10 טיפים לבחירת טיפול נכון בגיל מבוגר
עשו מחקר והצליבו מידע, חפשו עזרה ללא עלות, סכמו על חלוקת התפקידים מראש וחלקו את הנטל. כרמלית רשף, מומחית במציאת פתרונות למבוגרים בעלי מוגבלויות בביתם מסכמת את עשרת הטיפים שיעזרו לכם לעבור את הקושי המשפחתי בצורה הטובה ביותר
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
קבלת החלטות לטיפול נכון בגיל מבוגר. לא פעם נדרשים בני זוג וילדים להחליט לגבי טיפול נכון וראוי עבור שותף/ה לחיים או הורה. מחלה, פגיעה או קושי בתפקוד ובקבלת החלטות עשויים לגרום לכך שמי שעד לפני זמן קצר היה דומיננטי ובעל שליטה - נזקק לעזרה.
"מצבים שונים מובילים לכך שהילדים צריכים להחליט בעבור הוריהם", אומרת כרמלית רשף, אחות מוסמכת, בעלת תואר ראשון בסיעוד, וסמנכ"לית קבוצת תגבור המתמחה במתן מגוון שירותים ופתרונות לקשישים ולאנשים עם מוגבלות בביתם, בקהילה ובמסגרת. "מדובר במצבים לא פשוטים העשויים לגרום למתח, מחלקות וקושי בין בני המשפחה המבקשים את הטיפול הטוב ביותר עבור הוריהם".
מתוך שנות ניסיונה מסכמת רשף עשרה טיפים לקבלת החלטות על הטיפול הנכון ביותר בדרך שתמנע מחלוקות וויכוחים משפחתיים עבור בני הגיל המבוגר:
1. אל תמהרו להחליט
"הפעילו שיקול דעת. לא להחליט החלטות פזיזות אם לא מדובר בדיני נפשות". אומרת רשף.
"ראשית חשוב לאסוף מידע, לחקור וללמוד, מאנשים אחרים במצב דומה, האינטרנט שמציע אתרים עם מידע רב כגון, עמותות שונות, אתר ביטוח לאומי, משרד הרווחה והבריאות ובעיקר מומלצת התייעצות עם אנשי מקצוע בתחום, עובדים סוציאלים ואחיות בבית החולים, במרפאות בקהילה או במחלקות לשירותים חברתיים".
2. ישנם שירותים ללא עלות
חפשו גופים המעניקים שירות ללא עלות, או בעלות סימלית,"גופים שוים מציעים צוות מקצועי שיודע לכוון ולתת עצות בתחום השירותים בקהילה כמו גם בתחום אשפוזי". היא מסבירה, "ניתן לפנות ולקבל עזרה בתיווךללא עלות לקבלת שירותים יותר זולים, בהנגשה למדינה וגם בחוות דעת מקצועיות".
3. קבלו החלטות משותפות
"קימו פגישה ובה מומלץ שכל בני המשפחה הגרעינית יקבלו את החלטות במשותף, כולל ההורים המבוגרים, זאת במידת האפשר, כמובן". אומרת רשף, "ההחלטה שלכם צפויה לגעת בחייהם של כל בני המשפחה, מן הראוי שתקבלו אותה יחד בכדי שתוכלו לשאת אותה במשותף".
"זכרו תמיד שאתם הילדים של ההורים ולא ההפך. העובדה שהם תלויים בכם משמעותה אינה קבלת ההחלטות עבורם, כמובן בהתאמה למצבם הקוגנטיבי".
4. מנו איש קשר מול הגופים השונים
"מומלץ למנות איש קשר אחד, המקובל על כולם", מחדדת רשף, "בכדי שיוביל את ההתנהלות מול הרשויות והגורמים השונים המעורבים".
"במקרה בו שני ההורים נמצאים במצב בו אינם מסוגלים לקבל החלטות בעצמם, מומלץ לטפל בהליך בעזרת בא כח או אפוטרופוס של אחד הילדים. כמובן שרצוי בהליך הסכמה של כל האחים והמעורבים".
5. בצעו הליכים משפטיים מוקדם
"עצה להורים המבוגרים", היא פונה למבוגרים, "הוציאו לפועל תהליכים של צוואות וחלוקת רכוש, לא משנה בכמה כסף מדובר".
"ביצוע החלטות שהן טכניות לכאורה, מקלות על תהליך ההזדקנות ומביאות שקט ורוגע למערכות היחסים".
6. כל החלטה אפשר לשנות - אל תשכחו
"לעיתים הילדים מקבלים החלטה גורפת ,"לעולם לא נכניס את ההורים למוסד", מה שגורם למשפחה לשלם מחיר גבוה ויוצר תסכולים ומריבות".
"לא נכון לקחת החלטות מעכשיו ולעולם, אלא לחיות עם השינוי במצב". היא אומרת, "כל החלטה שמתקבלת היא מכונה לאותו הרגע ובזמן אחר יכולה להשתנות. כי לעיתים יש שינויים במשפחה, ילד מאובחן שדורש טיפול, בעיות תעסוקה של הילדים, מריבות משפחתיות שדורשים מאתנו להיות גמישים לטובת המשפחה כולה".
7. חפשו חברה
לא להשאר לבד, "במידה והחלטתם להשאר בבית - חפשו חברה. למרות ההתחיבות המשפחתית לקחת חלק ולהיות ביחד יש חשיבות עצומה במפגשים חברתיים, במיוחד בגיל מבוגר".
"יש סוגים שונים של מפגשים חברתיים, במועדונים, במסגרת חוגים שונים ויש גם תוכנית שנקראת - קהילה תומכת. מדובר בפתרון להורים שנשארים בביתם, גם כאשר יש משפחה קרובה ובוודאי כאשר הילדים מתגוררים הרחק מההורה המבוגר, עובדים במשרות מלאות ותובעניות, או גרים במדינה אחרת".
"קהילה תומכת היא תכנית שפותחה על ידי אשל-ג'וינט ישראל ומשרד הרווחה עבור קשישים המתגוררים בביתם", מספרת רשף, "התוכנית מופעלת ברוב הרשויות המקומיות וכוללת חיבור למוקד מצוקה, שירותים רפואיים-24 שעות ביממה בעלות סמלית בלבד, טיפול על ידי אב בית ופעילות חברתית".
8. חלקו את הנטל
"שימו את הדברים על השולחן. חשוב להגיע להסדר עזרה בין האחים, כדי שלא ייווצר מצב שהנטל קשה מנשוא על ילד אחד".
9. תהיו תמיד עם אצבע על הדופק
במידה והחלטתם לקחת עזרה הביתה, להשתמש בשירותים כאלה או אחרים אל תפסיקו להיות מעורבים.
"גם כאשר מעסיקים עובד זר בבית, כדאי תמיד להיות במעקב. באמצעות חברת סיעוד, תאגיד, או שכן טוב". היא אומרת.
10. התאימו את ההתנהלות למציאות
אל תשכחו: החיים שלנו דינמיים. "מה שהיה נכון לפני חודש יכול להיות לא רלוונטי היום. מצב רפואי, מצב פיזי, נפשי או קוגנטיבי - לכולם השפעה". מפנה רשף את תשומת הלב.
"בחנו את המציאות היומיומית והחליטו מה מתאים. כמו למשל לא להשאיר כסף חשוף בבית, או להמנע משימוש בכרטיס אשראי, בהתאם כמובן במצב הקוגניטיבי והפיזי של ההורה".
צפו בהמלצות להתנהלות נכונה בבית:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"