שתף קטע נבחר

הסערה בדרך: כך תימנעו מפגיעות קור

החורף מתקרב לאזורנו ובימים הקרובים צפוי גל קור, ממטרים עזים ושלגים בפסגות ההרים. המערכת החורפית גם מביאה איתה לא מעט סכנות במיוחד לתינוקות ולמבוגרים. באיזו טמפרטורה צריך להיות החדר, איך לזהות פגיעות קור וכמה מים צריך לשתות כדי לא להתייבש?

החורף סוף סוף מגיע: החל מהיום (ד') בערב צפויה מערכת גשמים וקור להגיע לאזורנו, לאחר ימים ארוכים של יובש וחום. אבל עם החורף המבורך, מגיעות גם לא מעט סכנות במיוחד לפעוטות ולבני הגיל השלישי.

 

בגיל מבוגר קיימת סכנה מוגברת לסבול מקור, כתוצאה מירידת חום הגוף. מצב זה, הקרוי היפותרמיה, מתרחש כאשר טמפרטורת הגוף צונחת אל מתחת ל-35 מעלות בעוד שטמפרטורת הגוף התקינה היא 37 מעלות.

 

לשמור על טמפרטורת הגוף. למנוע היפותרמיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על טמפרטורת הגוף. למנוע היפותרמיה(צילום: shutterstock)

 

ההיפותלמוס: וסת החום המרכזי

טמפרטורת ליבת הגוף, "המדחום הפנימי" שלנו, נעה בין 36.5 ל-37.6 מעלות צלזיוס. זו הטמפרטורה האופטימלית לפעולות הגוף התקינות. הגוף עדיין יודע להתמודד בטמפרטורות שבין 35 ל-41 מעלות, אך כל סטייה מטווח זה עלולה להסתיים באסון.

 

האיבר ששולט על איזון הטמפרטורה הוא גרעין ההיפותלמוס במוח: בכל ירידה בטמפרטורת הגוף, פועל ההיפותלמוס לשמירה על חום הגוף באמצעות התכווצות כלי דם ורעד.

 

במקביל מופחתת זרימת הדם לאיברים פחות חיוניים, כמו קצות האצבעות, האוזניים והאף, כדי להזרים כמה שיותר דם אל הלב והמוח. אלא שעד מהרה עוד מערכות גוף נפגעות, ולבסוף זה עלול לגרום גם למוות.

 

מהי היפותרמיה קלה?

מצב זה מתרחש כאשר טמפרטורת הגוף נעה בין 32 ל-35 מעלות צלזיוס. בשלב זה רוב האנשים חשים רעד בידיים, ברגליים ובשפתיים. כאשר הטמפרטורה צונחת מתחת ל-34 מעלות, הנפגע מתחיל לסבול מהפרעה בשיפוט, שכחה וקושי בדיבור. במקביל, קצב הנשימה גובר.

 

בטמפרטורה של 33 מעלות, מתחילות תופעות של קושי בתזוזה ואפתיה. החולים לרוב יציבים עדיין מבחינה המודינמית, כלומר במערכות לחץ הדם ותפקוד הלב, אך קצב הנשימה וקצב הלב גוברים, ואילו תפוקת השתן יורדת, כדי להפחית ככל האפשר את איבוד חום הגוף.

 

מהי היפותרמיה בינונית?

כאשר טמפרטורת הגוף נעה בין 28 ל- 32 מעלות, ממשיכה ההידרדרות: תפקוד המוח ומערכת העצבים נפגע קשות, הרפלקסים בגפיים מופחתים, זרימת השתן כמעט ומופסקת. רוב הנפגעים בטמפרטורה של 32 מעלות כבר מצויים במצב של קהות חושים.

 

כשהטמפרטורה צונחת ל-31 מעלות ומטה, הגוף מאבד את היכולת ליצור חום באמצעות רעד. בטמפרטורה של 30 מעלות, הנפגע מתחיל לסבול מהפרעות בקצב הלב. הדופק צונח, תפוקת הלב מידרדרת והמשאבה כבר אינה מסוגלת לספק דם וחמצן לאיברי הגוף.

 

בטמפרטורה של 28 עד 30 מעלות, האישונים מורחבים באופן ניכר ואינם מתכווצים, מה שמעיד על פגיעה מוחית קשה ביותר. מצב זה מתקרב למוות מוחי.

 

מהי היפותרמיה קשה?

כשטמפרטורת הגוף מגיעה אל מתחת ל-28 מעלות, מוחמרות הפרעות קצב הלב עד שהוא פוסק. בגוף מצטברים נוזלים, הגוף אינו מגיב, לחץ הדם כה נמוך עד שאינו נמדד והפעילות המוחית אינה נראית. מתחת ל-27 מעלות, 83% מהנפגעים כבר מצויים בתרדמת.

 

כיצד לטפל בהיפותרמיה?

יש להזעיק עזרה ראשונה ולהתחיל בטיפול ראשוני המתמקד במניעת אובדן חום נוסף, חימום הגוף, וביצוע החייאה במצב קשה. יש להעביר את הנפגע למקום חמים במידת האפשר, להסיר מגופו בגדים רטובים או קפואים, ולכסות את כל גופו בביגוד יבש ושמיכה. במידת האפשר יש לחמם את גופו בצורה הדרגתית באמצעים הקיימים בשטח.

 

אם החולה מחוסר הכרה ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה הכוללת פתיחת נתיב אוויר וביצוע עיסוי לב בקצב של 100 לדקה. אם קיים מכשיר החייאה "דפיברילטור חצי אוטומטי", יש לחבר אותו לחולה, לאפשר לו לאתר הפרעת קצב המכונה "פרפור חדרים" ולהעביר שוק חשמלי שישיב את הלב לפעולה תקינה.

 

הטיפול בבית החולים מתמקד בחימום המטופל באמצעות עירוי חם, או במקרים קשים בשטיפת הבטן בתמיסה חמה. במקביל, מטופל החולה בשלל הפגיעות באיברי הגוף. תרופות או מתן שוק חשמלי לתיקון הפרעות הקצב, הוא מחובר למכונת הנשמה ובמקרים קשים גם למכונת לב ריאה ECMO.

 

פגיעת קור קשה פוגעת גם באיזון חומציות הדם, המתוקנת בעירויים כמו "ביקרבונט". בשל אי ספיקת הכליות מחובר החולה לדיאליזה המסייעת לפינוי הרעלים.

 

בד בבד ניתנים עירויים לשיפור רמת האלקטרוליטים בדם המשפיעים על כל תא ותא בגוף, אנטיביוטיקה לטיפול ולמניעת זיהומים האופייניים אף הם לפגיעות קור, וטיפול ממושך בכוויות הקור, בעיקר באיזורים שהיו חשופים לקור הקיצוני.

 

הרעילות בתנורי ההסקה

הרעלת חד תחמוצת הפחמן (co), היא קטלנית. הגז עשוי להיפלט כתוצאה משימוש בתנור גז או קמינים הפועלים על גחלים. זהו גז חסר צבע או ריח ולא ניתן להבחין בקיומו עד שמתחילים להופיע סימני ההרעלה, לכן חשוב לנקוט בכללי בטיחות:

 

אוורור - בזמן הפעלת ההסקה יש להקפיד על אוורור נאות, לשם תחלופת אוויר.

תחזוקה - יש להקפיד על בדיקה תקופתית של מערכת ההסקה באופן שוטף.

מניעת שריפה - הרחק תנורי חימום הפועלים על אש גלויה (כגון ספירלה) מחפצים העשויים להתלקח (ספות, שמיכות). אין לייבש בגדים על תנורים כאלה מחשש לדליקה ויש לבדוק טרם חיבור התנור לחשמל את תקינות השקע והתקע. הקפידו למנוע גישה של ילדים לתנור.

 

סימני הרעלה

סחרחורת, בחילה והקאה, עייפות, חולשה והרגשה כללית רעה. במקרים קשים - גם אובדן הכרה. זהו מצב חירום רפואי מסוכן, ויש לנהוג מיד על פי ההנחיות הבאות:

 

 במקרה של הופעת הסימנים לעיל בבית שמופעלת בו מערכת הסקה, סגרו מיד את המערכת, אווררו את הבית והזעיקו את מד"א בטלפון חירום 101.

 

שמרו על חום גופם של קשישים, תינוקות וחולים המרותקים למיטתם:

יש להלביש אנשים מקבוצות אוכלוסייה אלה בשכבות של בגדים קלים, שיאפשר תנועה (תנועה מייצרת חום), יש לכסות אותם בשמיכה קלה ולדאוג לחימום של כ- 24 מעלות.

 

שימו לב - אין לכסות תינוקות בשכבות רבות או בשמיכה כבדה, שכן הדבר עלול לגרום לחנק. בנוסף, יש להקפיד שלא יישארו חפצים מיותרים במיטת התינוק על מנת שלא יפגעו בו במהלך הלילה.

 

סימנים לירידה בחום גוף

ירידה בתפקוד, בלבול, מיעוט אכילה ושתייה, שינוי התנהגות וישנוניות. בהופעת סימנים אלה יש לחמם את החולה ולהזעיק את מד"א בטלפון חירום 101.

 

ילדים ברכב מחומם:

אין להשאיר ילדים ללא השגחה ברכב מחומם. האוויר המחומם אינו מספק די חמצן לפעוטות ועל כן עלול להיגרם להם נזק. יש להימנע באופן מוחלט מלהשאיר ילדים ללא השגחה ברכב.

 

צפו: באיזה קור אנחנו מסוגלים לשרוד?

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע פגיעות קור במזג האוויר החורפי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים