שתף קטע נבחר

 

44 אלף מקרי פגיעה בקטינים: חמישית מהם בבעלי מוגבלויות

מנתוני הדו"ח שפרסם משרד העבודה והרווחה עולה כי 43.6% מהדיווחים על פגיעה בקטינים בשנה שעברה היו בגין התעללות, עשירית בגין התעללות מינית. ביותר מ-70% מהמקרים, הפגיעות נעשו על ידי מבוגר אחראי מתוך המשפחה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דו"ח שפרסם הבוקר (ה') משרד העבודה והרווחה מעלה תמונה מדאיגה בכל הקשור לפגיעה בקטינים . מהנתונים עולה כי בשנת 2015 טיפלו עובדים סוציאליים ממשרד העבודה והרווחה ב-43,971 דיווחים על פגיעות בקטינים.

 

ניתוח התפלגות הסיבות לדיווח על פגיעות בקטינים מעלה כי מספר הדיווחים הגבוה ביותר - 19,171 - היה בגין סוגים שונים של התעללות בקטינים. הדיווחים על התעללות מהווים 43.6% מתוך כל הדיווחים על פגיעות בקטינים. 10,733 מהם היו בעקבות התעללות פיזית (26.1% מכל הדיווחים על פגיעה בקטינים), 4,532 בעקבות התעללות מינית (11.0% מכל הדיווחים) ו-2,684 בעקבות התעללות רגשית (6.5% מכל הדיווחים).

 

הסיבה השנייה בשכיחותה לדיווחים על פגיעה בקטינים היא הזנחה - 13,785 דיווחים, המהווים 33.5% מסך הדיווחים.

 

על פי הדו"ח, ב-23,323 מהמקרים (73.3% מהדיווחים) הפגיעות נעשו על ידי מבוגר אחראי מתוך המשפחה. 881 (2.8%) דיווחים התקבלו בגין פגיעה בידי אחראי מחוץ למשפחה, 2,431 (7.7%) מהדיווחים היו בגין פגיעות בידי קטינים מחוץ למשפחה, ו-1,102 (3.5%) דיווחים היו בגין פגיעה בין אחים.

 

20% מהדיווחים - חשד לפגיעה בקטינים בעלי מוגבלויות

נתון מדאיג נוסף שעולה מהדו"ח מתייחס לדיווחים על חשד לפגיעה בקטינים בעלי מוגבלויות. מהנתונים עולה כי ב-2015 דווחו 8,811 מקרים כאלה, שהם כ-20% מהדיווחים. המשמעות היא שאחד מכל חמישה דיווחים הוא על התעללות בבעל מוגבלות.

 

מניתוח אופי וסוג המוגבלויות המופיעים בדיווחים נמצא כי ב-76.3% מהמקרים מדובר בקטינים בעלי הפרעות נפשיות-רגשיות, ב-11% מהמקרים מדובר בבעלי מנת משכל גבולית, ב-4.4% מדובר בקטינים על הספקטרום האוטיסטי, 3.3% בפגיעה בקטינים עם מחלה כרונית, 3.1% פגיעה בקטינים עם מגבלה פיזית, ו-1.8% פגיעה בקטינים עם לקות ראייה או שמיעה.

1 מכל 10 דיווחים: חשד להתעללות מינית. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
1 מכל 10 דיווחים: חשד להתעללות מינית. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

עוד עולה מהדו"ח כי בשנת 2015 דווחו 821 מקרי התעללות בקטינים על רקע מעורבות של בני נוער בפלילים, שהם שני אחוזים מהדיווחים. כמו כן דווחו 805 מקרים על רקע ניסיונות אובדניים, שאף הם כשני אחוזים מהדיווחים, ו-406 דיווחי התעללות על רקע התמכרותם של קטינים לחומרים פסיכו-אקטיביים (כאחוז מהמקרים).

 

מהדו"ח עולה גם כי בשנה שעברה, 1,669 קטינים הוצאו מביתם תחת צו בית משפט למסגרות חוץ-ביתיות כגון פנימיות, אומנה ועוד. באותה שנה גם ניתנו 1,315 צווי בית משפט חדשים, המעמידים את הקטינים בפיקוח והשגחה של עובדים סוציאליים לחוק הנוער, כאשר הקטין נשאר בחיק משפחתו וזו משתתפת בתוכנית טיפול ופיקוח אינטנסיבית שנקבעה למשפחה ומיושמת בקהילה.

 

מהשוואה בין המחוזות עולה כי מספר הדיווחים הגבוה ביותר היה במחוז מרכז (39.3% מהדיווחים) והנמוך ביותר במחוז דרום (10.5%). בדרום נרשם אחוז גבוה במיוחד של דיווחים על הזנחה (41.2% לעומת 33.5%), ובמחוז מרכז אחוז הדיווחים על התעללות פיזית גבוה יותר מהאחוז של סוג פגיעה זו בהתפלגות הארצית (33% במרכז לעומת 26.1%). במחוז צפון, אחוז הדיווחים על התעללות רגשית גבוה יותר מההתפלגות הארצית של סוג פגיעה זו (14.7% בצפון לעומת 11%).

 

הדו"ח מרכז את הנתונים העיקריים ומשקף את היקף הפעילות המתבצעת לאורך כל השנה בתחום ההגנה על ילדים בקרב העובדים הסוציאליים לחוק הנוער במשרד העבודה והרווחה. הנתונים המובאים נאספו מ-237 רשויות מקומיות - עיריות, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות - וכוללים רשויות שבשטחן מתגוררים כ-98% מהקטינים בארץ.

 

חברת הכנסת ויו"ר הוועדה לזכויות הילד, יפעת שאשא ביטון, הודיעה לאחר פרסום הדוח כי היא תכנס את הוועדה לדיון חירום בנושא, כבר ביום שני הקרוב.

 

שר העבודה והרווחה, חיים כץ, מסר בתגובה: "אנו רואים בחומרה כל פגיעה בקטינים ומגלים ערנות יתרה לסימני מצוקה בקרב ילדים ונוער. כדי לצמצם את התופעה אנו מוכרחים כולנו, כציבור, לשים לב למה שקורה בדלת של השכן ולא להסס לדווח לרשויות כשמתעורר חשד להתעללות בקטין או להזנחת קטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קטינים בסיכון. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים