סין מחתה בפני ארה"ב: "המהלך של טייוואן - קטנוני"
בבייג'ינג הפנו אצבע מאשימה כלפי טייוואן על רקע שיחת הטלפון החריגה בין הנשיאה אינג-ון לבין הנשיא האמריקני הנבחר טראמפ. "העברנו מסר נוקשה לצד האמריקני", נמסר ממשרד החוץ הסיני. "צריך להימנע מהפרעות ליחסים"
סין הגישה היום (שבת) מחאה דיפלומטית רשמית לאחר שהנשיא האמריקני הנבחר, דונלד טראמפ, שוחח בטלפון עם נשיאת טייוואן טסאי אינג-ון, אך הפנתה את האצבע המאשימה כלפי המדינה שבה כלל אינה מכירה. "זה היה מהלך קטנוני", אמר שר החוץ הסיני בבייג'ינג.
שיחת הטלפון, שנמשכה כ-10 דקות היא הראשונה שנערכת בין ההנהגה האמריקנית לזו הטייוואנית באופן רשמי זה כמעט 40 שנה, לאחר שהנשיא לשעבר ג'ימי קרטר שינה ב-1979 את ההכרה הדיפלומטית בטייוואן, והכריז כי האי הוא חלק מ"סין האחת" – עיקרון שבמסגרתו מכירה ארה"ב הברית ברפובליקה העממית של סין כשליטת סין הלגיטימית. עם זאת, ארצות הברית וטייוואן שמרו מאז על קשרים לא רשמיים ענפים.
משרד החוץ הסיני מסר לאחר השיחה כי הוא שיגר "מסר נוקשה" ל"צד האמריקני הרלוונטי", וקרא לטיפול זהיר בנושא טייוואן כדי להימנע ה"הפרעות מיותרות" ליחסים בין שתי המדינות. "עיקרון 'סין האחת' עומד בלב מערכת היחסים הפוליטית שבין בסין לארה"ב", נמסר. לפי הנוסח הסיני משתמע כי מחאתם של הסינים הגיעה גם לטראמפ, אך לא נמסרו כל פרטים נוספים.
טסאי מושבעת לנשיאות טייוואן
משרד הנשיאות הטייוואני אישר את קיום השיחה, וציין כי היא סוכמה מראש וכי שני המנהיגים דנו ביחסים בין שתי המדינות ובחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן. בכיר בנציגות הטייוואנית בוושינגטון ציין כי השיחה מהווה אירוע "היסטורי". טראמפ עצמו התייחס לשיחה וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "נשיאת טייוואן התקשרה אליי ובירכה אותי על זכייתי במרוץ לנשיאות. תודה לך!".
בהמשך פרסם המשרד הממשלתי בטייוואן שאחראי על היחסים עם הרפובליקה העממית של סין הודעה שבה הוא קורא לסין להישאר רגועה, נוכח שיחת הטלפון. "אנו קוראים לסין להתמודד עם המצב החדש ולפעול יחד איתנו לשיפור היחסים בין המדינות ולקידום השלום, האושר והיציבות באזור", נכתב.
מחאה דיפלומטית
צילום: AP
מומלצים