דרי הרחוב בתל אביב נאבקים בגשם: "רוצים אוכל ותה"
העירייה החלה לחלק אוכל, שמיכות וציוד למאות דרי הרחוב שמסרבים להתפנות למקלטים. "מעדיפים להישאר כך", סיפרו אלו שנותרו ללא קורת גג. "מחזרים אחריהם עד שייפול האסימון שאנחנו כאן בשבילם", אמרו בעירייה
מזג האוויר החורפי שהביא עמו רוחות חזקות וכמויות גשם נכבדות הוא הסיוט של 650 חסרי הבית שמתגוררים ברחובות תל אביב. עובדי מחלקת הרווחה בעירייה יצאו למבצע חלוקת ציוד חורף שבמהלכו חילקו בין היתר גם אוכל חם ושמיכות לאותם חסרי בית, שסירבו להתפנות למקלטים של העיירה. "אולי אבוא למקלט בשבוע הבא", אמר אחד מהם, שדחה בנימוס הצעה לקורת גג. "אני רק צריך אוכל ותה".
עיריית תל אביב מפעילה ברחבי העיר שלושה מקלטים לחסרי בית, אולם רבים מדרי הרחוב מסרבים להתפנות בכדי לא להיות כבולים לחוקים ונהלים נוקשים. הגשמים הכבדים, שהחלו לרדת כבר בבוקר בעיר, אפשרו הצצה נדירה לפעילות המחלקה לדרי רחוב של עיריית תל אביב, שעובדיה מנסים לשכנע ולסייע לאלו שאין להם קורת גג.
יואב בן ארצי, מנהל תחום דרי רחוב, התמכרויות, שיקום האסיר בעירייה, אמר כי בעיר חיים כיום כ-650 דרי רחוב – שליש מסך כל דרי הרחוב בארץ. "הקשר עם דרי הרחוב נוצר ברחוב – שם הזהות שלהם מתפתחת ושם הם גרים", הסביר בן ארצי. "בחורף, האתגר הוא להגיע אליהם ולבחון מצבי סיכון, ובמידת הצורך לסייע ולפנות לבתי חולים. אם הם לא רוצים להתפנות לבתי המחסה שלנו, אנחנו מציעים להם ציוד חורף כדוגמת שמיכות, כובעי צמר, גרביים ומעילים, וזאת כדי להפוך את השהייה שלהם ברחוב לנעימה יותר".
לפי נתוני העירייה, 62% מדרי הרחוב משתמשים בסמים ואלכוהול, 12% מהם הן נשים ורובם המכריע בגילאים 35 עד 50. כ-30% סובלים ממחלות נפשיות ורק 10% נחשבים לאזרחים "נורמטיביים" שהידרדרו לרחוב לאחר חיים רגילים.
ברחוב דיזנגוף פגשנו את ניקולאי, שסירב להתפנות אך הבטיח לשקול זאת בשבוע הבא. "אני אולי אבוא, אבל מעדיף בינתיים להישאר כאן", אמר. "אני רק צריך אוכל ותה. אם הגשם ימשיך אגיע למחסה, אבל כרגע אני נשאר".
דוד קנדי, מיחידת דרי הרחוב בעיריית תל אביב, הסביר כי תהליך בניית האמון עם מחוסרי הבית הוא מייגע שנמשך ימים ארוכים. "בהתחלה יש אי-אמון מוחלט איתם כי לפני שאני מגיע אליהם הם פגשו כנראה פקח, שוטר או תושב שניסה לגרש אותם", אמר. "רק אחרי שאני מדבר איתם בגובה העיניים ונותן להם אוכל הם מבינים שאני רוצה לעזור. זה סיזיפי לשכנע אותם, אבל בסוף הם נותנים לי אמון. אני מחזר אחריהם עד שייפול להם האסימון שאני כאן בשבילם".
מהרטה ברוך רון, סגנית ראש העיר, ומחזיקת תיק הרווחה מסרה: "עיריית תל אביב-יפו בוחרת לקחת אחריות על כל מי ששוהה בעיר, תושבים ואורחים, ומעמידה שורה של פתרונות לדרי הרחוב. מכאן גם נולדה ועידת הרווחה שממנה יוצאות בשורות חשובות על השירות לציבור ובפרט לאלה שזקוקים לו יותר מכל".
פעילות המחלקה לדרי הרחוב תוצג בוועידת הרווחה של עיריית תל אביב שתתקיים במהלך החודש בכיכר הבימה בעיר.