שתף קטע נבחר

פיליפ מוריס: ייתכן שבקרוב נפסיק לייצר סיגריות רגילות

מנכ"ל יצרנית הסיגריות הגדולה בעולם, שהואשמה בגרימת מותם של רבבות ברחבי העולם מסרטן ומחלות אחרות, הצהיר כי מכשיר אידוי ניקוטין אלקטרוני דמוי סיגריה שהושק בבריטניה וגורם להרבה פחות נזק לבריאות, עשוי להחליף בעתיד הלא רחוק את הסיגריות כפי שאנחנו מכירים אותן

האם בקרוב ננשום אוויר נקי? ענקית הסיגריות האמריקנית פיליפ מוריס הודיעה היום כי תחל לשווק מערכות חימום טבק שיחליפו את הסיגריות הרגילות כשהן מחממות את הטבק ולא שורפות אותו. פירוש המהלך הוא אפשרות כי החברה תפסיק לייצר בעתיד את הסיגריות הקונבנציונליות.

 

מערכת חימום טבק מהפכנית המחממת יחידת טבק בטמפ' מבוקרת, שמכונה IQOS, תאדה את הטבק במקום לשרוף אותו. ענקית הסיגריות טוענת כי IQOS תכיל את אותה כמות ניקוטין, אולם עם 90% פחות רעלנים הנוצרים בעשן הסיגריות. לדברי החברה, ניסויים מצאו שלמכשיר החדש יש אפקט בריאותי דומה לגמילה מעישון.

 

קראו עוד:

84 מחקרים: האם סיגריה אלקטרונית גומלת מעישון?

צפו: האם סיגריות אלקטרוניות מסוכנות?

ארה"ב: נדחתה תביעה נגד פיליפ מוריס בגלל כיתוב "לייט" על סיגריות

 

חברת פיליפ מוריס הבינלאומית, שהנהלתה ממוקמת בשוויץ, השקיעה עד כה 3 מיליארד דולרים בפיתוח מערכת ה-IQOS. מנכ"ל החברה, אנדרה קלנצופולוס, אמר בראיון לרשת BBC כי ישמח לשתף פעולה עם מדינות בעולם שיסכימו להוציא מכלל שימוש את הסיגריות הקונבנציונליות, לטובת הסיגריה האלקטרונית החדשה.

 

הסיגריה האלקטרונית החדשה של פיליפ מוריס ()
הסיגריה האלקטרונית החדשה של פיליפ מוריס

 

לדבריו, החברה מודעת לנזקים הבריאותיים של הסיגריות, וכי התגובה הטובה ביותר מבחינתם היא למצוא תחליף מזיק פחות ולהפסיק בהדרגה את ייצור הסיגריות הרגילות: "זוהי מטרתנו העיקרית", אמר קלנצופולוס.

 

כך תעבוד מערכת IQOS

אין זו הפעם הראשונה בה יצרניות סיגריות בוחנות אפשרות לייצר תחליף אלקטרוני במקום תוצר השריפה של הטבק. בשנות השמונים של המאה הקודמת, חברת הסיגריות האמריקנית "ריינולדס" ייצרה את התחליף "פרמייר", בו חומם הטבק, אך תהליך זה עדיין עירב את שריפתו, מה שלא הפחית משמעותית את יצירת הכימיקלים הרעילים הנספגים בגוף.

 

מערכת IQOS, כוללת מטען בגודל של טלפון סלולרי, שמוצמד לפומית מיוחדת שאליה מכניסים את הסיגריה עצמה. עלות המוצר מגיעה לכ-45 ליש"ט (כ-215 שקל). בנוסף, משתמשי המערכת החדשה ירכשו מקלות טבק מיוחדים. המקלות האלה נראים כסיגריות רגילות, שנחתכו לחצי. את המקלות תוחבים לתוך הפומית האלקטרונית. הפעלת הסיגריה לא יוצרת עשן והיות שאין בעירה, יש פחות ריח. 

 

האם IQOS אכן תביא את המעשנים לגמילה? על פי מחקרים בעולם, שיעור המעבר מסיגריה רגילה לסיגריה אלקטרונית עומד על 20% בלבד.

 

 

סיגריות אלקטרוניות: היסטוריה של סכנות

בשנת 2009 כבר הזהיר מינהל המזון והתרופות האמריקני כי סיגריות אלקטרוניות עלולות להכיל חומרים מסרטנים וכימיקלים רעילים כמו דיאתילן גליקול, מרכיב המשמש בחומר מונע קיפאון.

 

הסיגריות האלקטרוניות, המכונות גם e-cigarettes, הם מתקנים המופעלים על סוללות ומכילים מחסנית מלאה בניקוטין, חומרי טעם וכימיקלים נוספים. הסיגריה האלקטרונית הופכת את החומר הממכר ניקוטין, וכימיקלים נוספים, לאדים הנשאפים על ידי המעשן.

 

החשש: הסיגריות האלקטרוניות מגבירות את ההתמכרות לניקוטין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החשש: הסיגריות האלקטרוניות מגבירות את ההתמכרות לניקוטין(צילום: shutterstock)

 

הסיגריה האלקטרונית נראית כמו הדבר האמיתי, רק שהיא בנויה מפלסטיק ומחוברת לסוללה נטענת. היא עובדת כמו משאף ונטולין פשוט: תחליף הטבק נמצא במחסנית מיוחדת וכשה"מעשן" שואף אויר הוא מפעיל מדחף שזורק את האויר לריאות.

 

מוצרים הללו משווקים ונמכרים ברחבי העולם בחנויות, מרכזי קניות וגם באמצעות האינטרנט. בניגוד לתחליפי ניקוטין אחרים ואף סיגריות רעילות, הסיגריות האלקטרוניות אינן כוללות כל הודעות אזהרה על סכנות בריאותיות. ניתן למצוא אותן גם בטעמים שונים כמו שוקולד ומנטה.

 

עם תחילת שיווקה של הסיגריה האלקטרונית, אמרו המשווקים כי להבדיל מתחליפים אחרים, הסיגריה האלקטרונית גורמת למעשן לחוש מיד את תחושת הניקוטין בגוף, בעוד שבמסטיק המכיל תחליף ניקוטין חולפות עד 10 דקות עד שהחומר נספג בגוף.

 

אלא שכבר אז עלה חשש, עם תחילת שיווקן של הסיגריות האלקטרוניות, כי הן עלולות לעשות פעולה הפוכה לגמילה ולהגביר את ההתמכרות לניקוטין ולטבק, במיוחד בקרב צעירים. צרה נוספת בסיגריה האלקטרונית, היא שאין דרך לדעת מהי כמות הניקוטין המדויקת המשוחררת בסיגריה, ומה הרכב הרעלנים המדוייק אותו שואף המעשן.

 

בבדיקות שערך ה-FDA בכמה דגימות של סיגריות אלקטרוניות, נמצאו הרעלן דיאתילן גליקול הנחשב רעיל לבני אדם ומצוי כחלק מנוזל מונע קיפאון. כמו כן נמצא חומר מסרטן (קרצינוגני) הקרוי ניטרוסאמין ברמה העלולה לגרום להתפתחות גידולים ממאירים.

 

צפו: נער בבריטניה התמכר לסיגריות ועבר לעשן סיגריה אלקטרונית

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים