הרב הראשי לרמטכ"ל: "תבורך שאתה שוקל מחדש שילוב נשים בטנקים"
בטקס חילופי הרב הצבאי הראשי שנערך בצל הסערה סביב מינוי אייל קרים לתפקיד, אמר הרמטכ"ל כי דיון על שילוב נשים הפך נושא לעצומות, "ואף אחד עוד לא הכניס בנים ובנות לטנקים". הרב הראשי יצחק יוסף בירך את הרב החדש: "ההלכה צריכה להיות נר לרגליו ללא שום סטיות"
טקס חילופי הרב הצבאי הראשי שנערך הערב (יום ה') בקריה בתל אביב בצל הסערה סביב מינויו של הרב אייל קרים לתפקיד מספק אמירות מעניינות בעניין שילוב נשים בטנקים. הרב הראשי יצחק יוסף ביקש לחזק את הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט: "יבורך הרמטכ"ל שהודיע שרוצה מחשבה שנייה על התקנה שאומרת שיהיה חייל עם חיילת בטנק", זאת אף שהרמטכ"ל הבהיר שאין כוונה לשילוב בנים ובנת יחד בטנק אחד. עוד אמר הרב הראשי כי "רב צריך ללכת עם האמת שלו ולקיים בעצמו (את המצווה) 'לא תגורו (תפחדו) מפני איש'. ההלכה צריכה להיות נר לרגליו ללא שום סטיות".
בנוסף, הרב הראשי יוסף, תקף במרומז את ההתערבות החיצונית מצד בית המשפט והפוליטיקאים בעניינים הלכתיים. לדבריו, מגמת הרבנים הפוסקים היא להקל על הציבור, אך הכול חייב להיות במסגרת ההלכה. "'בית הלל' לא נקבע בדיזנגוף", אמר.
הרמטכ"ל אמר בטקס כי "השיח התקשרותי והציבורי נובע מדיסאינפורמציה, מאי-ידיעה ומחצאי אמיתות. דיון שמבקש לברר את האפשרות להרחיב שילוב של נשים בכמה מקצועות תוך שמירה על השירות המשותף ועל השילוב הראוי. ואף אחד עוד לא הכניס בנים ובנות לטנקים. זה דיון שמבקש רק לחשוב. זה הופך להיות לנושא לשיח ולעצומות שלא תורמים שום דבר לא לחיזוק של צה"ל ולא לחיזוק של החברה הישראלית ואני יכול רק להצטער על זה".
עוד אמר הרמטכ"ל: "כל הפעולות שאנחנו עושים זה כדי לחזק את צה"ל. הכול נעשה מתוך מחשבה עמוקה. מתוך שיתוף עם הרב הראשי ואנשיו, גם כשלא מסכימים. אני חושב שרב המשותף על המפלג. ההבנה שהסמכות היחידה בצה"ל, הסמכות הפיקודית היחידה, היא שדרת הפיקוד שלהם האחריות להוביל חיילים לקרב. אין סמכות אחרת בצה"ל שהיא לא שדרת הפיקוד ממני ומטה אבל יש חשיבות עצומה לשיתוף לשיח המשותף ולניסיון להגיע להבנה משותפת עם חברי הפיקוד האפשרי".
"מינוי רב הראשי לצה"ל הוא אירוע משמעותי מאוד בצבא. לצערי הטקס הזה נערך באיחור של שבוע", הוסיף איזנקוט. "אני השתכנעתי לפני חודשים שאנחנו בוחרים את הרב אייל קרים לתפקיד. הוא האדם המתאים ביותר והראוי בדרכו הפיקודית ובדרכו כסמכות רבנית בצה"ל. לי לא היו לבטים".
לאחר מן הבהיר הרמטכ"ל: "הסמכות הפיקודית היחידה היא שדרת הפיקוד, שלה האחריות להוביל חיילים לקרב. אין סמכות אחרת בצה"ל שהיא לא שדרת הפיקוד ממני ומטה, אבל יש חשיבות עצומה לשיח המשותף ולניסיון להגיע להבנה משותפת עם חברי הפיקוד האפשרי".
הרב קרים: "נדרשת דרך שתאפשר לחיילים ולחיילות לשרת ביחד"
לאחר מכן נשא הרב קרים דברים: "לאורך המסע בן אלפי השנים ינק עם ישראל את כוחו ועוצמתו הרוחנית והערכית מתוך התורה - על כל הלכותיה, הליכותיה, ערכיה והמוסר שלה. אלו האבנים והיסודות של העם היהודי. דוד בן גוריון, שביקש מהרב גורן לעמוד בראש הרבנות הצבאית, הבין שעל הצבא לתת מענה רחב לכל העם מבלי ליצור פיצול בתוך הצבא. הוא הבין שנדרשת דרך שתאפשר לכל החיילים והחיילות לשרת שירות מלא ומשמעותי בצה"ל - והעיקר ביחד.
"צה"ל משקף את פני החברה הישראלית כולה - חברה רבת גוונים, דעות, עדות, השקפות ואמונות, חברה שיש בה כוחות אדירים של יצירה, התנדבות, מסירות נתינה וחסד, ציונות ואהבת אדם וארץ, אך יש בה גם איים של ניכור, שסעים ומחלוקות. על הרבנות הצבאית להיות גורם מחבר ומאחד, מלכד ומשתף. דרך ארץ קדמה לתורה. יהיה לנו צבא אחד בלבד, צבא העם, שימצאו בו את מקומם כלל החיילים והחיילות. רבנות צבאית, מעצם טבעה, נטועה היטב בעולם ההלכה, הערכים, המוסר והמחשבה היהודיים".
בחודש יולי החליט הרמטכ"ל למנות את קרים לרבצ"ר. לאחר הודעת המינוי נודע כי קרים העלה תשובות לאתר האינטרנט "כיפה" לפני יותר מעשור ובהן אמירות בנוגע לשירות צבאי של נשים, מעמדם של בני מיעוטים ומעמדם של בני זוג מאותו מין. כמו כן, תשובה נוספת עסקה בסוגיית אונס נשים בזמן לחימה על ידי חיילי צה"ל שבו לכאורה אמר כי מותר לאנוס נשים גויות בעת מלחמה.
דבריו עוררו סערה וזו הובילה לעתירה שהגישו חברות הכנסת של מרצ. לפני כשבוע וחצי התקיים דיון בעתירה, ובו ניתן צו ביניים שמנע את כניסתו של הרב קרים לתפקיד עד שיבהיר את דבריו.
קרים הגיש תצהיר לבג"ץ ובו אמר כי "כל רב, מחנך או איש ציבור נדרש להיות בעל יכולת לחזור בו, ולהודות בטעות ובשגיאה. אף אני אינני נרתע לומר טעיתי: טעיתי בכך שהשבתי בקצרה ובתמצית על שאלות מורכבות, שיש בהן יותר מעמדה הלכתית אחת; וטעיתי בכך שלעיתים לא ניסחתי את דבריי באופן מדויק, והיו מי שנפגעו מהם. על פגיעה זו כבר כתבתי ואמרתי שהנני מתנצל בפה מלא".
קרים הבהיר את דבריו בתצהיר ואמר כי מעולם לא התיר אונס. אתמול הגישו חברות הכנסת של מרצ את תגובתן לתצהיר ואמרו כי הן "מברכות על הדברים הברורים שנכתבו ועל המסר הערכי החשוב לכל חיילי וחיילות צה"ל". לכן הסבירו חברות הכנסת כי העתירה השיגה את מטרתה וכי הן לא יעמדו על המשך ניהול ההליך, ומשכו את העתירה.
שלשום החליט בג"ץ למחוק את העתירה ואת צו הביניים שמנע את כניסתו לתפקיד של קרים. "אף אנו סבורים כי אין עוד מקום להמשך הדיון בעתירה זו לאור האמור בתצהירו המפורט של המשיב", כך כתבה הנשיאה מרים נאור בפסק הדין. "חבל שדבריו הברורים של המשיב בתצהירו לא קיבלו את הביטוי קודם לכן, בין במסמכים השונים שצורפו לכתב התשובה, בין בדרך של תיאור השיחה שהתקיימה בין הרמטכ"ל לבין המשיב, ובין באמצעות תצהיר מפורט שהיה מוגש טרם הוצאת הצו-על-תנאי".