צבאי בר, קרקע מזוהמת, ו-3,000 דירות: המחלוקת סביב אפולוניה נמשכת
ביהמ"ש המחוזי בת"א דן בעתירה נגד תוכנית הבנייה בשכונת אפולוניה שבהרצליה, שאמורה לכלול אלפי דירות, 3 מלונות, שטחי מסחר וגן ארכיאולוגי. התוכנית כבר אושרה למתן תוקף בידי הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור - הותמ"ל, שהוקמה בצל משבר הדיור כדי לקדם תוכניות בהליך מזורז, אך השופט העיר בדיון כי ייתכן שזו לא הוועדה המתאימה
האם הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל), שמטרתה לקדם תוכניות בנייה למגורים בהליך מזורז, היא האכסניה המתאימה לאישור אחת מתוכניות הבנייה הגדולות ביותר בישראל? שאלה זו עלתה היום (ד') בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בעת דיון בעתירה נגד תוכנית הבנייה באפולוניה שבמערב הרצליה. השופט, אליהו בכר, העיר כי ייתכן שעדיף שהתוכנית תידון בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, במקום בותמ"ל.
חרף ההתנגדויות: אושר פרויקט אפולוניה
מדובר בשטח הנמצא צפונית לשכונת נוף ים, בין כביש החוף לבין הים, עליו מתוכננת לקום שכונת יוקרה ענקית בת 3,000 דירות, ובה גם שלושה בתי מלון ושמונים אלף מטר רבוע של שטחי מסחר ותעשיה. זאת, לצד גן לאומי עם שטחי ארכיאולוגיה ושטחי טבע פתוחים, בהם חיים כיום עשרות מינים של יונקים (ביניהם עשרות צבאים ארץ ישראלים) הנמצאים בסכנת הכחדה.
התוכנית כבר אושרה למתן תוקף בידי הותמ"ל, וכצפוי קמו לה מתנגדים רבים, בהם ארגונים ירוקים ותושבי האזור. עמותת "אדם טבע ודין" ותושבי הרצליה הגישו עתירה לבית המשפט במטרה לבטל את הפקדת התכנית, ודיון בנושא נערך היום. המתנגדים מזהירים, כי חיסול השטח יביא מכה אנושה לערכי הטבע. לטענת העותרים, הותמ"ל, שהוקם תחת משבר הדיור, לא תוכל להתמודד עם הבעיות הסביבתיות הקשות העומדות על הפרק. מחוץ לדיון היום הפגינו מתנגדי התוכנית.
המדינה: הותמ"ל היא האכסניה המתאימה ביותר
נציגת המדינה, עו"ד לימור חלד-רון, אמרה בדיון: "אנו מאמינים שהתוכנית מהווה מנוף כלכלי. לאחרונה נעשו כל הזמן בדיקות, והתגלו זיהומי מי תהום חמורים מאוד".
היא הוסיפה, כי לא יינתן היתר בנייה ללא סקר סיכונים וקבלת תמונת מצב אמיתית של הזיהומים בשטח: "איפה שיש חשש לזיהום לא ייוצא היתר עד שלא יטופל הזיהום". נציגת המדינה טענה עוד, כי לפי הערכות אין אינדיקציות לזיהום בשטחים המזרחיים של התכנית (בהם מתוכננת בניית כ-1,800 יחידות דיור).
איתי עובדיה מחברת יעל מהנדסים, המנהלים עבור רשות מקרקעי ישראל את התוכנית ואת ביצוע הסקרים הסביבתיים והקידוחים בשטח, ציין כי משנת 2014 ועד היום בוצעו מאות בדיקות בשטח. "אנו מצפים שעד סוף דצמבר 2016 תהיה לנו תוכנית עבודה להמשך הדיגומים והבדיקות ותוך 2-3 חודשים נסיים את העבודה. במרס-אפריל 2017 נוכל להעביר את החומר לסיכום העניין ולמתן דו"ח הסיכונים השלם", אמר.
הוא הוסיף כי ביולי 2017 תקבל המדינה את הדו"חות ותוכל להחליט כיצד לטפל בקרקע: "היועצים שלנו וגם המשרד להגנת הסביבה אמרו שאין דבר שלא ניתן לטפל בו. הכל בר-פתרון כפי שזה נראה כעת. בוצעו כבר מאות בדיקות. אולי זה יהיה יקר יותר או ייקח זמן, אך אפשר יהיה לטפל". הוא הוסיף, כי ייתכן שהטיפול בקרקע המזוהמת יימשך עד השיווק הראשון של יחידות הדיור ומתן ההיתרים הראשונים ליזם לעלייה על הקרקע.
נציגת המדינה טענה כי בגלל מורכבות התוכנית, הכוללת טיפול בזיהום ותכנון גן לאומי, הותמ"ל היא האכסניה המתאימה ביותר. "אותו ותמ"ל מטרתו לפתור את משבר הדיור שישנו כאן. יש לו הרבה כלים ויכולות להבטיח תכנון רחב היקף. הקרקע תשווק כשהיא נקיה", אמרה.
נציג עמותת אדם טבע ודין, עו"ד אלי בן אריה, אמר בשיחה עם ynet: "התוכנית הזו היא לא באמת תוכנית. זה לא באמת תכנון. תכנון זה דבר שאומר: 'אני לומד את מה שרלוונטי לתוכנית. אם יש זיהום אני יודע איפה הוא ואיזה זיהום יש שם'. במקרה הזה תסקיר ההשפעה לסביבה טרם הושלם, וכנראה לא יושלם אף פעם.
"הותמ"ל הוא גוף שלא יכול לעשות תסקירי השפעה על הסביבה, כי הוא חייב לסיים את העבודה שלו במהירות, ואסור לו לקיים יותר משני דיונים בתוכנית. ההישג הגדול של הותמ"ל הוא שהוא יכול להוסיף לסטטיסטיקה של יחידות הדיור מספר מסויים. אבל רק אלוהים יודע מתי ניתן יהיה לבנות".
דיון נוסף בעתירה נקבע לחודש אפריל.
צפו: הפגנת המתנגדים לתוכנית אפולוניה, בשבוע שעבר