שתף קטע נבחר

 

מאחורי החיוך מסתתר אנטישמי? אוסטריה בוחרת נשיא

אחרי שהתוצאות הקודמות בוטלו בגלל אי סדרים, מצביעים האוסטרים פעם נוספת בסיבוב השני לנשיאות: נורברט הופר מ"מפלגת החירות" רוצה להיות הנשיא האירופי הראשון מהימין הקיצוני. מולו המועמד העצמאי, אלכסנדר ון דר בלן, לשעבר איש מפלגת הירוקים, שנתמך על ידי הקהילה היהודית

אוסטריה בוחרת נשיא

אוסטריה בוחרת נשיא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אזרחי אוסטריה שבו היום (יום א') פעם נוספת לקלפיות כדי לבחור את נשיאם הבא בסיבוב השני. אם נורברט הופר, איש "מפלגת החירות" (FPOe), ינצח בבחירות הוא יהיה הנשיא הראשון מהימין הקיצוני שעומד בראש מדינה אירופית, דבר שרק יחזק עוד יותר את הגל האנטי-ממסדי ששוטף מדינות רבות בעולם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הופר הפסיד בחודש מאי בפער קטן בסיבוב השני למועמד השמאל אלכסנדר ון דר בלן, איש מפלגת הירוקים לשעבר. אלא שתוצאת הבחירות לנשיאות בוטלה בגלל אי סדרים.

 

קרב צמוד. הופר (מימין) וון דר בלן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרב צמוד. הופר (מימין) וון דר בלן(צילום: רויטרס)
הופר חובב הרובים, החייכן ובעל הלשון החדה שואב עידוד מהברקזיט בבריטניה ומניצחונו המפתיע של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית. הוא הבטיח לבוחרים "להיפטר מהממסד המאובק", להתקרב לרוסיה ולהילחם ב"ריכוז הכוח בבריסל".

 

באירופה חוששים מאפקט דומינו

"ההצבעה הזאת תהיה סימן למצב הרוח באירופה", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית גרהרד, תושב וינה שיצא להצביע בקור העז.

 

אף שתפקיד נשיא אוסטריה הוא סמלי בעיקרו, מנהיגי האיחוד האירופי חוששים שניצחון להופר בן ה-45 יגרום לאפקט דומינו בכמה בחירות חשובות ביבשת: בצרפת, בגרמניה ובהולנד.

 

תנועות פופוליסטיות ברחבי אירופה, מהימין ומהשמאל, רק הרוויחו מחוסר הנחת ההולך וגובר מגלובליזציה, רב-תרבותיות, עלייה באי-שוויון וצעדי צנע.

 

"היום שבו השמיים יתחילו ליפול". הופר בסלפי עם מעריצה (צילום: AP) (צילום: AP)
"היום שבו השמיים יתחילו ליפול". הופר בסלפי עם מעריצה(צילום: AP)
ההצבעה לנשיאות אוסטריה נערכת בשעה שבאיטליה נערך משאל עם על הרפורמות בחוקה שהציע ראש הממשלה מתיאו רנצי. אם רנצי יפסיד במשאל העם הוא עשוי להתפטר מתפקידו כפי שהבטיח ולחדש את חוסר הוודאות והכאוס בגוש המדינות האירופי, שבחודש יוני נחלש משמעותית כשבריטניה החליטה לעזוב אותו.

 

בקהילה היהודית חוששים מעליית הימין הקיצוני

"ההצבעה באוסטריה ובאיטליה ב-4 בדצמבר גורמת לחרדה מוחשית באירופה שהיום הזה יהיה יום שבו השמיים יתחילו ליפול", כתב באחרונה העיתון "פייננשל טיימס".

 

סיבה נוספת לדאגה בקרב מקבלי ההחלטות באירופה היא שניצחון של הופר בבחירות לנשיאות עשוי לסלול את שובה לשלטון של "מפלגת החירות" מהימין הקיצוני, שהוקמה על ידי ניאו-נאצים לשעבר.

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח שמנהיג הקהילה היהודית באוסטריה נקט בשבוע שעבר צעד חסר תקדים כשהודיע על תמיכתו בוון דר בלן. אוסקר דויטש, נשיא הקהילות היהודיות של אוסטריה (IKG), אמר ש"וון דר בלן הוא לא הרע במיעוטו, אלא מועמד טוב יותר וחבר של הקהילה היהודית ושל ישראל במשך עשורים רבים".

 

בפוסט שפרסם בפייסבוק כתב דויטש שאוסטריה זקוקה לנשיא שיעמוד מול "נטיות אנטי-ציוניות, אנטי-אמריקניות ואנטי-כל דבר בשמאל ובמימין. לא מישהו שנותן דחיפה ישירה להתבטאויות מפלגות".

 

6.4 מיליון אוסטרים זכאים להצביע בבחירות לנשיאות אוסטריה. הקלפיות נפתחו בשעה שש בבוקר (שעון מקומי) וייסגרו בשעה 16:00 (18:00 שעון ישראל). מדגמי יציאה צפויים להתפרסם זמן קצר לאחר מכן.

 

הופר תואר במהלך קמפיין הבחירות כ"פנים הידידותיות" של הימין הקיצוני. הוא מנהל קרב ראש בראש עם ון דר בלן בן ה-72, שרץ כמועמד עצמאי וכאמור ניצח בהצבעה שנערכה בחודש מאי בפער של 31 אלף קולות.

 

"יום הדין" - כך תיאר הצהובון האוסטרי "אוסטרייך" את המרוץ לנשיאות בעמוד השער שלו. הבחירות החוזרות לנשיאות אוסטריה שמות סוף לקמפיין מכוער בן 11 חודשים שבמהלכו הושחתו כרזות בחירות של הופר עם שפמים של אדולף היטלר, וכרזות של ון דר בלן הושחתו עם הפרשות של כלבים.

 

"לא הרע במיעוטו". המועמד העצמאי ון דר בלן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא הרע במיעוטו". המועמד העצמאי ון דר בלן(צילום: AFP)

"הנשיא החדש צריך לאחד את העם, הבחירות הארוכות האלה פילגו את החברה וזה לא המקרה רק באוסטריה", אמרה המצביעה קתרינה גאייר לסוכנות הידיעות הצרפתית.

 

שני המועמדים לנשיאות אוסטריה פרסמו אתמול סרטוני וידאו במאמץ אחרון לגייס קולות נוספים לטובתם. הופר הבטיח לשמור על אוסטריה "בטוחה" ואילו ון דר לן קרא לאזרחים לבחור ב"היגיון, לא בקיצונים".

 

במהלך הקמפיין נמנע הופר מרטוריקה מתסיסה, ובמקום זאת שיחק על החרדות של הציבור האוסטרי מההגירה ומהעלייה באבטלה. הסגנון המלוטש שלו השיג לו את הניצחון בסיבוב הראשון לנשיאות בחודש אפריל על פני מועמדים משתי מפלגות מרכז ששלטו בפוליטיקה האוסטרית מאז 1945. מתנגדיו של הופר טוענים שהוא נותר איש ימין קיצוני במפלגת ימין פופוליסטית, גזענית ובעלת סממנים אנטישמיים, שמסווה את הקיצוניות שלו באמצעות החיוך שלו.

 

בוחרים מאוכזבים "נוהרים לעבר תנועות פופוליסטיות ולתשובות הקלות שהן מציעות", אמר האנליסט הפוליטי תומס הופר (שום קשר למועמד לנשיאות) לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אנחנו רוצים להיות חלק מהאיחוד האירופי, אבל לא לאבד את הזהות שלנו", אמר המצביע הלוויג לייבינגר, שנטל חלק בעצרת הבחירות האחרונה של הופר בווינה. "אנחנו רוצים מפקד עליון לכוחות המזוינים שיוכל לתת את הפקודות הנכונות", הוא אמר.

 

לא ברור עדיין מה תהיה המשמעות של ניצחון של הופר בבחירות לנשיאות אוסטריה. הוא רוצה דמוקרטיה ישירה יותר בסגנון שווייץ, כולל עריכת משאל עם על החברות של אוסטריה באיחוד האירופי אם טורקיה תצטרף לגוש המדינות או אם הגוש ירכז לעצמו יותר כוח.

 

ניצחונו של הופר בבחירות לנשיאות עשוי להוביל לכך ששתי המפלגות הגדולות יפרקו את השותפות ביניהן ויכריזו על בחירות חדשות במדינה, דבר שיכול להיטיב אלקטורלית עם "מפלגת החירות" מהימין הקיצוני.

 

בשנת 2000, יותר מ-150 אלף בני אדם צעדו בווינה נגד "מפלגת החירות", שהונהגה אז על ידי מנהיגה יורג היידר, מעריץ ה-SS, לאחר שהמפלגה נכנסה לקואליציה עם "מפלגת העם" השמרנית. ב-11 באוקטובר 2008 נהרג היידר בתאונת דרכים בעת שנהג בשכרות ובמהירות כפולה מן המותר. פרשנים באוסטריה מעריכים כי אם הפעם תעלה לשלטון מפלגת הימין הקיצוני לא תקום אותה סערה ציבורית גדולה כפי שהייתה לפני 16 שנים, משום שתנועות פופוליסטיות רבות צוברות כוח ברחבי אירופה ומאיימות על הממסד הקיים. בבריטניה הן הצליחו להוציא את הממלכה מהאיחוד האירופי ובאיטליה הן מאיימות על יציבות הממשלה הנוכחית ועל עתידה בגוש המדינות האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש בראש. ון דר בלן (משמאל) והופר
צילום: רויטרס
מומלצים