הגשם הותיר משקעים: "האזור שוב מתייבש"
כמויות הגשם שנמדדו בצפון רמת הגולן רשמו שיא של ארבע שנים, אולם בקצה התחזית לא נצפית מערכת חורף משמעותית. רשות המים: "מופע הגשם היה פחות יעיל". חזאי "מטאו-טק": "צריך להישאר אופטימיים"
מנסים לשמור על אופטימיות: ברשות המים אמרו הבוקר (יום א') כי סיכום מטחי הגשם בסוף השבוע האחרון העלה כי כמות המשקעים שנמדדה בצפון רמת הגולן הייתה המשמעותית ביותר בארבע השנים האחרונות. "בראש עומד קיבוץ אל-רום עם 182 מילימטרים", ציינו ברשות המים. "בקיבוץ עין זיוון נרשמה ביום שישי היממה הגשומה ביותר ב-22 השנים האחרונות: 102 מילימטרים ב-24 שעות".
אלא שהיובש המתמשך גרם לכך שלמרות כמויות הגשמים הרבות, לא נרשמו זרימות חזקות בנחלי הצפון. בנהר הירדן, לדוגמה, עמדה הספיקה אתמול על כ-6 קוב בשנייה - נתון שהוגדר "רמת זרימה קיצית".
ד"ר עמיר גבעתי, מנהל תחום מים עיליים בשירות ההידרולוגי ברשות המים, אמר בהתייחסו לגשמים העזים שפקדו את המדינה כי "אפשר כבר לסכם סוף שבוע פעיל עם כמויות משקעים גבוהות. מדובר בכמויות שהתקרבו ל-200 מ"מ. כשהשלג יפשיר הוא יגיע לנחלים. זו הייתה מערכה מאוד חיובית כי אנחנו זקוקים למים. ראינו מוקד נוסף באזור המרכז, עם הזרימה בנחל איילון בכניסה לתל אביב הכי חזקה שמדדנו מאז 2013. הייתה זרימה של 170 קוב. כל נובמבר היה יבש עם השריפות ותוך שבוע הכול התהפך. זה לא דבר שקורה כל שנה".
הוא הוסיף כי "לא ראינו את הנחלים שוצפים בגלל היובש שהיה. אם הגשם היה מגיע בינואר או פברואר היינו מקבלים אפקט יותר רציני. קצת חבל שבגלל היובש הגשם התבזבז על הרטבת הקרקע. לא קיבלנו תרומה מלאה מהגשמים אבל אנחנו לא מתלוננים. הבעיה היא שלפי החזאים אין המשך. בימים הקרובים לא יהיה גשם ושוב מתייבשים. אנחנו חוזרים לריטואל שאנחנו רואים יותר ויותר בשנים האחרונות: תקופות יבשות ארוכות ואז פתאום אירוע גשם של יום יומיים, שגורם לנזקים מהצפות".
ד"ר גבעתי ציין כי השינויים הם ביטוי להקצנה האקלימית. לדבריו, "זה לא איך שהטבע אמור להתנהג. המופע הזה פחות יעיל. אולי יאמרו החזאים שירדה הכמות הממוצעת, אבל זה לא עובד ככה בטבע. היינו רוצים לראות פריסה של הגשמים. לא רואים גשם באופק. מתישהו יגיע הגשם, אבל אנחנו בדצמבר ואמורים לראות גשם. לא רוצה לבאס... אבל האזור שוב מתייבש. עוד שלושה-ארבעה ימים נשכח שירד פה גשם. אין ספק שזה עוד ביטוי להקצנה האקלימית שאנחנו רואים בכל העולם".
מנכ"ל אגודת מי גולן, איתן שדה, אמר כי כמות הגשמים הגבוהה שירדה בצפון רמת הגולן השפיעה לטובה אפילו על מאגרי המים. "בדרך כלל צריך שיירדו קרוב ל-200 מ"מ לפני שמתחילות זרימות אבל לשמחתנו הזרימות התחילו כבר בסוף השבוע ומאגרים החלו להתמלא". לדוגמה, סיפר כי מאגר מרום גולן קלט כ-100 אלף קוב, כמות ששווה לשאיבה במשך שבוע.
"עכשיו צריך לחכות ולראות מתי תהיה המערכת הבאה. אם היא תגיע בתוך שבועיים האפקט יהיה מצטבר והזרימה תתחדש מיד, אחרת עלולה הקרקע שוב להתייבש". שדה ציין כי ביחס לצפון רמת הגולן, בדרום הרמה הייתה כמות הגשמים נמוכה, 80 מ"מ בלבד בממוצע. גיא קולר מרשות הכינרת אמר כי הבוקר, לאחר שנפסקו הגשמים, נרשמה היחלשות משמעותית בזרימות בנחלי הגליל והגולן. "לאחר שנפסקו הגשמים באופן טבעי חלה היחלשות בזרימת הנחלים. כולנו תקווה כי בהמשך החורף יהיו מערכות גשם משמעותיות נוספות שיחזקו את הזרימות בנחלים".
האם אנחנו צפויים למערכות נוספות כאלה?
"באשר לשבוע הקרוב, למעט אולי טפטופים, מחר בערב וביום שלישי בבוקר בצפון ולאורך החוף, לא צפוי בטווח הקרוב אירוע גשם משמעותי. ובאשר לחורף עצמו, אני לא אוהד את התחזיות העונתיות שאינן בהכרח מדויקות. לכן כל מה שנותר זה להישאר אופטימיים שהחורף הקרוב יהיה גשום ביותר ונשלים פערים שנוצרו בשנים האחרונות בגשמים שיירדו בצפון הארץ".