שתף קטע נבחר
 

תכנון תקציב מאוזן: ההתמודדות עם חיי היומיום

סיפור פרשת השבוע העוסק באחים יעקב ועשו מדגיש את השוני בין תפישותיהם הכלכליות. חשיבות התכנון לאורך זמן מול התמודדות עם הוצאות בלתי צפויות של כאן ועכשיו. חתירה אל מטרת היעד בכל מחיר, אל מול מתינות ושיקול דעת בריצה למרחקים ארוכים

פרשת תולדות גוללת בפנינו סיפור מורכב ומותח בין שני אחים, שונים האחד מהשני בתפישות עולמם, ובדגש על גישתם הכלכלית. וַיִּתְרֹצֲצוּ הַבָּנִים בְּקִרְבָּהּ וַתֹּאמֶר אִם כֵּן לָמָּה זֶּה אָנֹכִי וַתֵּלֶךְ לִדְרֹשׁ אֶת ה': וַיֹּאמֶר ה' לָהּ שְׁנֵי גוֹיִם בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר (בראשית, פרק כ"ה, פסוק כ"ב). הקב"ה מספר ליצחק כי יש בבטנה של רבקה שני לאומים - שתי מעצמות שיתפתחו כל אחד בכיוון אחר, ואכן הפרשה מתארת כבר בשלב היציאה מהרחם את יעקב התופס בעקב עשו ואת התיאור הכללי של כל אחד מהם: וַיִּגְדְּלוּ הַנְּעָרִים וַיְהִי עֵשָׂו אִישׁ יֹדֵעַ צַיִד אִישׁ שָׂדֶה וְיַעֲקֹב אִישׁ תָּם יֹשֵׁב אֹהָלִים (בראשית, פרק כ"ה, פסוק כ"ז).

 

טורים נוספים במדור פרשת שבוע כלכלית

אלו חוקי בראשית לניהול התקציב הביתי

תכנון מול ביצוע: על חשיבות התקציב הביתי

התורה מייעצת: כך תגיעו להחלטות פיננסיות

 

עשו גדל כנער שרואה את מטרתו הכלכלית וחותר אליה בכל דרך אפשרית (כמו הציד). הוא אינו שם לב לדרך, אלא מסתכל לתוצאה ומוכן לשלם כל מחיר על מנת להגיע אליה, גם במקרה של אובדן המשפחה. לעומתו, יעקב גדל בתמימות ובישיבה. דרכו של יעקב מסומנת כדרך מתינות ושיקול דעת, גם במחיר של ריצה לטווחים ארוכים.

 

המחלוקת בין שתי ישות מסופרת כבר בפרשיית מכירת הבכורה תמורת נזיד העדשים. עשו רואה את המטרה כאן ועכשיו. העייפות והרעב הם אל מול פניו, לכן ישלם את מחיר הבכורה. יעקב, כך מתברר אינו תמים כפי שמציירת אותו התורה בהתחלה, והוא סוחר בנזיד לטובת בכורה שהינה מטרה ארוכת טווח.

 

וַיָּזֶד יַעֲקֹב נָזִיד וַיָּבֹא עֵשָׂו מִן הַשָּׂדֶה וְהוּא עָיֵף: וַיֹּאמֶר עֵשָׂו אֶל יַעֲקֹב הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה כִּי עָיֵף אָנֹכִי עַל כֵּן קָרָא שְׁמוֹ אֱדוֹם: וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב מִכְרָה כַיּוֹם אֶת בְּכֹרָתְךָ לִי: וַיֹּאמֶר עֵשָׂו הִנֵּה אָנֹכִי הוֹלֵךְ לָמוּת וְלָמָּה זֶּה לִי בְּכֹרָה: וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב הִשָּׁבְעָה לִּי כַּיּוֹם וַיִּשָּׁבַע לוֹ וַיִּמְכֹּר אֶת בְּכֹרָתוֹ לְיַעֲקֹב: וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת הַבְּכֹרָה (בראשית, פרק כ"ה, פסוקים כ"ט-ל"ד)

 

גם לקראת סוף הפרשה, כשרבקה מבקשת לשלוח את יעקב לחרן כדי לחמוק מעשו המבקש להרוג אותו, יעקב מבין את משמעות המעבר. התכנית הגלומה באה לידי ביטוי בשיקול שהציג יצחק ליעקב: וַיִּקְרָא יִצְחָק אֶל יַעֲקֹב וַיְבָרֶךְ אֹתוֹ וַיְצַוֵּהוּ וַיֹּאמֶר לוֹ לֹא תִקַּח אִשָּׁה מִבְּנוֹת כְּנָעַן: קוּם לֵךְ פַּדֶּנָה אֲרָם בֵּיתָה בְתוּאֵל אֲבִי אִמֶּךָ וְקַח לְךָ מִשָּׁם אִשָּׁה מִבְּנוֹת לָבָן אֲחִי אִמֶּךָ (בראשית, פרק כ"ח, פסוקים א'-ב'). הבריחה היא רק "תירוץ" לחשיבה מתוכננת של נישואין ובניית תא משפחתי, כפי שאברהם חיפש ליצחק גם בחרן. וגם כאן, עשו מנגד מוצא את בת ישמעאל.

 

חשיבה קדימה מאפשרת איכות חיים

גם כיום אנו נתקלים בסוגיות דומות - עד כמה ישנה חשיבה ותכנון בטווח הארוך. ככל שמפרישים בגיל צעיר יותר לפנסיה, כך הקצבה החודשית תהיה גבוהה יותר בגיל פרישה (באופן משמעותי). כמו גם בתכנון לטווחים קצרים יותר של 5 ו-10 שנים. האם אנחנו מתכננים את החתונה של הילדים שלנו? חגיגות בר או בת המצווה? את הלימודים שנרצה לממן להם?

 

ומה עם רכישת מקרר, מדיח כלים וכל מוצר חשמלי - האם אנחנו יודעים לשים כסף בצד לעת משבר בטווח הקצר? תכנון תקציב מאוזן הוא הכלי המאפשר לנו להתמודד עם הוצאות בלתי צפויות. התקציב המתוכנן עוזר להכניס את כלל המרכיבים ולהתנהל בחכמה לטווח ארוך. במקביל, ישנם תחשיבים שונים של הקצאות מהתקציב, שמוערכות ב-5%-10% מסך ההכנסות.

 

חוק הביטוח הלאומי שתוקן לאחרונה בו 50 שקלים מקצבת הילדים תופרש לקרן שניתן יהיה למשוך בגיל 18. כמו כן, ניתן גם להוסיף 50 שקלים היורדים מהקצבה ואז סכום החסכון גבוה מאד. יש ערך רב בתכנון ותיקצוב נכונים על מנת שלא נהיה מופתעים בבוא העת להוצאה גדולה שיהיה קשה לשלם. תשומת לב לתכנון קצר, בינוני וארוך מאפשר איכות חיים להורים ולילדים.

 

הכותב הוא מנהל מחוז מרכז והדרום בארגון פעמונים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים