שתף קטע נבחר

 

"טיהור אתני בדרום סודן, בדרך לרצח עם כמו ברואנדה"

ממצאים דרמטיים של ועדת החקירה של האו"ם לסכסוך האתני בדרום סודן: גופות מוטלות בצד הכביש, תושבים מורעבים נמלטים וחיילים-אנסים הם דבר שבשגרה. האזהרה: "דרום סודן בדרך לרצח עם כמו שאירע ברואנדה ב-1994"

צוות חקירה של האו"ם לענייני זכויות אדם קבע היום (ה') כי בכמה אזורים בדרום סודן מבוצע בימים אלה טיהור אתני, וכי הוא בדרך להפוך לרצח עם בדומה לזה שהתחולל ברואנדה ב-1994.

 

"כבר כעת יש תהליך עקבי של טיהור אתני בכמה אזורים בדרום סודן, תוך כדי שימוש בהרעבה, במעשי אונס קבוצתיים ובשריפת כפרים; בכל מקום שאליו הגענו ברחבי המדינה הזו שמענו תושבים מספרים שהם מוכנים לשפוך דם כדי להחזיר את אדמתם", סיפרה יסמין סוקה, ראש הצוות שסיים ביקור בן עשרה ימים.

פליטים שברחו מדרום סודן לאוגנדה (צילום: AP) (צילום: AP)
פליטים שברחו מדרום סודן לאוגנדה(צילום: AP)

"הקרקע מוכשרת להתרחשות דומה לזו שהתחוללה ברואנדה, והקהילה הבינלאומית חייבת למנוע זאת", אמרה סוקה. ברצח העם ברואנדה, שנמשך כחודשיים, נרצחו ב-1994 כ-800 אלף בני אדם.

 

נשיא דרום סודן, סלבה קיר, גינה את ההאשמות של האו"ם הערב ואמר ביוהנסבורג, דרום אפריקה: "אין טיהור אתני בדרום סודן". מאבטחיו מנעו מעיתונאים לשאול שאלות נוספות.

 

ועדת האו"ם כוללת שלושה חוקרים. היא הוקמה השנה ואמורה למסור דיווח למועצת זכויות האדם של האו"ם בחודש מרס הקרוב. חקירות דומות סביב המתחולל בצפון קוריאה ובאריתריאה הסתיימו בעבר בבקשה להפנות את הטיפול בנושא לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, אבל אף אחד מהמקרים האלה לא הגיע לבית הדין.

 

האונס הוא נורמלי

דרום סודן הפכה למדינה עצמאית ביולי 2011, ואת רוב הזמן שעבר מאז היא העבירה בלחימה. בשנת 2013 גלשה היריבות בין הנשיא לבין סגנו למלחמת אזרחים. בשנה שעברה הם חתמו על הסכם שלום, אבל הלחימה וההתקפות על אזרחים נמשכות. רוב אירועי האלימות הם עימותים בין קבוצות אתניות שונות.

נשיא סודן סלבה קיר. "אין פה טיהור אתני" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא סודן סלבה קיר. "אין פה טיהור אתני"(צילום: AP)

יותר מ-1.1 מיליון מאזרחי דרום סודן נאלצו לברוח מהמדינה ו-1.8 מיליון הפכו לפליטים בארצם. הקורבנות האחרונים היו באזור אקווטוריה, שם בתים הועלו באש ואנשים נעקרו מבתיהם על בסיס אתני.

 

לפי ועדת האו"ם חבריה שמעו עדויות רבות על גופות שנמצאו ליד כבישים ראשיים, על רעב ועל תושבים הבורחים למדינות שכנות על בסיס יומי. הוועדה קראה לקהילה הבינלאומית להאיץ את הפריסה של כוח שמירת השלום, בן 4,000 חיילים, ולוודא שהוא נפרס גם באזורים שמעבר לבירה ג'ובה.

 

יו"ר הוועדה סוקה סיפרה כי מספר מקרי האונס שמבוצעים על ידי חיילים מכל הארגונים והמיליציות בדרום סודן בלתי נתפש. "עובדי סיוע מספרים שמעשי האונס כה שכיחים עד שאונס הפך לדבר 'נורמלי'", אמרה. "מה זה אומר עלינו, שמקבלים זאת ובכך גוזרים על הנשים האלה גורל בלתי ניתן לתיאור?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פליטים בורחים מדרום סודן
צילום: AP
מומלצים