רוב הישראלים: "לא מביאים עוד ילדים בגלל יוקר המחיה"
המצב הכלכלי משפיע על ההחלטה אודות מספר הילדים, כך על פי סקר של מכון סמית שנערך לכבוד יום המשפחה. עוד נחשף כי שני שליש מהנשאלים השיבו שהיעדר מסגרת חינוכית מתאימה מונעת מהם להתקדם בעבודה, ומה חושבים הגברים והנשים על הארכת חופשת הלידה?
הכלכלה עוצרת את התפתחות המשפחה. סקר שערך מכון סמית והוזמן על ידי ח"כ איילת נחמיאס ורבין, יו"ר שדולת המשפחה בכנסת, לכבוד יום המשפחה מעלה כי מרבית הישראלים מושפעים מהמצב הכלכלי כשהם מתכננים הבאת ילדים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
הסיכוי שלכם למצוא עבודה בעיר אחרת
ירידה בעולי אתיופיה התובעים הבטחת הכנסה
לא גומרים את החודש: מחצית מהשכירים מרוויחים פחות מ-7,000 שקל
במסגרת הסקר השתתפו כ-500 גברים ונשים מרחבי הארץ, רווקים ונשואים מגיל 18 ומעלה. על פי הנתונים נראה כי המצב הכלכלי משפיע בצורה רבה על התכנון המשפחתי. שני שליש מהנשאלים (67%) השיבו כי היעדר מסגרת חינוכית מתאימה לילדיהם מונעת מאנשים הקרובים להם את ההתקדמות במקום העבודה. 26% מתוכם הדגישו כי הקפאון בקריירה מושפע במידה רבה מאוד מכך שלא נמצאה מסגרת מסודרת, 41% השיבו כי הדבר משפיע במידה רבה ו-26% מהנשאלים ענו כי חוסר המסגרת משפיע במידה נמוכה.
עוד עולה כי 73% מהנשים אמרו כי חוסר המסגרת משפיע על התקדמות בסולם הדרגות בעבודה, לעומת 60% מהגברים. כמו כן, יותר אנשים מתחת לגיל 50 טוענים שמציאת המסגרת החינוכית הנכונה לילדים משפיעה על הקריירה (70%), מאלו שעברו את גיל 50 (58%).
בהמשך, הסקר מראה כי השיקול הכלכלי משחק תפקיד גם בכל הנוגע להחלטה על הרחבת המשפחה. 71% מהמשתתפים ציינו שתכנון המשפחה, כלומר ההחלטה מתי וכמה ילדים להביא, הושפעה במידה רבה על ידי שיקולי קריירה, דוגמת לימודים ועבודה. 74% מהנשים השיבו כי הדבר השפיע על הקמת המשפחה, לעומת 67% מהגברים.
בנוסף, 72% מהנשאלים השיבו כי המצב הכלכלי השפיע על החלטתם שלא להביא ילדים נוספים לעולם, כאשר 34% הדגישו כי הדבר השפיע במידה רבה מאוד ו-38% דיווחו על השפעה במידה רבה.
הבדל נוסף נרשם בין דתיים לחילונים, 76% מהחילונים ציינו שתכנון המשפחה הושפע מהחלטות הנוגעות לקריירה, לעומת 51% בקרב האוכלוסיה הדתית. במקביל, 80% מהחילוניים אמרו כי המצב הפיננסי השפיע על ההחלטה לגבי מספר הילדים. מנגד, רק 54% מהדתיים השיבו כי הייתה לכך השפעה.
66% מהגברים בעד הארכת חופשת הלידה
נכון להיום, חופשת הלידה בישראל בת כשלושה חודשים - פרק זמן קצר יחסית למדינות אירופה. 74% מהנשאלים השיבו כי הם בעד ההארכה של חופשת הלידה, כאשר 26% ציינו כי אין צורך בשינוי בפרק הזמן שניתן על ידי המדינה, אך יש צורך בהקמה של מסגרות איכותיות וזמינות לטיפול ושמירה על התינוקות.
הבדל משמעותי נרשם ביחס לחופשה בין הגברים לנשים, 82% מהנשים מעדיפות חופשת לידה ארוכה יותר, לעומת 66% מהגברים. בקרב בעלי רמת הכנסה ממוצעת ומטה, כ-80% תומכים בהארכת החופשה. מנגד, רק 67% מקרב בעלי הכנסה גבוהה תומכים בהארכת החופשה.
ח"כ נחמיאס ורבין אמרה בתגובה לנתונים, כי "המשפחה היא הערך החשוב ביותר לרבים בחברה הישראלית.
"בשנים האחרונות האתגרים החברתיים-כלכליים מעמיסים ומביאים לכדי קריסת המשפחות תחת העול הכבד. ההורים עובדים יותר שעות, אך לא יכולים אפילו לדמיין לרכוש דירה, לגמור את החודש ובעיקר לעמוד בהוצאות גידול הילדים.
"נתוני הסקר הם קריאת השכמה לממשלה לפעול כדי לייצר מערך רלוונטי שיתמוך במשפחה הישראלית העובדת".