משרד רה"מ: הבולענים באחריות משרד התיירות. משרד התיירות: אין לנו כלים
שאלת האחריות לטיפול בבעיית הבולענים באזור ים המלח עמדה במרכז של דיון סוער בוועדה לביקורת המדינה. מנכ"ל משרד רה"מ, אלי גרונר, אמר כי האחריות מוטלת על משרד התיירות, בעוד שנציגי המשרד טענו: "אין לנו כלים לטפל במשבר לאומי, בכל המשרד אין אפילו מהנדס אחד". המנכ"ל אמר עוד, כי מצוקת התושבים עקב הבולענים היא עבורו "טענה חדשה"
אלהרר הסבירה בפתח הדיון, כי מנכ"ל משרד ראש הממשלה הוזמן משתי סיבות עיקריות: "הנושא הראשון הוא שמשרדי הממשלה האחרים לטיפול אומרים לנו בקול ברור שאין להם משאבים ויכולת לטפל בנושא כמו שצריך, ולכן חשוב לנו לוודא שמשרד ראש הממשלה מתייחס לנושא ועוסק בכך", אמרה אלהרר, "הנושא השני הוא שגם בתוכניות הקיימות כיום, התושבים נופלים בין הכיסאות".
גרונר טען בתגובה, כי האחריות לטיפול בתופעת הבולענים מוטלת על משרד התיירות: "יש לנו גורם מקצועי לטיפול בכך, הממשלה החליטה על כך כמה וכמה פעמים והוא אינו יכול להתנער מאחריותו. זה תקדים מסוכן שמשרד מודה ש'אמנם זה בתחום אחריותי – אך לא מתאים לי'. כאילו שמשרד הביטחון יתנער מהגנה על עוטף-עזה או גבול הצפון".
נציגי משרד התיירות טענו שאין למשרד כלים מקצועיים לטפל בנושא. סמנכ"ל משרד התיירות, דורון אהרן, אמר: "בכל משרד התיירות אין אפילו מהנדס אחד. כשאתם רוצים להטיל עלינו מטלה היא צריכה להיות תואמת את הכישורים שלנו. השלמנו את מה שהוטל עלינו בהחלטת הממשלה, הגשנו למשרד ראש הממשלה עבודה מתכללת שמתארת את מכלול הפעולות שיש לעשות. מכאן והלאה יש לחלק את אותן פעולות למשרדים שיש להם כישורים וסמכויות מתאימות. לנו אין כלים ויכולות לתפעל בעיה של משבר לאומי".
סיגל גבאי, מנהלת פיתוח התשתיות במשרד הדגישה כי כל החלטות הממשלה הטילו על המשרד הכנת תכניות בעניין – אך לא טיפול בהן.
צפו בקטעים מהדיון בוועדה
"מה אתם עושים כדי לטפל בתופעה?"
סערה נוספת התעוררה לאחר שגרונר אמר כי טענות התושבים למצוקה עקב בעיית הבולענים היא "זעקה חדשה", שלא הופיעה בדו"ח מבקר המדינה. "אני ניזון מהמכתבים שאתם שולחים לי ומדו"ח המבקר. מבחינתי הטענה הזאת היא טענה חדשה".
אלהרר השיבה לו: "הנושא של התושבים והנזקים שנגרמים להם ולפת לחמם, זו לא טענה חדשה... הבעיה של התושבים התגלתה לאדוני רק לפני שבוע, זו בשורה מצערת. אתה אדוני מנכ"ל ראש הממשלה, הנווט של הספינה שנקראת מדינת ישראל, מה אתם עושים כדי לטפל בתופעה?".
גרונר התייחס לסוגיית הפיתרון, ואמר: "אין פתרון לטווח הקצר לתופעה, ולטווח הארוך הפתרון הוא תעלת הימים, שייצב את מפלס המים בים המלח, ובמיזם זה אנו מעורבים. הטיעון של 'חוסר תקציב' איננו קביל". הוא עדכן כי כבר בשבוע שעבר נקבעה פגישה עם נציגי התושבים ע"מ לרתום את כל המשרדים לסייע להם. שמעון דניאל, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנות ים המלח, הזהיר בתגובה כי "גם עצירת ירידת המפלס, לא תמנע את תופעת הבולענים".
ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף, הדגיש: "אתה צריך להבין מה גודל הדבר הזה. זה לא משרד אחד, זה מולטי משרדי, זה תשתיות, גשרים, תושבים, מקורות פרנסה חדשה, זה לא רק לסתום את הבולענים. מדובר בחקלאות, תיירות, שיקום נופי, ביטוח, לנקות את כל הרעידת אדמה הזאת – זה נראה כמו אסון. מדובר על משהו שמצריך ריכוז אחד של כמה משרדים".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלהרר, סיכמה: "לא היתה עבודת ממשלה מהותית בנושא הזה. היתה החלטת ממשלה, היתה אחריות למשרד התיירות, להבנתי האחריות בוצעה במלואה. אבל מעבר למה שהוטל עליהם, היה את העניין של הדאגה לתושבים. אי אפשר להגיד: 'הטלתי את האחריות על השר, בעיה שלו. תסתדר, למרות שאין לך מהנדס במשרד'... העובדה שנושא התושבים לא הגיע לפתחך, אלא בשבוע שעבר, זה לא סביר בעיני".
ישיבת המעקב הבאה בעניין תתקיים בקרוב בעין גדי, ומנכ"ל משרד ראש הממשלה הוזמן גם אליה.