תוכנית הצפון של בנט: חצי מיליארד שקל לחוגים לילדים ואוניברסיטה בכרמיאל
חוג לכל ילד בכיתות ד'-ה' ב-100 שקל לשנה, שיעורי תגבור במתמטיקה ואנגלית, שלוחה של אוניברסיטת חיפה בגליל ועוד תקציבים לסטודנטים במכללות ובטכניון. "הזדמנות שווה לילדים בקריית שמונה, טבריה, עמק החולה ונצרת, כמו של ילדי הרצליה ורמת השרון", אומר שר החינוך בנט על התוכנית שמתפרסמת כאן לראשונה
במסגרת התוכנית יעניק משרד החינוך לכל תלמידי כיתות ד'-ה', בכל הרשויות ובכל העשירונים הכלכליים-חברתיים (1-10) חוג אחר שעות הלימודים שעליו ישלמו ההורים עשרה שקלים בלבד לחודש. החוגים יהיו במגוון תחומים, בהם שפות (אנגלית, ערבית, עברית), טכנולוגיה ומדעים (רובוטיקה, מחשבים, יזמות וחדשנות, רשתות חברתיות באינטרנט, פיתוח חשיבה), טבע, סביבה, אתגר וקיימות, ספורט (שחייה, התעמלות מכשירים, התעמלות קרקע, אומנויות לחימה, שחמט, אופנים, כדורסל, כדורגל), מוזיקה ואמנות (תיאטרון, קולנוע, צילום, כתיבה יוצרת, אמנות פלסטית, צילום).
כל הורה יוכל לבחור חוג אחד עבור כל ילד בתקציב המוזל, וזה אמור לצאת לפועל בשנת הלימודים הבאה, מספטמבר 2017.
האפשרויות לרשויות המקומיות
עוד במסגרת התוכנית גיבש המשרד לטובת הרשויות באשכולות 6-4 ובעבור רשויות המגזר הלא-יהודי (ערבי, בדואי ודרוזי) תוכנית חינוכית רחבה שכוללת ארבע אפשרויות, לבחירת הרשות.
האפשרות הראשונה היא פתיחת מרכזי ילדים ונוער ובהם שורה של פעילויות חינוכיות, חברתיות, לימודיות ורגשיות, בהן הרצאות להורים בנושאים של התמודדות עם אתגרי גיל ההתבגרות, בעיות קשב וריכוז, התאמות בלמידה, התמודדות עם כניסה לגן ולכיתה א', סמכות הורית ועוד. כן יוצע תגבור לימודי במקצועות ליבה, פעילות חברתית כמו העצמה ומנהיגות, סיורים וטיולים להכרת הארץ, גיבוש והתנדבות בקהילה. מיקום המרכז ואופי הפעילות שבו ייבחרו על ידי הרשות, והיא תוכל לקיים גם פעילויות אחרות על פי בחירתה.
באפשרות השנייה תוכל הרשות המקומית לסבסד לתלמידים מרקע סוציו-אקונומי נמוך פעילויות פנאי, כמו חוגים (למעט כיתות ד'-ה'), וסבסוד להשתתפות בתנועות נוער או בתוכניות אחרות שייסעו לתלמידים.
האפשרות השלישית נקראת "יוזמות רשות" והיא כוללת תקציב ייעודי שבאמצעותו תוכל הרשות לטפל בסוגיות שייחודיות לה, לדוגמה: צורך בהגברת התנדבות בקרב ילדים ונוער במסגרת של תוכניות קהילתיות וחברתיות, שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים במסגרות חינוכיות שונות, ושילוב של נוער נושר בפעילויות ספורט או בפעילויות ערכיות-חברתיות. כמו כן, תוכל הרשות לפתוח מרכזי חדשנות ויזמות, או מרכז לקידום תחומי עניין שונים בתחום החברתי, הלימודי או הסביבתי. במשרד מדגישים כי כל פעילות באשר היא תיעשה על פי בחירת הרשות, וכי אלה פעילויות לדוגמה בלבד.
האפשרות הרביעית נקראת "פותחים עתיד", ובמסגרתה תוכל הרשות להעניק לתלמידים בסיכון ולמשפחותיהם תמיכה רגשית ולימודית. התוכנית תתמקד בהעצמה האישית של התלמידים ובחיזוק הקשר עם הוריהם. את הילדים ומשפחותיהם ילוו נאמנים, שמהווים מבוגר משמעותי ודמות לחיקוי. אלה ילוו את התלמידים למשך שלוש שנים. במשרד החינוך מסבירים כי התוכנית תייצר עבור התלמידים סביבה חינוכית תומכת בבית הספר ותתמקד בחיזוק היכולות ההוריות ועידוד המעורבות ההורית בחיי הילד, וכן בתיווך הקשר שבין ההורים לבין הקהילה והשירותים הניתנים בה.
עוד במסגרת התוכנית ישופצו ויחודשו מוסדות חינוך שבהם לומדים נערים בסיכון. כמו כן, יוקצה תקציב לטובת שיפוץ מבנים של בתי ספר יסודיים ועל-יסודיים ממלכתיים. בימים אלה עורך המשרד מיפוי של מוסדות החינוך הדורשים זאת.
"קול קורא" לרשויות לבחור את התוכנית שירצו ליישם אמור להתפרסם בינואר, כך שיישום יוכל להתחיל במרס הקרוב.
עוד 500 סטודנטים בטכניון
התוכנית לצפון מתייחסת גם להשכלה הגבוהה: יינתן אישור עקרוני לכך שמכללת אורט בראודה בכרמיאל תתאחד עם אוניברסיטת חיפה. במסגרת איחוד המוסדות, מכללת אורט בראודה תהפוך לקמפוס האוניברסיטאי הגלילי להנדסה וטכנולוגיה של אוניברסיטת חיפה, ותואר שלה יהיה אוניברסיטאי. "הדבר יוביל לחיזוק משמעותי של ההוראה והמחקר האוניברסיטאי בצפון הארץ, בדגש על מקצועות המדע והטכנולוגיה הרלוונטיים לשוק התעסוקה בכלל ולמגזר טכנולוגיות העילית בפרט", מסביר השר בנט.
עוד הוחלט כי יוגדלו המכסות הייעודיות לסטודנטים שילמדו מקצועות הנדרשים לתעשיות עתירות הידע במוסדות להשכלה גבוהה, הפועלים במחוז צפון ובחיפה, בשש השנים הבאות. בנוסף, יוגדל משמעותית היקף מכסות הסטודנטים בשנתיים הקרובות במכללות האקדמיות בצפון הארץ, ולשם יופנו כמחצית מסך המכסות המוענקות על ידי הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה לכל המכללות ברחבי הארץ. הדבר יקרה על בסיס קריטריונים הנהוגים בוות"ת, תוך מתן עדיפות למקצועות נדרשים וחיזוק מוסדות הפועלים באזור עדיפות לאומית.
עוד בתוכנית: תקציב המכללות האקדמיות במחוז צפון בשנת הלימודים הנוכחית, תשע"ז, יגדל בסכום כולל של עשרה מיליון שקל, ותקציב אוניברסיטת חיפה והטכניון לשנת הלימודים הנוכחית יגדל בסכום של 66 מליון שקל - זאת בהתאם לתוספות תקציביות שניתנו בתוכנית הרב-שנתית למערכת ההשכלה הגבוהה תשע"ז-תשפ"ב ולפי מודל התקצוב של ות"ת. בנוסף, יוגדל משמעותית מספר המכסות לסטודנטים בטכניון בכ-500 מכסות נוספות.
לדברי השר בנט, "יותר מדי שנים הצפון לא קיבל את היחס הראוי לו במפת היעד הלאומית. במקום לתת דגים לילדי הצפון, אנחנו נותנים להם חכות - חוג חינם לכל ילד בכיתות ד'-ה', שיעורי תגבור ושיעורים פרטיים באנגלית ובמתמטיקה, ונדאג לפיתוח התשתיות. אנחנו מחויבים להעניק הזדמנות שווה לילדים בקריית שמונה, טבריה, עמק החולה ונצרת כמו זו של ילדי הרצליה ורמת השרון". בנט הודה לשר האוצר משה כחלון ולשר הפנים אריה דרעי "על מחויבותם העמוקה לחיזוק החינוך ולחיזוקו בצפון".