שתף קטע נבחר

 

השיחה בין טראמפ לטייוואן שעלולה להרתיח את הסינים

בצעד שלא נראה כמותו קרוב ל-40 שנה, שוחח הנשיא הנבחר עם נשיאת טייוואן - המדינה שסין אינה מכירה בה. השיחה צפויה לעורר זעם רב בבייג'ינג. שר החוץ הסיני: "מקווה שהיחסים עם ארה"ב לא ייפגעו". טראמפ: "מעניין שמוכרים להם במיליארדים אבל אסור לדבר בטלפון"

שיחה היסטורית.נשיאת טייוואן טסאי אינג-ון ודונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
שיחה היסטורית.נשיאת טייוואן טסאי אינג-ון ודונלד טראמפ(צילום: AP)
 

בצעד חריג במיוחד, שוחח הלילה (שבת) בטלפון נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, עם נשיאת טייוואן טסאי אינג-ון. כך הודיע צוות המעבר של הנשיא הנבחר לקראת כניסתו לתפקיד. השיחה צפויה לעורר זעם רב אצל השלטון הקומוניסטי בסין, שאינו מכיר בטייוואן כמדינה ריבונית. 

 

בהודעת צוות המעבר של טראמפ נכתב: "הנשיא הנבחר טראמפ שוחח עם הנשיאה טסאי אינג-ון, שמסרה לו את ברכותיה על זכייתו במרוץ לנשיאות, וטראמפ בירך גם הוא את טסאי על ניצחונה בבחירות בטייוואן בתחילת השנה. במהלך השיחה השניים ציינו את הקשרים הכלכליים, הפוליטיים והביטחוניים הקרובים בין ארצות הברית וטייוואן".

 

מאוחר יותר משרד הנשיאות הטייוואני אישר את קיום השיחה, וציין כי היא סוכמה מראש וכי שני המנהיגים דנו ביחסים בין שתי המדינות ובחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן. בכיר בנציגות הטייוואנית בוושינגטון ציין כי השיחה מהווה אירוע "היסטורי". טראמפ עצמו התייחס לשיחה וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "נשיאת טייוואן התקשרה אליי ובירכה אותי על זכייתי במרוץ לנשיאות. תודה לך!".

 

בהמשך הוציא המשרד הממשלתי בטייוואן שאחראי על היחסים עם הרפובליקה העממית של סין הודעה שבה הוא קורא לסין להישאר רגועה, נוכח שיחת הטלפון. "אנו קוראים לסין להתמודד עם המצב החדש ולפעול יחד איתנו לשיפור היחסים בין המדינות ולקידום השלום, האושר והיציבות באזור", נכתב.

"היא התקשרה אליי". טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"היא התקשרה אליי". טראמפ(צילום: AFP)

הנשיאה הראשונה של טייוואן, טסאי אינג ון  (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיאה הראשונה של טייוואן, טסאי אינג ון (צילום: AP)

 

 

מהבית הלבן נמסר בתגובה כי לא ידעו על תיאום השיחה ושאין שום שינוי במדיניות האמריקנית כלפי טייוואן וסין. "אין שינוי במדיניות 'סין האחת'. האינטרס העיקרי הוא שמירה על מערכת יחסים רגעה ויציבה בין סין לטייוואן", הוסיפו. דוברת מטעמו של טראמפ הודיעה מנגד כי הוא "מודע היטב" למדיניות האמריקנית בנושא טייוואן, בעוד שטראמפ הגיב בציוץ נוסף שבו כתב כי "מעניין שארצות הברית מוכרת לטייוואן ציוד צבאי בשווי מיליארדי דולרים, אבל לי אסור לקבל שיחת ברכה על זכייתי בנשיאות". 

 

שר החוץ של סין, וואנג יי, אמר כי הוא מקווה שהיחסים בין סין לארצות הברית לא "ייפגעו או ישתנו" לאור שיחת הטלפון בין המנהיגים. "מדובר בתכסיס ובפעולה קטנונית של טייוואן", ציין שר החוץ הסיני, שהוסיף שהוא מאמין שהשיחה לא תשפיע על המדיניות האמריקנית הנוכחית כלפי סין. 

 

 

טקס השבעתה של טסאי לנשיאות טייוואן

טקס השבעתה של טסאי לנשיאות טייוואן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדובר בשיחה הראשונה בין מנהיגי המדינות, לאחר שארצות הברית ניתקה את היחסים הדיפלומטיים הרשמיים עם טייוואן בשנת 1979 בשל אימוץ מדיניות "סין האחת" על ידי הנשיא דאז ג'ימי קרטר - שבמסגרתה תכיר ארצות הברית ברפובליקה העממית של סין כשליטת סין הלגיטימית. למרות זאת, ארצות הברית וטייוואן שמרו מאז על קשרים לא רשמיים ענפים. 

 

הצעד עלול לעורר את חמתה של סין הקומוניסטית, אשר ממשיכה לראות את האי כחלק מסין הגדולה ולא פעם איימה בשימוש בכוח אם טייוואן תכריז רשמית על עצמאותה. סין וטייוואן הופרדו והפכו לישויות נפרדות מאז שהכוחות הלאומנים הפסידו לקומוניסטים במלחמת האזרחים הסינית לפני כמעט 70 שנה.

 

הנשיאה הטייוואנית טסאי אינג-ון, בת 59, היא האישה הראשונה שעומדת בתפקיד הרם של האי העצמאי לאחר שזכתה בבחירות במדינה לפני כחצי שנה. לאחר זכייתה השלטון הסיני הקומוניסטי הודיע: "הרצון שלנו הוא חזק כמו סלע, והיחס שלנו לשמירה על הריבונות הלאומית ועל השלמות הטריטוריאלית – איתנה".

 

טסאי עצמה אמרה לאחר ניצחונה שהיא "מכבדת את ההסכמות שהושגו בהסכם ההיסטורי בשנת 1992 עם סין. אני רוצה להמשיך לשתף פעולה ולשמור על יציבות ושלום בין הצדדים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ. יכעיס את הסינים?
צילום: AP
מומלצים