אוסטריה: מועמד הימין הקיצוני הפסיד בבחירות לנשיאות
הסקרים ניבאו טובות לנורברט הופר, שקיווה להיות הנשיא הראשון מהימין הקיצוני באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, אבל לפי המדגמים יריבו מהשמאל אלכסנדר ון דר בלן ניצח בפער משמעותי: 53.6% לעומת 46.4%. מנהל הקמפיין של הופר הודה בהפסד
המדגמים שהתפרסמו הערב (יום א') בווינה מלמדים שאיש "מפלגת החירות" נורברט הופר הפסיד בבחירות לנשיאות מול המועמד העצמאי ואיש השמאל אלכסנדר ון דר בלן, לשעבר חבר מפלגת הירוקים. הופר קיווה להיבחר לנשיא הראשון מהימין הקיצוני שעומד בראש מדינה אירופית מאז מלחמת העולם השנייה, וערב הבחירות הצביעו הסקרים כי הוא מחזיק ביתרון, אבל לפי המדגמים הערב ואן דר בלן זכה ל-53.6% מהקולות ואילו הופר רק ל-46.4%. הפער הזה הוא מעבר לטעות הדגימה המרבית, ומנהל הקמפיין של הופר הודה בהפסד.
לתפקיד הנשיא באוסטריה יש בעיקר משמעות טקסית, אבל בחירה בהופר יכולה הייתה להעיד על התחזקות הגל האנטי-ממסדי ששוטף מדינות רבות בעולם, בהן בריטניה שבחרה לפרוש מהאיחוד האירופי וארה"ב שבחרה בדונלד טראמפ
לנשיא. אם הוא אכן יפסיד בבחירות היום, בבירות רבות באירופה ינשמו לרווחה.
הבחירות היום היו למעשה בחירות חוזרות: במאי האחרון הפסיד הופר בפער קטן לאלכסנדר ון דר בלן, אבל תוצאות הבחירות ההן בוטלו בגלל אי סדרים.
הופר הוא חובב רובים, חייכן ובעל לשון חדה, והוא הגיע לבחירות האלה מעודד מההתפתחויות בבריטניה ובארה"ב. הוא הבטיח לבוחרים "להיפטר מהממסד המאובק", להתקרב לרוסיה ולהילחם ב"ריכוז הכוח בבריסל".
במהלך הקמפיין נמנע הופר מרטוריקה מתסיסה, ובמקום זאת דיבר אל החרדות של הציבור האוסטרי מההגירה ומהעלייה באבטלה. הסגנון המלוטש שלו השיג לו בחודש אפריל את הניצחון בסיבוב הראשון לנשיאות על פני מועמדים משתי מפלגות מרכז ששלטו בפוליטיקה האוסטרית מאז 1945. מתנגדיו של הופר טוענים שהוא נותר איש ימין קיצוני במפלגת ימין פופוליסטית, גזענית ובעלת סממנים אנטישמיים, שמסווה את הקיצוניות שלו באמצעות חיוכו.
אף שתפקיד נשיא אוסטריה הוא סמלי בעיקרו, מנהיגי האיחוד האירופי הביעו חשש שניצחון של הופר בן ה-45 יגרום לאפקט דומינו בכמה בחירות חשובות ביבשת: בצרפת, בגרמניה ובהולנד. תנועות פופוליסטיות ברחבי אירופה, מהימין ומהשמאל, רק הרוויחו מחוסר הנחת ההולך וגובר מגלובליזציה, רב-תרבותיות, עלייה באי-שוויון וצעדי צנע.
ההצבעה לנשיאות אוסטריה נערכה היום בשעה שבאיטליה נערך משאל עם על הרפורמות בחוקה שהציע ראש הממשלה מתיאו רנצי. אם רנצי יפסיד במשאל העם הוא עשוי להתפטר מתפקידו כפי שהבטיח ולחדש את חוסר הוודאות והכאוס בגוש המדינות האירופי. התפטרות שלו עשויה לסלול את הדרך לעלייה לשלטון של תנועת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית, הרוצה להוציא את איטליה מהאיחוד האירופי.
בשנת 2000 יותר מ-150 אלף בני אדם צעדו בווינה נגד "מפלגת החירות", שהונהגה אז על ידי מנהיגה יורג היידר, מעריץ ה-SS, לאחר שהמפלגה נכנסה לקואליציה עם "מפלגת העם" השמרנית. ב-11 באוקטובר 2008 נהרג היידר בתאונת דרכים בעת שנהג בשכרות ובמהירות כפולה מן המותר. פרשנים באוסטריה העריכו כי אם הפעם תנצח בבחירות לנשיאות מפלגת הימין הקיצוני לא תקום אותה סערה ציבורית גדולה כפי שהייתה לפני 16 שנים, משום שתנועות פופוליסטיות רבות צוברות כוח ברחבי אירופה ומאיימות על הממסד הקיים.