שתף קטע נבחר

 

נגד גייז, בעד פוטין. פרנסואה פיון, התאצ'ר של צרפת

הוא נוצרי שמרן, תומך בשוק חופשי ורוצה לקצץ חצי מיליון משרות ציבוריות, להעלות את גיל הפרישה ולגרום לצרפתים לעבוד יותר במהלך השבוע. תכירו את פרנסואה פיון, חובב מכוניות המרוץ שנחשב לתקווה הגדולה של הימין לדהור בחזרה לארמון האליזה אחרי חמש שנות שלטון שמאל

 

נאום הניצחון של פיון    (רויטרס)

נאום הניצחון של פיון    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האיש שאמר על עצמו שיש לו "חזות משעממת" הוא התקווה הגדולה של הימין לשוב לשלטון לאחר חמש שנות שלטון סוציאליסטי: פרנסואה פיון נבחר אתמול (יום א') למועמד המרכז-ימין לנשיאות צרפת, והסקרים מנבאים לו ניצחון בסיבוב השני בבחירות במאי 2017. פיון, איש מפלגת "הרפובליקנים" הוא נוצרי, בעל עמדות חברתיות שמרניות - תומך בערכי המשפחה המסורתיים ומתנגד לנישואים חד-מיניים - ואיש השוק החופשי שרוצה לקצץ חצי מיליון משרות במגזר הציבורי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מאחורי החזות המתונה והמעודנת ניצב פוליטיקאי בן 62 שנחוש להוריד דרמטית את הוצאות הממשלה הצרפתית. פיון נחשב למעריץ גדול של ראשת ממשלת בריטניה המנוחה מרגרט תאצ'ר ואמר בעבר כי "אתה צריך לעקור את הבית מן היסוד כדי לבנות אותו מחדש כהלכה". את מחצית מחייו הוא העביר בפוליטיקה והיד עוד נטויה. בבחירות הקרובות לנשיאות צרפת מצפה לו משוכה קשה ביותר בדמות מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן, וכן התמודדות לא פשוטה עם השמאל המפולג בראשות הנשיא פרנסואה הולנד, שמועמדו לנשיאות עדיין אינו ידוע.

 

ראש ממשלת צרפת בשנים 2012-2007. פיון וחברי ממשלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת צרפת בשנים 2012-2007. פיון וחברי ממשלו(צילום: AFP)
פיון נשוי לפנלופה, ילידת ויילס, במשך יותר מ-30 שנה ולשניים חמישה ילדים והם מתגוררים בבית אחוזה מהמאה ה-12 ליד לה מאן. הוא היה חבר הפרלמנט הצעיר ביותר בתולדות צרפת כשנבחר לראשונה לבית הנבחרים לפני 35 שנה.

 

רוצה להעלות לצרפתים את גיל הפנסיה

בשנת 2003, כשכיהן כשר בממשלה, ניצב פיון בפני מחאות רחובות גדולות כשתמך ברפורמות להעלאת הגיל שבו זכאים לקבל כספי פנסיה.

 

הוא הבטיח שהפעם, העלאת גיל הפרישה ל-65 וסיום הפנסיה המוקדמת לעובדים בשירות הציבורי יהיו בין הצעדים הראשונים שינקוט אם ייבחר לנשיא בחודש מאי הבא.

 

נשואים יותר מ-30 שנה ויש להם חמישה ילדים. פרנסואה ופנלופה פיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשואים יותר מ-30 שנה ויש להם חמישה ילדים. פרנסואה ופנלופה פיון(צילום: AFP)
ההצעה של פיון לרפורמה בשוק החופשי נתפשת קיצונית במדינה עם מסורת סוציאל-דמוקרטית כה חזקה כמו צרפת. לאחר שנבחר רשמית למועמד מפלגתו לנשיאות צרפת, אמר פיון: "השמאל (הולנד) נכשל והימין הקיצוני (לה פן) פשט את הרגל. התפקיד שלי הוא להתמודד עם האתגר של שינוי צרפת ושינוי התוכנה שלה".

 

הקול המתון שפנה פנייה קיצונית ימינה

פיון אוהב לנהוג במכוניות מרוץ במסלול בעיר לה מאן שבמערב צרפת, הסמוך לאחוזת ביתו.

הוא כיהן בתפקיד ראש ממשלת צרפת מ-2007 ועד 2012 תחת הנשיא ניקולא סרקוזי, מנהיג שפיון לרוב סבל ממנו יותר משהוא העריץ אותו. "צרפת מעולם לא הייתה יותר ימנית", הכריז השבוע פיון, שבעבר היה קול מתון בממשלו של סרקוזי, אך מאז פנה פנייה קיצונית ימינה.

 

סרקוזי, שהפסיד להולנד בבחירות לנשיאות ב-2012 והפסיד בפריימריז של מפלגת "הרפובליקנים", תיאר בעבר את פיון כלא יותר מאשר חבר צוות וכינה אותו בצרפתית collaborateur (למילה שתי משמעויות: עמית, או משתף פעולה עם הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה) וגם "מר כלום". דבריו של סרקוזי לא עצרו את פיון מלומר באותה עת שצרפת, שהייתה בעיצומו של שפל כלכלי בינלאומי, הייתה על סף פשיטת רגל וצריכה לשנות את דרכיה.

 

יחסים שעלו על שרטון. ראש הממשלה פיון עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ב-8 במאי 2010 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יחסים שעלו על שרטון. ראש הממשלה פיון עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ב-8 במאי 2010(צילום: AFP)
התיקון של צרפת - בעיקר זה הכלכלי - עומד במרכז המצע של פיון. מועמד השמרנים לנשיאות אמר שהוא ייפטר מ-500 אלף משרות ציבוריות בחמש שנים, יפסיק את שבוע העבודה בן 35 השעות ויעלה אותו מיידית ל-39 שעות, ויוריד את שיעור האבטלה הגבוה שמסרב לרדת מעשרה אחוזים. הוא אפילו אמר שאין צורך לפצות בשעות נוספות על ההעלאה ל-39 שעות עבודה בשבוע.

 

מתנגד להפלות ותקף את האיסלאם הקיצוני

פיון נולד במחוז סארט, במרחק של כ-200 קילומטרים מפריז, באזור בעל שורשים קתוליים חזקים. במהלך קמפיין הבחירות הוא הבדיל את עצמו מיתר המועמדים כשהבטיח לרסן את זכויות האימוץ של זוגות חד-מיניים. הוא אמר שהוא אישית מתנגד לנישואים גאים, אך הוסיף כי לא יפעל לביטול החוק מ-2014 שהפך אותם לחוקיים. הוא גם אמר שהוא מתנגד להפלות, אך לא ישנה את החוקים בצרפת שמתירים אותן.

 

במדינה שיותר מ-230 בני אדם נרצחו בה בשנתיים האחרונות בפיגועים של הטרור האיסלאמיסטי, פיון דווקא לא דורש להעלות את מספר המתגייסים למשטרה ולכוחות הביטחון הצרפתיים. במהלך הקיץ כתב פיון את הספר "לנצח את הטוטליטריות האיסלאמית", וטען כי "יש בצרפת בעיה שקשורה לאיסלאם" בעקבות שורת פיגועי הטרור במדינה על ידי ג'יהאדיסטים שגדלו בה. "לא, צרפת איננה מדינה רב-תרבותית. לצרפת יש היסטוריה, שפה ותרבות שבאופן טבעי הועשרו מבחוץ", אמר פיון בשבוע שעבר.

 

עם הנשיא ז'אק שיראק ב-6 באפריל 2000 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם הנשיא ז'אק שיראק ב-6 באפריל 2000(צילום: AFP)
ראש הממשלה לשעבר גם גרם להרמת גבות בגרמניה כשטיפח קשרים חמים עם רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין, בניגוד לעמדת הנשיא הצרפתי הולנד. פיון אמר שפוטין לא מהווה איום על המערב ושהוא צריך להיות שותף ולא יריב בהתערבות הזרה בסוריה. הוא גם אמר שיש להסיר את הסנקציות האירופיות נגד רוסיה שהוטלו עליה בגין הפלישה שלה לחצי האי האוקראיני קרים.

 

"האם אנחנו חייבים להתגרות ברוסים?"

בחודש אוקטובר אמר פיון: "השאלה היא: האם אנחנו חייבים להתגרות ברוסים, לסרב לדיאלוג איתם ולדחוף אותם להיות אלימים יותר, אגרסיביים יותר ופחות ופחות אירופיים?"

 

נוהג במסלול המרוצים בעיר לה מאן, הסמוכה לביתו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נוהג במסלול המרוצים בעיר לה מאן, הסמוכה לביתו(צילום: AFP)

קרא לבטל את הסנקציות האירופיות על רוסיה בגין פלישתה לחצי האי האוקראיני קרים. פיון ופוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרא לבטל את הסנקציות האירופיות על רוסיה בגין פלישתה לחצי האי האוקראיני קרים. פיון ופוטין(צילום: AFP)

פיון גם ספג ביקורת על תמיכתו בחיזוק הקשרים עם איראן ועם נשיא סוריה בשאר אסד, ובשבוע שעבר הסתבך עם הקהילה היהודית בצרפת כשאמר כי בעבר היהודים לא רצו לכבד את חוקי הרפובליקה הצרפתית. לדבריו, היהודים הם הוכחה לכך שהמוסלמים בצרפת יכולים להשתלב טוב יותר במדינה. "אנו צריכים להילחם בקנאות הזאת ואנו צריכים לעשות זאת כפי שעשינו בעבר", אמר פיון, והמשיך: "נלחמנו בסוג של קנאות קתולית ונלחמנו נגד הרצון של יהודים לחיות בקהילה שאינה מכבדת את החוקים של הרפובליקה הצרפתית".

 

רבה הראשי של צרפת, חיים קורסיה, התייחס לדבריו של פיון ואמר שאף שהיהודים חיו בעבר בבידוד יחסי, היה זה "לא בגלל בחירה של האזרחים היהודים, אלא תוצאה של החברה הצרפתית שלא קיבלה אותם בזמנו".

 

סשה גוזלן, ראש איגוד הסטודנטים היהודיים (UEJF), אמר בתגובה: "הדברים המפתיעים הללו מעלים תהיות לגבי האופן שבו מגדיר פיון קיצוניות. ה-UEJF תוהה לאיזו תקופה מתייחס פיון כשהוא אומר שיהודים סירבו לציית לחוקי הרפובליקה הצרפתית, אם לא לתקופה של משטר וישי (הממשלה שפעלה בזמן מלחמת העולם השנייה ושיתפה פעולה עם גרמניה הנאצית), אז אולצו היהודים להסתתר ולשאת טלאי צהוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אוהב לנהוג במכוניות מרוץ. פיון
צילום: AFP
מומלצים