שתף קטע נבחר
 

חורף ללא מחלות: שיטות טבעיות לחיזוק מערכת החיסון

החורף כבר כאן ואיתו מגיעים, כמו בכל שנה, גם הווירוסים והחיידקים. מערכת החיסון מגינה על הגוף שלנו מפני המחלות, אבל גם היא צריכה חיזוק מדי פעם, בעיקר בעונה הקרה. ריכזנו שלושה מומחים לרפואה משלימה שממליצים על שלוש שיטות לחיזוק מערכת החיסון, לחורף בריא ונטול מחלות בדרך הטבעית

הציפורים השלימו את גידול הנוצות, בעלי החיים מילאו את מכסת השומן, ואצלנו - מכינים את התנורים, מחממים מרקים ומקווים שמחלות החורף המציקות יפסחו עלינו השנה. 

 

הפרשי הטמפרטורות בין היום ללילה, העננות שמביאה לירידה באנרגיה, היום שהולך ומתקצר והשהייה בחללים סגורים - כל אלו גורמים לאזורי הגרון והלוע להיות חשופים יותר למתקפות ולנו להיות חלשים ופגיעים יותר למחלות החורף.

 

דרך הטבע: צמחי המרפא שיגנו עליכם

ההרבליסט אבי ציטרשפילר ממליץ:

1. חימום הגוף. מומלץ להשתמש בתבלינים וצמחים מחממים שיסייעו לזרימת הדם הפריפריאלית ויחממו את הגוף בתום כל ארוחה. את צמח הג'ינג'ר (זנגוויל) לדוגמא, כדאי להוסיף לחליטות, מרקים ותבשילים בכל ימות החורף, גם כצמח טרי וגם כתבלין יבש. פלפלים חריפים מומלצים גם הם כתוספת לתבשילים ומרקים, טריים או יבשים. כמו כן, ניתן להשתמש בקינמון, הל וחווייג' ולהוסיף אותם לחליטות התה או לקפה החורפי שלכם.

 

קראו גם:

מה לאכול כדי לשמור על מערכת החיסון: 10 עצות

אתם בלחץ? מערכת החיסון שלכם תעבוד יותר

ארון תרופות טבעי: 7 צמחי מרפא שצריך בבית

 

2. חיטוי הגוף. יש צמחים שמעודדים את מערכת החיסון להתמודד כראוי עם פלישה של חיידקים באמצעות המרצת זרימת דם לאזור הדלקת או הגברת ייצור תאים לבנים בזמן המשבר.

 

 

חליטת ג'ינג'ר. לחמם את הגוף מבפנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חליטת ג'ינג'ר. לחמם את הגוף מבפנים(צילום: shutterstock)

 

מרתח (הרתחה של רכיבי הצמח ה"גסים", כמו שורשים וגזעים, כדי למצות את התכונות שלהם, בשונה מחליטה - שבה מרתיחים את החלקים ה"קלים" יותר של הצמח כמו עלים ופרחים) של שורש אכינצאה, פירות סמבוק ועלי זית יאפשר לנו ליצור חיטוי מפני וירוסים וחיידקים. נוסיף כפית מכל צמח לכוס מים רותחים, ונשתה מהמרתח פעם ביום, לאורך כל החורף. הוספת צמחים ממשפחת השפתניים (כמו מרווה, אזוב, קורנית ורוזמרין) לשתייה החמה, לכל אורך היום, תסייע גם היא בחיטוי הגוף.

 

3. חיזוק הגוף. עוד בטרם חדירת הווירוסים לגוף, מומלץ לחזק את מערכת החיסון על ידי שילוב תבלינים וצמחים שעשירים בנוגדי חמצון ובוויטמין C בתזונה היומיומית ובהם חמוציות, פקעות ורדים, פירות הדר, פפריקה, חליטות הדרים, תה ירוק וחליטות עלים. להשלמת וקידום הפעולה, מומלץ לחלוט שורשי ויתניה ואסטרגלוס.

 

היתרונות של הצמחים הללו הם חיזוק התגובה הראשונית של מערכת החיסון למניעת חדירת מזהמים כמו וירוסים וחיידקים, סיוע לתגובה החיסונית הנרכשת וקידום של ייצור נוגדנים.

 

להכנת מרתח יומי , יש לחזור על הפעולות הבאות לאורך החורף:

 

• בערב יש להשרות כפית שורש ויתניה וכפית אסטרגלוס בכוס מים.

• בבוקר יש להרתיח את הנוזל והצמחים במשך עשר דקות, לסנן ולשתות.

• ניתן לשלב את הצמחים גם במרקים - נוסיף כפית מכל צמח לסיר המרק בעשר הדקות האחרונות של הבישול.

 

4. טיפול בסימפטומים. אם משבר החורף כבר נותן אותותיו, ניתן לזרז את המערכת החיסונית בביצוע עבודתה כנגד כל סימפטום:

 

במקרה של כאב גרון – יש לגרגר חליטת עלי זית עד להקלה. להכנת החליטה יש להרתיח כוס מים עם כפית עלי זית ולצנן.

 

במקרה של ליחה – יש להכין חליטה בשילוב פרחי הסמבוק, עלי הקורנית, ועלי הלחך, שתכליתה להמס ולקדם נזלת החוצה. נוסיף חצי כפית מכל צמח לכוס מים רותחים ונשתה מהחליטה 3 פעמים ביום.

 

במקרה של חום – יש להכניס כפית פרחי טיליה וכפית עלי זית לחומץ תפוחים ולעשות קומפרסים עד להורדת החום.

 

איך מכינים קומפרס? חולטים או מרתיחים את הצמח, משרים בסיר עם המים במשך כשעה - שעתיים, ומספיגים את המים בבד גבינה, מטפחת או חיתול בד ומניחים על האזור הפגוע. אם זה חום - אפשר להניח את הקומפרסים על המצח.

 

דרך הגוף: שיטת "חילוץ עצמות" לחיזוק מערכות

הכירופרקט רפאל פרטר ממליץ:

יותר ויותר אנשים מחפשים דרכים להיות עצמאיים רפואית ובריאותית ולהשפיע על מערכת החיסון באופן פעיל, מבלי לחכות עד שהמחלות יופיעו והאנטיביוטיקה כבר לא תעזור. מערכת החיסון שלנו מחולקת לשלושה מרכיבים חשובים: הראשון הוא הפיקוד העליון, המוח, השני הוא ההולכה מהמוח דרך עמוד השדרה ומערכת העצבים אל כל האיברים והתאים והשלישי הוא ההוצאה לפועל, ביצוע פקודת המוח באמצעות תאי הדם הלבנים, הטחול ומח העצמות לכל תא בגוף. בשיטת "חילוץ עצמות", שלושת המרכיבים הללו עובדים בהרמוניה.

 

ולא לשכוח לנשום. שיפור זרימת הדם ותפקוד המוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ולא לשכוח לנשום. שיפור זרימת הדם ותפקוד המוח(צילום: shutterstock)

 

1. חיזוק הפיקוד העליון (המוח). המוח הוא החשוב ביותר, זה "המחשב הראשי" המפעיל את מערכת החיסון וכל המערכות האחרות בגוף (כימיות ורקמתיות). עבודה נכונה של "הפיקוד העליון" מתבטאת בתפקוד נכון של קרום המוח, ההולכה החשמלית במוח עצמו, חילוף החומרים, תנועת הדם, ההזנה והפינוי בתוך המוח.

 

תרגול ביתי מומלץ:נשימה מודעת וטכניקות שונות של נשימה מתחלפת בין הנחיריים, יציאה וכניסה של אוויר דרך האף והפה. אלה ישפרו ויחזקו את זרימת הדם והתפקוד הכללי של המוח.

 

2. סיוע לתקשורת בין המוח לשאר האיברים בגוף. ההולכה מהמוח אל כל האברים והעצמות מתבצעת דרך עמוד השדרה ומערכת העצבים. נפילות, תאונות, ניתוחים, סמים, פריצות דיסק  ועוד - כל אלו מקלקלים ומעוותים את ההולכה ואת איכות התקשורת בין המוח והגוף.

 

כדי לחזק את המערכת החיסונית באמצעות שיטת "חילוץ עצמות", נוודא שלמרות מה שהגוף חווה, התקשורת וההולכה בין המוח לשאר האיברים בגוף תקינה ובריאה.

 

תרגול ביתי מומלץ: להימתח ולאחר מכן "להתכווץ" חזרה. תרגילים המאריכים את עמוד השדרה ומכווצים לחלופין, ייצרו תנועה בריאה של עמוד השדרה ושל נוזל עמוד השדרה, החוליות ומערכת העצבים.

 

3. הוצאה לפועל ותפקוד יום-יומי דרך גורמים חיצוניים. שלב זה מתייחס לתפקוד הגופני ולתפקוד שלנו ביום יום. הטחול אחראי על ייצור תאי דם לבנים (שתפקידם "להילחם" בחיידקים, וירוסים וגורמים מפריעים אחרים), ומח העצמות אחראי על ייצור תאי גזע ושאר התאים בגוף.

 

הגורמים החיצוניים העיקריים שיעזרו להוציא אל הפועל תפקוד יעיל של מערכות הגוף הם תזונה, תוספי מזון, פעילות גופנית, איכות וכמות השינה, מנוחה ואיכות רוחנית.

 

תזונה: כדאי להשתדל להימנע מאוכל מתועש ומעובד, להפחית בבשר, מוצרי חלב, קמח לבן וסוכר לבן. כל אלה מעלים את מידת החומציות ומחלישים את מערכת החיסון. כמו כן, הם מייצרים ליחה עודפת שסותמת את צינורות הנשימה, הריאות ומערות האף וכך נוצרת נזלת כרונית. כדאי לשלב בארוחות ירקות, פירות, אוכל טבעי ואורגני וכמובן תוספי תזונה בהתאם לצורך.

 

פחות מזון מתועש, יותר פירות וירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פחות מזון מתועש, יותר פירות וירקות(צילום: shutterstock)

 

• ביצוע פעילות גופנית: חיזוק מערכת החיסון מצריך השקעה יום יומית, החל מתרגול נשימות, דרך מתיחות ועד אימוני פילאטיס, יוגה, ריצה וכל אימון ספורטיבי אחר. העיקר להפעיל את הגוף ולזכור לנשום.

 

• מנוחה, הירגעות ומדיטציה: בגוף יש שתי מערכות עצבים לא רצוניות: הראשונה היא הבולמת - המערכת הפראסימפתטית המופעלת על ידי האטת הגוף, מנוחה והירגעות, והשנייה היא המאיצה - המערכת הסימפטטית, שגורמת ללחץ דם גבוה ומחלות. כדי ליצור את האיזון החשוב בין שתי המערכות צריך להכיר את הגוף, להעניק לו את המנוחה הדרושה שלו, לבצע מדיטציה אם אפשר, ולסייע לגוף להיות משפיע ולא מושפע.

 

קצת עזרה מחברים: תוספי תזונה טבעיים

מומחה הטבע יאן גרינברג ממליץ: 

1. העדפת פירות וירקות טריים על פני מזון תעשייתי. הרדיקלים החופשיים הם חומרים שמצויים בגוף ועלולים לגרום נזק לתאים בריאים. נוגדי חמצון, במיוחד ויטמינים A (נגזר בטא קרוטן), C ו-E, יכולים לעזור לגוף להתגונן מפניהם.

 

פירות וירקות רבים מכילים את הוויטמינים הללו ומגדילים את כמות נוגדי החמצון, שהורסים את הרדיקלים החופשיים, ובנוסף אפשר לצרוך ויטמין C למשל, גם בתוסף תזונה.

 

2. הקפידו על צריכת אבץ. אבץ הוא מינרל שממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים וניתן למצוא אותו בפירות ים, בשר, אגוזים, ביצים, גבינה ודגנים, וגם בתוספי תזונה ייעודיים.

 

3. פרוביוטיקה. חיידקים פרוביוטיים ממלאים תפקיד מרכזי במערכת העיכול, מסייעים בשמירה על מערכת חיסונית בריאה ומונעים את התרבותם של חיידקים מזיקים. רצוי להוסיף פרוביוטיקה לתפריט באמצעות יוגורטים או תוספי תזונה, וכן מומלץ להוסיף מזונות המשפרים את התפתחותם של החיידקים הפרוביוטיים, בהם בצל, שום, ארטישוק ובננות.

 

4. צריכת סלניום. סלניום לא רק מאט את תהליך ההזדקנות, הוא גם חומר נוגד חמצון שיכול לחסום את הפעולה של רדיקלים חופשיים (חיידקים מזיקים). המקורות הטובים ביותר לסלניום אגוזי ברזיל, פירות ים, גרעינים ודגנים.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: אבי ציטרשפילר, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית, רפאל פרטר, כירופרקט מומחה והמנהל הקליני של מרכז רפאל לרפואה משלימה ויאן גרינברג, מומחה תחום הטבע ב"טלפארמה" , בית מרקחת מקוון .

 

ואילו צמחי מרפא משפיעים לכם על מצב הרוח? צפו:

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כבר שתיתם מרתח שורש אכינצאה היום?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים