הקצף שאחרי הסערה: שיאני הגשם של השבוע
במרום גולן ירדו 162 מ"מ, הכינרת עלתה בחמישה ס"מ ובאזור המרכז גרמו הגשמים להצפות בירקון ולזרימה חזקה מאוד באיילון. הבשורה הרעה: בימים הקרובים לא צפוי גשם משמעותי. ומה מקור הקצף בחוף ראש הנקרה?
לאחר סתיו יבש ונובמבר השחון ביותר זה 100 שנה, המערכת החורפית שהחלה ביום ה' אחר הצהריים הביאה איתה כמויות נכבדות של גשמים מצפון הארץ ועד צפון הנגב. בחלק מהאזורים כמויות הגשם שירדו מהוות 50 עד 100 אחוז מהממוצע החודשי לחודש דצמבר. ודים דימנשטיין, חזאי השירות המטאורולוגי אמר כי "מדובר באירוע הגשם המשמעותי הראשון לעונה והגשמים בהחלט ענו על הציפיות שלנו. אנחנו במצב מעולה יחסית לממוצע החודשי והלוואי שכך זה יימשך".
מנתוני השירות המטאורולוגי עולה כי שיאנית הגשמים באירוע הגשם האחרון היא מרום גולן שבה ירדו 162 מ"מ גשם, יותר מהממוצע לחודש דצמבר כולו. בסך הכול ירדו במרום גולן מתחילת העונה 183 מ"מ - כמו ביתר האזורים הכמות שירדה עד לסערה הנוכחית הייתה קטנה מאוד.
גם באריאל שבשומרון נמדדה כמות יפה של גשם - 110 מ"מ, בצפת ירדו 106 מ"מ, בבית דגן 94 ובתל אביב 71. בחיפה ירדו 56 מ"מ ובצמח שעל גדות הכינרת 32 מ"מ. הנקודה היבשה ביותר שנמדדה היא חבל הבשור, שם ירדו 2.5 מ"מ בלבד. "מקו צפון הנגב ודרומה לא היו נתונים שניתן למדוד, אולי כמה טיפות בבאר שבע, נבטים ואילת", סיכם דימנשטיין.
כאמור, מתחילת העונה ירדו 183 מ"מ במרום גולן. 131 מ"מ ירדו מתחילת החורף הנוכחי בחרשים, באריאל 115, בבית דגן 103 מ"מ, בזיכרון יעקב 80 מ"מ, בחיפה 75 מ"מ, בירושלים 62, בת"א 74, ובצמח 34 מ"מ. בנקודת המדידה באשדוד לא נמדדו גשמים לפני אירוע הגשם האחרון, שבו ירדו בעיר 52 מ"מ.
קצף על הגלים
גדי שבתאי מקיבוץ ראש הנקרה צילם היום תופעה חריגה בחוף הים סמוך לקיבוץ: קצף רב שנפלט מהים על ידי הרוח והגלים. הוא ציין כי צפה בתופעה הזו רק פעם יחידה - לפני שש שנים. "היו כאלה שטענו שמדובר בלכלוך שמקורו בביוב, אבל באזור שלנו אין ביוב בים", אומר שבתאי. התופעה נראית יותר כמו משהו שמוכר בכינוי קפוצ'ינו והוא נגרם מערבול של מי מלח, הגלים והרוח".
למרות שגם היום נמשכו הגשמים בגליל העליון ויש זרימה בנחלי הצפון, נפסקה העלייה במפלס הכינרת. בכל המערכת עלה האגם ב-5 ס"מ לרום של 213.79-, ולפי רשות המים למילוי האגם חסרים עדיין 4.99 מטר. מומחי הרשות הסבירו כי העלייה נבעה מגשם ישיר על האגם בלבד, ובשל היובש המתמשך הזרימה בנחלים גורמת רק להרוויה של הקרקע באגן ההיקוות.
בשירות ההידרולוגי ברשות המים אומרים כי כמויות המשקעים הגבוהות במרכז הארץ גרמו לשיטפונות בנחלים, בעיקר בירקון. בנחל איילון הגיעה הספיקה ל-170 מ"ק/שנייה (ב-200 קוב/שנייה הנחל גורם להצפה), שיא שלא נמדד מאז אירוע השלג הגדול שפקד את הארץ בדצמבר 2013.
גם בגליל העליון ובגולן ירדו גשמים רבים אשר עוררו את הנחלים באזור, לאחר תקופה ארוכה של יובש. זרימת הנחלים (כמו נחל עמוד, דישון, סער וחרמון) התגברה. עם זאת, בימים הקרובים לא צפויה מערכת גשמים נוספת. "לצערנו, לא נראה כי ירדו גשמים בעשרת הימים הקרובים. בשלב זה, למרות פרק הגשם האחרון, החורף אינו מיטיב עם אזורנו", אמרו בשירות ההידרולוגי.
ואכן, התחזית לימים הקרובים היא עלייה הדרגתית בטמפרטורות. מחר יהיה מעונן חלקית עד מעונן עם עלייה קלה במידות החום. הטמפרטורות החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 10-21, קצרין 8-17, צפת 8-15, טבריה 11-22, נצרת 18-10, חיפה 13-20, תל אביב 12-20, ירושלים 9-16, אשקלון 13-20, עין גדי 17-24, באר שבע 10-22, ערד 9-17, מצפה רמון 8-16 ואילת 12-24.
ביום שני יהיה מעונן חלקית עד בהיר עם ירידה קלה בטמפרטורות. למחרת יהיה מעונן חלקית בשעות הבוקר וייתכן טפטוף לאורך מישור החוף. ביום רביעי מזג האוויר יהיה מעונן חלקית עד בהיר ורגיל לעונה. "אנחנו בפני מזג אוויר יציב ויחסית נעים", סיכם החזאי דימנשטיין.