טרטור אחרי האש: תושבי חיפה נגד מס רכוש
עם שוך הלהבות חיפשו מאות חיפאים פתרונות במוקד החירום העירוני: חיים מתוסכל מהיעדר כוח אדם, דוד ששיכן את אמו בת ה-95 במלון קיבל מספרי טלפון, ובני הזוג סטרלניקוב לא שבו לעבודתם. כולם מפנים אצבע מאשימה למס רכוש: "משגעים את הציבור". רשות המסים: "השקענו מאמץ רב"
קרוב ל-700 איש הגיעו מאז יום שישי למרכז החירום שפתחה עיריית חיפה בלב שכונת רוממה, שם מנסים נציגיה לסייע לתושבים - בעיקר המבוגרים - לקבל תשובות וסיוע מיידי מול המצב הקשה שאליו נקלעה העיר בעקבות שריפות הענק. רוב התלונות, כך שמענו בשטח וכך אנחנו שומעים ממנהל המוקד, הן בנוגע למס רכוש.
יש לציין כי שר האוצר משה כחלון מינה את עו"ד דוד עציוני לנציגו לריכוז פניות ציבור התושבים שביתם נפגע בשריפה בחיפה. בעמוד הפייסבוק של משרד האוצר פרסמו את מספר הטלפון של עו"ד עציוני שאליו יכולים לפנות התושבים: 054-6968671.
בינתיים בחיפה, חיים הגיע כדי לברר כיצד ניתן לסייע בעניינה של בתו, המתגוררת באחד הרחובות שנפגעו בצורה הקשה ביותר. הוא התקשה להסתיר את תסכולו: "העירייה עושה פה עבודת קודש אבל נקודת התורפה היא במס רכוש. אין להם כוח אדם, הדברים לא ברורים. עומדת פה נציגה שלהם ואין לה תשובות. יש לה רשימת מספרי טלפון ועל כל שאלה שיש לי היא נותנת מספר טלפון ואומרת 'תתקשר לשם'".
חיים אמר עוד כי "הם גם לא יודעים לענות מי ייתן בסופו של דבר מענה ואין להם מספיק כוח אדם בשטח. לבית של הבת שלי הם עוד לא הגיעו. היא הזמינה כבר שמאי מחברת הביטוח הפרטית. הוא עשה את העבודה אבל עד שמס רכוש לא מגיעים היא לא יכולה להתחיל אפילו לנקות. כל הבית מלא בפיח ואי אפשר לחיות שם. הם עוד לא חזרו לגור בבית וגרים אצל ההורים של בעלה.
"מטרטרים ומשגעים את הציבור", הוא מוסיף. "שלשום כחלון עשה מסיבת עיתונאים ואמר שמס רכוש מטפל. עכשיו אומרים שחברות הביטוח הפרטיות מתעסקות עם זה. הם חייבים לקבל החלטה חד משמעית ולעמוד בה".
"אפילו אי אפשר ללבוש את הבגדים"
בעיה אחרת הייתה עם שוכרי הדירות. בני זוג שהגיעו סיפרו כי אנשי מס רכוש היו בביתם ואמדו את הנזקים, אך מי שיפוצה הוא בעל הבית. "הם בדקו את הבית ומכשירי החשמל, אבל אנחנו לא יכולים אפילו ללבוש את הבגדים", הסבירו.
דוד ליברמן הגיע לברר אם הוא זכאי להחזר על ליל השריפה, שבו שיכן את אמו הקשישה, בת 95, ואת המטפלת שלה, בבית מלון. "הוראת הפינוי הגיעה ב-11:00 לפני הצהריים בערך. הורדתי את אימא מהדירה שלה בקומה רביעית והחלטתי שהמקום הבטוח בשבילה יהיה במלון שנמצא על החוף. לא רציתי לטלטל אותה יותר מדי. עכשיו באתי לברר אם מגיע לי החזר".
גם ליברמן - שמציין שביתה של האם לא נפגע והיא יכולה הייתה לחזור לביתה בבטחה - יצא עם רשימת מספרי הטלפון של מס רכוש.
"לא ברור אם נקבל פיצויים"
נטליה וסרגיי סטרלניקוב מתגוררים בשכירות ברחוב זלמן שז"ר. הדירה ניזוקה ברמה שאינה מאפשרת מגורים אולם רק לאחר שהגיעו למוקד הצליחו בני הזוג לקבל אישור לעבור לבית מלון עם שאר בני המשפחה, עד שימצאו דירה חלופית.
לדבריהם, "יש הרבה דברים שצריכים לחשוב עליהם והיינו רוצים לקבל עליהם תשובות. מישהו מאיתנו חייב להיות כל הזמן בבית כי יש לנו כלב שאי אפשר לקחת לבית מלון, אנחנו צריכים להיות בבית כשבאים כל אנשי המקצוע אז כבר כמה ימים אי אפשר ללכת לעבודה, צריך לחפש דירה, לארוז וזה יימשך ככה עוד כמה ימים. עדיין לא ברור אם נקבל פיצוי על הדברים האלה, וממי".
מנהל המוקד העירוני, יוסי כהן, אמר אתמול (יום ב') ל-ynet כי מתחילת אירוע השריפה הגיעו למוקד העירוני כ-24 אלף פניות. "מרביתן עסקו בניתוקי חשמל, ביוב והלנות על מס רכוש", הוא מציין.
מרשות המסים נמסר בתגובה כי במשך יומיים הספיקו שמאי מס רכוש לפקוד 456 דירות. "למרות היקף הנזקים הגדול לקחה על עצמה רשות המסים להגיע לכל אזרח שביתו נפגע עד לסוף השבוע", נמסר. "לצורך זה גייסה הרשות עשרות רבות של שמאים, הפוקדים החל מאתמול את הבתים שנפגעו ומעריכים את הנזק שנגרם כדי לאפשר להתחיל במשימת השיקום מהר ככל הניתן".
ברשות המסים הוסיפו כי "בעקבות המאמץ הרב שמושקע, במשך יומיים ביקרו שמאי מס רכוש כבר ב-456 דירות בעיר חיפה לבדה. אנו מבינים ללבו של כל אחד שביתו נפגע, והיה רוצה שנגיע אליו כבר ביום הראשון אך גם האתגר של שבוע אינו פשוט כלל".