"SI" או "NO". שעת המבחן של הממסד באיטליה
אחרי הברקזיט בבריטניה ובחירת טראמפ לנשיא ארה"ב: המצביעים בארץ המגף יכריעו היום במשאל עם בעד או נגד הרפורמות בחוקה של רה"מ מתיאו רנצי. הפסד עשוי להוביל להתפטרות רנצי, לעליית "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית לשלטון ולברקזיט איטלקי מהאיחוד האירופי
מיליוני אזרחים באיטליה יצביעו היום (יום א') במשאל עם על הרפורמות בחוקה שיזם ראש הממשלה מתיאו רנצי. ברחבי העולם ממתינים לראות אם ארץ המגף תהיה המדינה הבאה בתור לצאת נגד הסטטוס קוו הפוליטי אחרי הברקזיט בבריטניה בחודש יוני ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית בנובמבר.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
רנצי בן ה-41 מהמרכז-שמאל אמר שהוא יתפטר מתפקידו אם הרפורמות בחוקה יידחו במשאל העם, ופוליטיקאים מהאופוזיציה הבטיחו ללחוץ להקמת ממשלה חדשה אם רנצי יממש את איומו.
הרפורמות בחוקה האיטלקית כוללות את החלשת סמכויות הסנאט לעומת בית הנבחרים בענייני חקיקה, העברת סמכויות נוספות לראש הממשלה והסרת המגבלות שהוטלו על השלטון האיטלקי בסוף מלחמת העולם השנייה כלקח משלטון הפשיזם במדינה.
מתנגדי רנצי נגד "השאלה המכשילה"
52 מיליון איטלקים זכאים להצביע במשאל העם שנערך היום, יותר מ-4 מיליון מהם מתגוררים בחו"ל. הקלפיות נפתחו בשעה שבע בבוקר (שעון מקומי) וייסגרו בשעה אחת עשרה בערב. מדגמי הטלוויזיה יתפרסמו מרגע סגירת הקלפיות. כעבור חצי שעה יחלו לפרסם תוצאות ראשוניות מספירת הקולות בקלפיות, ועדכון תוצאות יתפרסם מדי חצי שעה.
השאלה שמוצגת לאיטלקים על פתק ההצבעה היא "האם אתה מסכים לחוק החוקתי שנוגע לצעדים ששמים סוף לשוויון הכוחות בין הבית העליון לבין הבית התחתון בפרלמנט, לצמצום מספר חברי הפרלמנט, לבלימת ההוצאות על ניהול מוסדות פוליטיים, לביטול Cnel (המועצה הלאומית לכלכלה באיטליה) ולתיקון סעיף חמש בחלק השני של החוקה, שאושר על ידי הפרלמנט והתפרסם ברשומות הרשמיות, גליון 88, ב-15 באפריל 2016". מתנגדיו של רנצי מתחו ביקורת על השאלה שמוצגת למצביעים במשאל העם וטענו שהיא לא משקפת באופן מדויק את התכנים של הרפורמה ושהיא מוטה לעבר מחנה ה"כן".
סקרים אחרונים שנערכו באיטליה הראו הובלה למחנה ה"לא" לרפורמות בחוקה, מחנה שאותו מובילה "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית ומייסדה הקומיקאי לשעבר בפה גרילו. עם זאת, הסקר האחרון פורסם לפני יותר משבועיים משום שהחוק באיטליה אוסר פרסום סקרים שבועיים לפני ההצבעה במשאל עם.
במחנה המתנגדים לרפורמות בחוקה ניצלו את הבטחתו של רנצי להתפטר אם יפסיד במשאל העם והציגו את ההצבעה היום כהצבעת אמון או אי-אמון בראש הממשלה האיטלקי. עובדה זאת פגעה קשות ברנצי על רקע מצבה הכלכלי הקשה של איטליה ושיעור האבטלה הגבוה במדינה.
רנצי הופיע בעשרות עצרות בחירות לפני משאל העם וטען שהרפורמות בחוקה ישימו סוף להליך קבלת ההחלטות המסורבל במדינה, שראתה 60 ממשלות מאז 1948. "יום ראשון הקרוב יכול לשנות את חייהם של ילדינו", אמר בפני עצרת גדולה מחוץ לביתו שבפירנצה, והדגיש כי איטליה יכולה להפוך למדינה החזקה ביותר באירופה אם הרפורמות בחוקה יאושרו במשאל העם. שעות לפני הופעתו של רנצי בפירנצה, הקומיקאי לשעבר גרילו התרעם נגד משאל העם בעצרת בטורינו. "אנחנו מדינה שתקועה בבוץ", אמר בפני אלפי תומכים. אחד התרחישים באיטליה במקרה של הפסד של ראש הממשלה במשאל העם הוא עלייתה של "תנועת חמשת הכוכבים" לשלטון. במצב שכזה עשויה התנועה לדרוש לקיים משאל עם במדינה בשאלת המשך החברות באיחוד האירופי, בדיוק כמו זה שנערך בבריטניה בקיץ האחרון.
המניות באירופה ירדו שלשום לשפל של שלושה שבועות בזמן שמשקיעים ניסו להישאר זהירים לפני ההצבעה הגורלית באיטליה. אתרי ההימורים מעניקים לניצחון ה"לא" סיכוי של 75 אחוזים.