לא מפרידים בין אחים - נותנים להם בית יחד
"ברוב המקרים, הקשר החזק ביותר בחייהם של ילדים בסיכון הוא הקשר שלהם עם אחיהם. בהיעדר דמות הורית יציבה בבתיהם, האחים הגדולים הופכים להיות "המבוגר האחראי" ומשמשים לאחיהם הקטנים מעין "אמא או אבא חלופיים". הם מנחמים את האחים הקטנים, מגנים עליהם, מאכילים אותם, מלבישים אותם ומשכיבים לישון." לאה גולן, מנכ"לית "אור שלום" מחפשת משפחות שיסכימו לקחת לאומנה שני אחים יחד
משפחות אומנה עושות עבודת קודש - זו כבר עובדה ידועה, שהרי מדובר במשפחות שהתנדבו לקחת על עצמן את אחת המשימות המורכבות ביותר - גידול ילד בסיכון, על כל המשתמע מכך. מבין אותן משפחות, בולטות במיוחד משפחות שבחרו לקחת על עצמן לטפל לא בילד אחד, אלא בשניים, שלושה ואפילו ארבעה ילדים בסיכון.
הן בולטות לא רק לאור משמעות ההחלטה על חייהן, אלא בעיקר בשל המשמעות האדירה של ההחלטה הזאת עבור הילדים עצמם, שכן בלא מעט מהמקרים, מדובר באחים. אם לא הייתה נמצאת משפחה שהייתה מסכימה לקלוט אותם ביחד, הם היו נאלצים לגדול בבתים נפרדים, דבר שללא ספק היה מסב להם כאב עצום.
ברוב המקרים, הקשר החזק ביותר בחייהם של ילדים בסיכון הוא הקשר שלהם עם אחיהם. בהיעדר דמות הורית יציבה בבתיהם, האחים הגדולים הופכים להיות "המבוגר האחראי" ומשמשים לאחיהם הקטנים מעין "אמא או אבא חלופיים". הם מנחמים את האחים הקטנים, מגנים עליהם, מאכילים אותם, מלבישים אותם ומשכיבים לישון.
גידול אחים יכול להיות אפילו קל יותר מגידול ילד אחד
נתקלנו אפילו בילד בן 5 שהחליף חיתולים לאחותו התינוקת במיומנות מעוררת השתאות. ילדים אלו יתקשו שבעתיים להתרגל לרעיון שבו הם גדלים בנפרד מאחיהם הצעירים, להם דאגו כל חייהם. במצבים כאלה, גם האחים הקטנים הופכים להיות תלויים בהגנה ובחוזק של האחים הגדולים, ויתקשו להתמודד עם הריחוק.
למרות השאיפה שלא להפריד אחים ולאפשר להם לגדול במשפחה אחת, מציאת משפחת אומנה עבורם הוא אתגר לא מבוטל. משפחות אומנה פוטנציאליות נוטות לחשוב שזהו אתגר כפול ולעיתים משולש, אולם למעשה, רוב המשפחות שבחרו בכך, מופתעות לגלות, שבניגוד לתפישה הרווחת, גידול אחים יכול להיות אפילו קל יותר מגידול ילד אחד, כבר מתחילת הדרך, מכיוון שהם תומכים אחד בשני ומקלים על תהליך הקליטה שלהם במשפחה.
עבור הילדים האלו הקשר עם אחיהם הוא לרוב הדבר הכי חשוב עבורם
המשפחות שבוחרות לצרף אליהן אחים זוכות בחוויה רגשית מעצימה וממלאת. לא פעם מדובר במשפחות שהילדים הביולוגיים שלהם בגרו והם מרגישים שהילדים הצעירים שהתווספו למשפחה מזרימים "דם חדש וצעיר" לבית, ממלאים אותו בשמחת חיים ובחיוניות. גם הילדים הביולוגים של ההורים האומנים נתרמים מכך לאין ערוך ומבינים את הכוח העצום שיש להם לתרום לאחר כמשפחה וכבודדים.
לא כל יום נקרית בפנינו ההזדמנות לעשות משהו משמעותי באמת, שיותיר חותם בחייו של מישהו אחר. משפחות שבוחרות לפתוח את ביתן ולבן לילדים ונוער בסיכון ולהעניק להם הזדמנות לגדול בבית חם, אוהב ונורמטיבי, משנות את חייהם מקצה לקצה על בסיס יום יומי. עבור ילדים אלו, שנאלצו להתנתק מכל המוכר והידוע להם, הקשר עם אחיהם הוא לרוב הדבר הכי חשוב עבורם.
המשפחות שיאפשרו להן לשמר את אותו הקשר, שיסכימו להיענות לאתגר ולאפשר להם לגדול ביחד, יהיו הגיבורות האמתיות של חייהם. אנחנו תמיד נדהמים לראות כיצד, על אף גילם הצעיר, אותם ילדים מבינים שהתמזל מזלם ועד כמה הם אסירי תודה על שאפשרו להם להישאר ביחד. אפילו שנים אחר כך, האהבה והמסירות שאותם האחים מפגינים כלפי משפחות האומנה שלהן הם יוצאי דופן.
בימים אלו, אנו מחפשים משפחות אומנה לכ- 50 ילדים ונוער בסיכון, מהם 10 זוגות אחים, שזקוקים לבית חם. האם אתם תהיו הגיבורים שלהם?
- משרד הרווחה משקיע 230 מיליון שקלים בשנה לסיוע ותמיכה במשפחות האומנה ומעניק לכל משפחה תקציב חודשי להוצאות גידול הילד, כדי שהאומנה לא תהפוך לנטל כלכלי על המשפחה. המשרד מממן את כל צרכיו הפיסיים והרגשיים של ילד האומנה, החל מטיפולים רפואיים וטיפול רגשי, וכלה בחוגים ושיעורים פרטיים. המשפחות שיזכו לשמש כמשפחות אומנה, יעברו ב"אור שלום" קורס להכשרת משפחות אומנה וגם ילדיהם יזכו לסדנת הכנה לקראת קליטת ילד חדש בבית. עובדת סוציאלית של העמותה תלווה את המשפחה לכל אורך הדרך, ותסייע בפתרון קשיים ודילמות בתהליך האומנה. עם קליטת הילד/ה במשפחה חדשה, זכאי אחד ההורים לחופשת לידה על פי חוק.
- משפחות המעוניינות להיות משפחות אומנה מוזמנות לפנות לארגון "אור שלום" בטלפון 03-5417000 או במייל Omna@Orr-Shalom.co.il.
- הכותבת היא מנכ"לית ארגון "אור שלום", המטפל בילדים ונוער בסיכון.
- לתרומות לארגון לחצו כאן
.