיום ברור שהיא פוגעת באותה מידה בהטרוסקסואלים, גברים ונשים כאחד שלא נקטו באמצעי זהירות ומניעה במהלך יחסי מין.
כיום הטיפול בנגיף מורכב מטיפול תרופתי המשלב בתוכו שלוש תרופות שנחשף לראשונה ב-96' ומאז עובר שוב ושוב שיפורים שנועדו להקטין את תופעות הלוואי. "הטיפול המשולב גורם לשליטה כמעט אבסולוטית על הנגיף, מעלה את אורך החיים של המטופל, מוריד דרמטית את התמותה מאיידס, ומאפשר למטופל לנהל את חייו כמו כל חולה במחלה כרונית".
יחד עם זאת, למרות שחייהם הוארכו משמעותית וכאמור לא מדובר יותר במחלה סופנית, ד"ר אלבירט מבקש להדגיש כי הפגיעה במערכת החיסונית של אנשים המתמודדים עם HIV, הופכת אותם לחשופים יותר לשלל מחלות כמו: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, כליות ועצמות, המופיעים אצלם עשר שנים לפני הופעתם הממוצעת בקרב כלל האוכלוסייה.
"אמנם תוחלת החיים שלהם עלתה אבל הזקנה על שלל תופעותיה פורצת אצל נשאי HIV עשור שלם לפני שאר בני האדם. חלק מזה נובע מהנגיף עצמו, חלק מהגנטיקה וחלק כתוצאה מנטילת התרופות למחלה מהדור הישן. כך שהדור החדש של התרופות פותח כך שהן פחות משפיעות על מבנה הכליות, העצמות ויש להן פחות התנגשות עם תרופות אחרות שנאלצים המטופלים לקחת.
"לפני שאני רושם תרופות לפציינט בן 30 עלי לחשוב מה יהיו ההשלכות של התרופות הללו בעוד 10-20 שנה, ולאילו תרופות תהיה התנגשות נמוכה יותר עם תרופות ללחץ דם או סוכרת שהוא יצטרך לקחת בעתיד. למעשה השינוי העיקרי שחל בקרב הרופאים המטפלים ב-HIV הוא שפעם היינו מטפלים במחלה והיום אנחנו מטפלים בחולה.
"אם הכדורים מפריעים לשגרת חייהם של החולים, סימן שהם אינם טובים וצריך למצוא להם אלטרנטיבה ויש כאלה בנמצא. הרופאים חייבים לתת את הדעת על כך שתפקידם אינו רק להאריך את חיי המטופלים אלא לדאוג להם לאיכות החיים. הצפי הוא שכמות הנשאים המתבגרים בני 50-70 תלך ותגדל בהתמדה, ומכאן שתפקידה של הרפואה הוא לשפר ככל הניתן את איכות חייהם".
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס