שתף קטע נבחר
 

לאחר עיכובים: הצבעה על חוק השכירות

החוק שאמור לשפר את מצבם של שוכרי הדירות צפוי לעלות מחר להצבעה בקריאה ראשונה. להצעת החוק המקורית התווספו סעיפים המגדירים מהי דירה ראויה למגורים, ותוך כמה זמן יהיה על משכיר לתקן פגמים בדירה. ח"כ פולקמן: "משכירי דירות מנצלים כל שינוי בשוק כדי להעלות את שכר הדירה"

חוק שכירות הוגנת צפוי לעלות מחר (יום ב') להצבעה בקריאה ראשונה, אחרי כמעט חמישה חודשים מאז עבר במליאה. החוק מבקש להסדיר את מערכת היחסים בין שוכר ומשכיר, ולהגדיר מהי דירה ראויה למגורים. מטרת החוק היא להגביר את הוודאות בשוק בעניין החיובים שיוטלו על כל אחד מהצדדים לחוזה ובזכויות המוקנות להם - פרמטרים שלא שונו ולא הותאמו במשך שנים לשוק השכירות.

 

להצעת החוק המקורית התווספו סעיפים המגדירים חובת תיקון פגמים מצד המשכיר וידוע המשכיר מראש על כל פגם בדירה. סעיף זה הורחב ומטיל על בעל הדירה את החובה לבצע תיקונים תוך נשיאה בעלותם. החוק מגדיר במפורש את טווח הזמן בו המשכיר צריך לתקן את הליקויים בדירה. במידה ויש צורך בתיקון דחוף בדירה, על המשכיר לתקן הפגם לא יאוחר משלושה ימים.

 

בנוסף, החוק מגדיר את תהליך סיום ההתקשרות בין השוכר למשכיר, כאשר לשוכר ניתן זמן סביר לחיפוש אחר דירה חדשה והמשכיר יקבל את דירתו חזרה במצב ראוי כפי שמפורט בחוק.

 (יחצ) (יחצ)
(יחצ)
 

 

מהי דירה ראויה למגורים?

בעקבות ריבוי מקרים בהם עומדים לשכירות מתחמים שאינם ראויים למגורים, ונחתמים חוזים שאינם הוגנים, החוק מגדיר במפורש תנאי מסגרת בסיסיים לקיום חוזה השכירות מבחינת צורה ותוכן וכן מהי דירה ראויה למגורים. דירה שלא יהיו בה פתחי איוורור, תאורה, אמצעי נעילה, מערכת ניקוז או גורם שיהווה סיכון בלתי סביר לבטיחות השוכר ולבריאותו תיחשב כדירה לא ראויה למגורים.

 

החוק צפוי להגדיר את התשלומים שעל שוכר הדירה לשלם, "על מנת להבטיח שלא יישא בתשלומים שאינם קשורים באופן ישיר לשכירות בדירה, שהטלתם על השוכר אינה הוגנת או ראויה, ומתאפשרת רק בשל פערי הכוחות בין הצדדים", נכתב בהצעת החוק. תשלומים אלו כוללים דמי שכירות לפי חוזה, מסים החלים על המחזיק בדירה (ארנונה), צריכה של שירותים שוטפים (מים, חשמל, גז, חימום) ותשלום לוועד הבית. לפי החוק, השוכר לא ישלם כל תשלום אחר.

מפגעים בדירה בירושלים ()
מפגעים בדירה בירושלים
 

כמו כן, החוק מגביל את גובה סכום הבטוחות שהמשכיר רשאי לבקש וקובע תנאים למימוש הבטחות והוראות לעניין אופן מימושן. כלומר, החוק מפרט את סכום הבטוחות המירבי שהמשכיר רשאי לבקש משוכר ולפיו המשכיר רשאי לבקש כבטוחה. החוק קובע את הנסיבות שרק בהתקיימן יהיה רשאי המשכיר לממש את הבטוחות שהשוכר הביא לו: אי-תשלום דמי שכירות, חוב על תשלומים, אי-פינוי הדירה בזמן. על המשכיר להודיע לשוכר בזמן סביר מראש על כוונתו לממש את הבטוחה ויאפשר לו לתקן את הנ"ל בזמן סביר.

 

בנוסף, החוק לא יאפשר למשכירים להודיע ברגע האחרון לשוכרים על סיום תקופת השכירות, יהיה עליו להודיע על סיום התקופה לא יאוחר מ-90 יום ועל חידושו תוך 60 יום. החוק גם צפוי לפרט אלו פרטים צריכים להיות בחוזה שכירות - מבחינת צורה ותוכן. בנוסף, החוק יכלול הגדרות של איך לקבל את הדירה ואיך לסיים את ההתקשרות בין הצדדים. איך מקבלים את הדירה ואיך מחזיקים אותה.

 

פולקמן: "משכירי דירות מנצלים כל שינוי בשוק כדי להעלות את שכר הדירה"

יו"ר סיעת 'כולנו', ח"כ רועי פולקמן, מיוזמי החוק, אמר: "הגענו למצב בו יש משכירי דירות, במיוחד באזורי הביקוש, שמנצלים כל שינוי בשוק כדי להעלות את שכר הדירה. צעירים שעסוקים בלימודים, בניית הקריירה או הקמת משפחה לא יכולים להמשיך לגור בחוסר ודאות במקום מגוריהם. הם זקוקים לביטחון בו הם יודעים שיש להם קורת גג בטוחה מעל הראש ושכ"ד יציב.

 

"בימים אלה אני מקדם מספר פתרונות בתחום הדיור, ובכללם גם בשוק השכירות. יש צורך במענה אמיתי ל-2 מיליון שוכרים ולהבטיח זאת בחקיקה ובהחלטות ממשלה. אני בקשר ישיר עם שוכרים במטרה להמשיך את שיתוף הפעולה בין הכוח האזרחי והצרכים שעולים מהשטח לבין מקבלי ההחלטות. רק כך נוכל לשפר ולשנות את שוק השכירות בישראל".

 

אל הצעת החוק מתווספת החלטת ממשלה שפולקמן מיוזמיה, קיבלה את תמיכתו של השר משה כחלון ומבקשת לקדם תמריץ לבעלי דירות שיחתמו על חוזה הוגן וארוך טווח. ההחלטה תקדם תמריץ מצד משרד האוצר ותסבסד ביטוח דירה לתיקון בעיות בנכס וכן סבסוד של חברת ניהול שתנהל את הקשר בין השוכר למשכיר ותפעיל מוקד עבורם. בכך יחסך מצב של אי-שיווין בין השוכר למשכיר ותלות בבעל הדירה, ובמקומו תהיה חברה שתבטיח את קיום החוזה, תיקונים ומענה למשכיר הדירה ולשוכרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים