שתף קטע נבחר

 

יום ראשון הגורלי: רגע הברקזיט של איטליה וראש ממשלתה

כשמתיאו רנצי הציג ב-2014 את תוכניתו לרפורמה חוקתית שתביא ליציבות השלטון, תמכו בה 70% מהאיטלקים, אך המצב הכלכלי לא השתפר והציבור זועם על ראש ממשלתו. כך קרה שמשאל העם ביום ראשון הפך להצבעת אמון ברנצי, שהודיע שיתפטר מתפקידו אם יפסיד, ולרגע מבחן לגוש האירו

 

איטליה הולכת למשאל עם גורלי    (צילום: רויטרס)

איטליה הולכת למשאל עם גורלי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משאל שכולו הצבעת אמון - או אי אמון - במנהיג "ארץ המגף": ביום ראשון יילכו עשרות מיליוני אזרחים באיטליה להצביע במשאל עם בסוגיית הרפורמה בחוקה, שאושרה בממשלה ובפרלמנט. אחד התסריטים האפשריים הוא שראש הממשלה מתיאו רנצי יתפטר מתפקידו ואז יתמודד ענף הבנקאות המוכה עם משבר מחודש וכך גם גוש האירו שבו חברה איטליה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

רנצי בן ה-41 ערך בשבועות האחרונים עשרות עצרות בחירות ברחבי איטליה במסגרת מאמצי הענק שלו לקדם את הרפורמה בחוקה שהוא הוביל שלדבריו תחזק את שלטון הממשלה בכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו. ראש הממשלה האיטלקי אמר שאם מחנה "כן" לרפורמה, שבראשו הוא עומד, יפסיד במשאל העם אז הוא יתפטר לאחר שנתיים וחצי בתפקיד. מהלך דרמטי מסוג זה רק יוביל לחידוש חוסר היציבות הפוליטית ויפחיד את המשקיעים המקומיים והזרים שחוששים שהאופוזיציה, "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית, תתקרב לשלטון.

 

הודה שעשה טעות כשקשר את משרתו לתוצאות המשאל. ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הודה שעשה טעות כשקשר את משרתו לתוצאות המשאל. ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי(צילום: רויטרס)
ארוכה, מסורבלת ומוטה? השאלה שיישאלו האיטלקים במשאל העם ביום ראשון ()
ארוכה, מסורבלת ומוטה? השאלה שיישאלו האיטלקים במשאל העם ביום ראשון

ניצחון של מחנה ה"לא" לרפורמה החוקתית באיטליה יהיה חלק מאותו גל אנטי-ממסדי שמורגש ברחבי העולם ובין היתר הוביל להחלטה של הבריטים לצאת מהאיחוד האירופי ושל האמריקנים לבחור בדונלד טראמפ לנשיאם הבא. "העולם משתנה", אמר מייסד "תנועת חמשת הכוכבים", הקומיקאי לשעבר בפה גרילו, בשבת האחרונה ברומא. "אנחנו חייבים להשליך את ה'לא' על הפרצופים שלהם. זה איננו 'לא' פוליטי, זהו 'לא' קיומי ו'לא' חברתי".

 

המשקיעים ממתינים לתוצאות

המפסיד המיידי באיטליה אם מחנה ה"לא" ינצח במשאל העם יהיה כנראה הבנק השלישי בגודלו במדינה ואחד הוותיקים בעולם, "מונטה די פסקי די סיינה", ששקוע עד צוואר בהלוואות ומקווה לגייס בשבוע הבא חמישה מיליארד אירו (5.3 מיליארד דולר) כדי למנוע את קריסתו.

המשקיעים צפויים לשמור על כספם הרחק מהבנק האיטלקי אם הכאוס הפוליטי יעשה קאמבק, והמשמעות היא שהמדינה עצמה תצטרך להציל אותו. לווים נוספים באיטליה גם יזדקקו להזרמת מזומנים כדי להישאר בחיים, וגוברים החששות שניצחון מחנה ה"לא" יוביל לאפקט דומינו הרסני.

 

"משאל העם ביום ראשון על הרפורמה החוקתית הוא רגע ה'ברקזיט' של איטליה, והצבעה 'לא' משמעותה שליחת גלי הלם עצומים לשווקים ולמערכת הבנקאית. היא גם עשויה להגביר את הלחץ על האירו", אמר ניל וילסון מחברת ההשקעות הבריטית ETX Capital.

 

בראש המתנגדים לרפורמה החוקתית. בפה גרילו, מייסד "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית, וראש העיר רומא וירג'יניה ראג'י (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בראש המתנגדים לרפורמה החוקתית. בפה גרילו, מייסד "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית, וראש העיר רומא וירג'יניה ראג'י(צילום: רויטרס)
הסכנה שבחוסר יציבות כלכלית באיטליה וביבשת אירופה הובילה את הבנק המרכזי האירופי להיערך להתערבות מצדו במידת הצורך.

 

הביטחון העצמי המופרז יעלה לרה"מ במשרתו?

זה לא היה אמור להיות כך. כשרנצי הציג את תוכניתו לרפורמה חוקתית ב-2014 תמכו בה 70 אחוזים מהאיטלקים. גם ראש הממשלה האיטלקי עצמו מודה שעשה טעות, שנבעה מביטחון עצמי מופרז, כשקשר את עתידו הפוליטי - ליתר דיוק את משרתו כראש ממשלה - לתוצאות משאל העם שייערך ביום ראשון.

 

הרפורמה החוקתית שהוביל רנצי כוללת את ביטול הבית העליון בפרלמנט (הסנאט) במתכונתו הנוכחית שנבחר על ידי הציבור האיטלקי, והחלפתו בסנאט חדש שבו יישבו נציגי מחוזות עם סמכויות מופחתות לעומת בית הנבחרים. הרפורמה החדשה מציעה גם להחליש את כוחם של המחוזות בכל הקשור לקבלת החלטות בנושאים חשובים.

 

מתנגדי הרפורמה החוקתית טוענים שהיא תסיר מאיטליה את המגבלות הדמוקרטיות שהוטלו על הנהגתה לאחר מלחמת העולם השנייה כדי למנוע את עלייתם של רודנים לשלטון. אולם, רבים מהאיטלקים צפויים להצביע "לא" במשאל העם פשוט כדי להביע את זעמם על רנצי, שהתקשה לשקם את הכלכלה האיטלקית שסובלת מחוסר תפקוד כרוני.

 

בסקר האחרון שפורסם הוביל מחנה ה"לא" לרפורמה החוקתית ברוב גדול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בסקר האחרון שפורסם הוביל מחנה ה"לא" לרפורמה החוקתית ברוב גדול(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אם רנצי יפסיד במשאל העם, נשיא איטליה סרג'ו מטרלה עשוי לנסות לשכנע אותו להישאר בתפקידו כדי לפקח על הרפורמה החיונית בשיטת הבחירות, שתאפשר בחירות במחצית הראשונה של 2017, שנה לפני המועד המתוכנן.

 

מדינה מפולגת

הקמפיין לקראת משאל העם באיטליה היה ארוך ומר, והותיר את המדינה מפולגת כפי שלא הייתה מאז כניסתה לתוקף של החוקה המקומית ב-1948. עד כדי כך המדינה מפולגת שאפילו במפלגת השלטון של רנצי, "המפלגה הדמוקרטית" (PD), חלוקות הדעות בסוגיית הרפורמה בחוקה, ולא מן הנמנע שלאחר ההצבעה במשאל העם תעשה במפלגה חשבון נפש.

 

באיטליה חל איסור לפרסם סקרי דעת קהל שבועיים לפני ההצבעה במשאל העם. בסקר האחרון שפורסם הוביל מחנה ה"לא" ב-11 אחוזים. מקורות במפלגת השלטון אמרו שסקרים פנימיים שערכו מראים שפער זה הצטמק לאזור החמישה אחוזים ושרבע מבעלי זכות הבחירה עדיין לא החליטו כיצד יצביעו.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"עשינו טעות כשהפכנו את הרפורמה הזאת לאישית", אמר מתיאו ריצ'טי, מחוקק במפלגת PD, שנחשב מקורב לראש הממשלה רנצי. "אבל אני חושב שאנחנו עדיין יכולים לנצח. האיטלקים מבינים שהמשאל הזה הוא לא על רנצי, אלא על המדינה שצריכה להיות מונהגת במשך שנים רבות".

 

השאלה במשאל העם: ארוכה מאוד ו"מוטה לטובת מחנה ה'כן'"

52 מיליון איטלקים זכאים להצביע במשאל העם ב-4 בדצמבר, יותר מ-4 מיליון מהם מתגוררים בחו"ל. הקלפיות ייפתחו בשעה שבע בבוקר (שעון מקומי) וייסגרו בשעה אחת עשרה בערב. מדגמי הטלוויזיה יתפרסמו מרגע סגירת הקלפיות. כעבור חצי שעה יחלו לפרסם תוצאות ראשוניות מספירת הקולות בקלפיות, ועדכון תוצאות יתפרסם מדי חצי שעה.

 

אם צד אחד יוביל בגדול במשאל העם בפרסום התוצאות הראשוניות, אז רבים הם סיכוייו להיות גם המנצח הסופי. אם הקרב יהיה צמוד ביותר, המנצח במשאל העם ייוודע רק עם סיום ספירת הקולות, בסביבות השעה שתיים-שלוש בבוקר.

 

השאלה שתוצג ביום ראשון לאיטלקים על פתק ההצבעה היא "האם אתה מסכים לחוק החוקתי שנוגע לצעדים ששמים סוף לשוויון הכוחות בין הבית העליון לבין הבית התחתון בפרלמנט, לצמצום מספר חברי הפרלמנט, לבלימת ההוצאות על ניהול מוסדות פוליטיים, לביטול Cnel (המועצה הלאומית לכלכלה באיטליה) ולתיקון סעיף חמש בחלק השני של החוקה, שאושר על ידי הפרלמנט והתפרסם ברשומות הרשמיות, גליון 88, ב-15 באפריל 2016". מתנגדיו של רנצי מתחו ביקורת על השאלה שמוצגת למצביעים במשאל העם וטענו שהיא לא משקפת באופן מדויק את התכנים של הרפורמה ושהיא מוטה לעבר מחנה ה"כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפך את משאל העם להצבעת אמון בשלטונו. רנצי
צילום: רויטרס
מומלצים