סערה בהר הרצל. ריבלין: "חבל שאנחנו מחללים את כבוד הנופלים"
בבית העלמין נערכה האזכרה לחללי מבצע קדש בהשתתפות הנשיא וראש הממשלה. לפני הטקס זעמו משפחות שכולות על האיחור הטקס. נתניהו: "מצטער על עוגמת הנפש". לשכתו: "הוא לא איחר". צפו בשידור ישיר
בבית הקברות הצבאי בהר הרצל בירושלים נערכה הבוקר (יום ב') האזכרה לחללי מבצע קדש בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו. לפני הטקס פרצה סערה במקום כאשר משפחות שכולות זעמו על כך שהוזמנו לטקס בשעה 11:00 כמו בכל שנה – וכשהגיעו התברר להם שהטקס ייפתח רק כעבור שעה.
כמה מהמשפחות היו נסערות מאוד והחליטו לומר קדיש ולעזוב את המקום. משפחות אחרות נשארו והמתינו לתחילת הטקס. זאת הפעם הראשונה שראש הממשלה משתתף בטקס.
בנאומו מתח הנשיא ריבלין ביקורת על מחאת בני המשפחות: "יש להצטער צער רב על עוגמת הנפש שנגרמה לכם. כשהתקבלה החלטה שתיערך אזכרה פעם בעשר שנים בהשתתפות אישי המדינה, כדי לא להטריח את המשפחות בסידורי האבטחה, השתדלנו להיות נוכחים כאן. הייתה טענה מדוע ראשי הממשלה לא מגיעים ומדוע אין אזכרה כל שנה. והנה ראש הממשלה מגיע. קבלת הפנים הזו מיותרת לחלוטין. חבל שאנחנו מחללים את כבוד הנופלים".
נתניהו עצמו אמר: "אני מצטער על עוגמת הנפש שנגרמה לכם, שעליה נודע לי בהגיעי אל ההר. אתם יושבים בין הקברים. איש לא הבחין אז ואסור שנבחין גם היום בין שמאל לימין, בין חלק כזה או אחר של העם. כולם היו לוחמים של עם ישראל. זו הדרך הנכונה לכבד את זכרם".
רחל, בת דודה של יצחק מסיקה, אחד מחללי המבצע, אמרה לאחר הטקס: "הזמינו אותנו ל-11. אני מבינה את הכעס, אבל לא היה צריך להתנהג ככה. יש את ההלוויה של מרים אשכול, ולראש הממשלה לא חסרים דברים לעשות. אפשר היה לחכות בסבלנות".
חיה ורניק, מאחת המשפחות השכולות, אמרה: "אני לא כועסת על אף אחד. מי שאשם זה לא ראש הממשלה אלא מארגני הטקס. יכלו לפרסם ברדיו ובטלוויזיה שדחו את הטקס. היה קשה להגיע לפה, יש אנשים מבוגרים והיו צריכים לדאוג להסעה".
לשכת ראש הממשלה פרסמה הבהרה בעקבות הסערה בטקס: "האזכרה הממלכתית שנערכת כעת בהר הרצל, נקבעה מראש לשעה 12:00. את הטקס מארגן משרד הביטחון. ראש הממשלה הגיע להר הרצל בשעה 11:47 ונכנס לאירוע יחד עם נשיא המדינה והרמטכ"ל. ראש הממשלה לא איחר וכל אמירה אחרת אינה אמת. האי-נוחות לקהל בכניסה ובהגעה נגרמה בגלל העבודות להקמת היכל הגבורה בהר הרצל, וההכנות להלווייתה של גברת מרים אשכול שתיערך בעוד כשעתיים במקום".
במבצע קדש באוקטובר-נובמבר 1956, שבמסגרתו שיתפה ישראל פעולה עם בריטניה וצרפת, נכבש חצי האי סיני מהמצרים במטרה להפסיק את חסימת מעבר הספינות במפרץ אילת. במהלך המבצע נהרגו 172 חיילים ישראלים, שלושה הוכרזו נעדרים וחייל אחד נפל בשבי.
על המבצע אמר נתניהו: "לא הייתה לנו אז תמיכתה של ארה"ב, וכיוון שלא הייתה התמיכה הזאת, ראש הממשלה בן גוריון נאלץ בתכתיב אמריקני-רוסי לסגת מחצי האי סיני מהר מאוד. ובכן, דברים השתנו מאז. אנחנו כרגע בפריחה בינלאומית אדירה, אבל אבן הראש של מערכות היחסים שלנו זו הברית האיתנה עם ארה"ב. אנחנו מלאי הערכה ותודה לתמיכה הזו. אני אף פעם לא שוכח את זה ולכן אני מוקיר ומעריך את ההסכם שעשינו עם ברק אובמה: חתמנו על מזכר תמיכה של סיוע ביטחוני לישראל. אני מצפה שגם בשלהי כהונתו הנשיא אובמה יעמוד באמירתו מ-2010, שהדרך להשגת שלום לא עוברת דרך החלטות במועצת הביטחון אלא במשא ומתן ישיר עם הפלסטינים, כפי שהייתה עמדת ארה"ב במהלך השנים".