שתף קטע נבחר
 

בעלי מוגבלויות יהודים עובדים יותר מבעבר, הידרדרות אצל הערבים

שש שנים לאחר שהממשלה קבעה יעדי תעסוקה לבעלי מוגבלויות, מחקר של שירות התעסוקה חושף כי בקרב האוכלוסייה היהודית חלה ירידה של 0.5% באי ההשתתפות בשוק העבודה, אך בחברה הערבית נרשמה עלייה של 0.8%. שני שליש מבעלי המוגבלויות סובלים מקושי נוסף שמפריע להם לעבוד

68% מבעלי המוגבלויות סובלים מקושי נוסף בתעסוקה דוגמת חובות כספיים ופערי השכלה, כך על פי נתונים שפירסם שירות התעסוקה לקראת היום הבינלאומי לזכויות אנשים בעלי מוגבלויות, שחל מדי שנה ב-3 בדצמבר.

 

לכתבות נוספות בערוץ הקריירה

27% מהעובדים מוכשרים מדי לעבודתם - ולא מתוגמלים בהתאם

רוב הישראלים: "לא מביאים עוד ילדים בגלל יוקר המחיה"

ירידה בעולי אתיופיה התובעים הבטחת הכנסה

 

שירות התעסוקה משרת בכל חודש כ-33 אלף דורשי עבודה שקיבלו הכרה כבעלי מוגבלות פיזית או נפשית. אנשים אלו אינם בעלי שיעור גבוה מספיק של אי כושר עבודה, בשביל לקבל פטור מחיפוש משרה. עם זאת, הם סובלים מקושי רב בכניסה לשוק העבודה, ולכן תובעים קצבת הבטחת הכנסה. מדובר בקצבה בסך כמה אלפי שקלים, הניתנת על ידי המדינה לפרק זמן בלתי מוגבל לאדם הנמצא במצב כלכלי קשה שלא נמצאו עבודות המתאימות לו.

 

בשנת 2010 קבעה ממשלת ישראל יעדי תעסוקה לבעלי מוגבלויות לשנת 2020. ביחס ליעדים אלו, חל שיפור בתעסוקת בעלי מוגבלויות בחברה היהודית. בחמש השנים שלאחר מכן נרשמה ירידה של 0.5% באי-השתתפות של בעלי המוגבלויות בגילאי 20-64, וברבעון השלישי של שנת 2016 עמד מספר היהודים שאינם משתתפים בשוק העבודה עקב מחלה, מום או נכות על כ-66 אלף איש. 

 

לעומת זאת, בחברה הערבית לא חל שיפור ואף התרחשה הידרדרות בשיעור התעסוקה של בעלי מוגבלויות. מאז 2010, חלה עליה של 0.8% במספר הערבים בגילאי 20-64 שאינם משתתפים בשוק העבודה על רקע סיבה רפואית והם מונים כיום כ-136 אלף איש.

בבדיקת מדגם מייצג של 269 תובעי הבטחת הכנסה מתברר, כי דורשי עבודה בעלי מוגבלויות המתייצבים בשירות התעסוקה מתמודדים עם חסמים מרובים מלבד מוגבלותם, כאשר 47% מהם ניצבים בפני חסמי רווחה כגון בעיות נפשיות במשפחה, רישום פלילי, קשיי תחבורה והתמכרויות.

 

נוסף לכך, ל-38% מבעלי המוגבליות שתובעים הבטחת הכנסה יש בעיות שפה או מחסור בהשכלה בסיסית, 26% מהתובעים מתמודדים עם חסמים כלכליים כגון חובות להוצאה לפועל, תלות בקצבאות וחשש לאבד אותן ול-19% יש בעיות במשפחה דוגמת חרם מצד הסביבה או לחץ מבית נגד יציאה לעבודה. ל-26% מבעלי המוגבלויות יש חסם אחד מלבד מוגבלותם, 30% הם בעלי שני חסמים, 6% בעלי שלושה מהחסמים ול-6% יש ארבעה חסמים המקשים על השתלבותם בשוק העבודה.

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

שירות התעסוקה מטפל בדורשי עבודה בעלי מוגבלות התובעים קצבת הבטחת הכנסה בשני מסלולים אפשריים, על ידי ניסיון לפתור את החסמים המונעים יציאה לעבודה או לחילופין מיצוי זכויות בביטוח לאומי ופטור מהתייצבות בלשכת התעסוקה. בשנה האחרונה 5,423 בעלי מוגבליות שתבעו הבטחת הכנסה נכנסו לשוק העבודה.

 

מנכ"ל שירות התעסוקה, בועז הירש, אמר: "הצלחת עובדי ועובדות שירות התעסוקה להעניק סיוע אישי לטובת אנשים בעלי מוגבלויות ממחישה את הרצון והיכולת של השירות לחולל שינוי משמעותי בחייהם של דורשי העבודה. הנתונים שמתפרסמים היום מוכיחים כי אפשר להצליח במשימת הניידות החברתית גם לאוכלוסיות מרובות חסמים, להכניס אותם אל מעגל העבודה ולהעבירם מתלות בקצבה לתעסוקה הולמת ומכבדת".

 

מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה", אורן הלמן, הוסיף: ״מאכזב לשמוע שיש ירידה בהעסקת אנשים עם מוגבלות בעבודה. הטכנולוגיה יכולה להתגבר על כל סוג של מוגבלות כמעט, אבל רק על דבר אחד היא לא יכולה להתגבר: על דעות קדומות וסטיגמות של מעסיקים. אנשים עם מוגבלות הם עובדים מסורים. חרוצים ונאמנים למקום עבודתם. מי שמפסיד כאן הם המעסיקים, שלא נהנים מעובדים שכאלה. אבל גם הכלכלה שלנו, כי לפי מבקר המדינה ישראל מפסידה כל שנה 5 מיליארד שקלים בגלל שאנשים עם מוגבלות לא עובדים. וזה הרבה כסף שכולנו מפסידים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: יוסי זמיר
מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש
צילום: יוסי זמיר
מומלצים