איגוד הדיאטנים האמריקאי: צמחונות וטבעונות מאריכות חיים
לא בטוחים אם כדאי לוותר על הבשר, מוצרי החלב והביצים? איגוד הדיאטנים האמריקאי הוציא נייר עמדה בו הוא קובע: "טבעונות וצמחונות מפחיתות את הסיכון לסוכרת ב-62%, את הסיכון להתקף לב ב-33%, ואת הסיכון לכל סוגי הסרטן ב-18%". התנאי - הדיאטה צריכה להיות מאוזנת ולא להתבסס על חטיפים ומתוקים
תזונה צמחונית וטבעונית קשורה לשכיחות נמוכה יותר של מחלות לב, סוכרת, השמנה ואפילו סרטן: כך טוען נייר עמדה חדש של איגוד הדיאטנים האמריקאי. על פי המסמך, צמחונות וטבעונות מתאימות לכל שלבי החיים בהם ינקות, ילדות, היריון, גיל ההתבגרות וזיקנה.
לדברי האיגוד, סוד אריכות החיים והתחלואה המופחתת טמון בכך שתזונתם של צמחונים וטבעונים עשירה בפירות וירקות והם ממעטים בצריכת ממתקים, חטיפים ושומנים רוויים. השיטה הטובה ביותר היא לתכנן את תפריט התזונה הצמחוני או הטבעוני כך שיהיה מאוזן, שכן תפריט שאיננו מאוזן עלול לגרום לתופעות לוואי.
קראו גם:
5 מחלות בהן צמחונים חולים פחות
הקשר בין תזונה למחלות: מה אומרים המחקרים?
איך להתמודד עם ילדים טבעונים או צמחונים?
"יש לשים לב לכך שרק משום שהמזון הצמחוני או הטבעוני מבוסס על צמחים, לא אומר שהוא בריא", סייגה ונדנה שת', תזונאית מהאיגוד האמריקאי, "כך למשל מוצרי מאפה, עוגיות, חטיפים ומזון מלוח עשויים להיות טבעוניים אך אינם בעלי ערך תזונתי גבוה".
על פי מסמך ההנחיות, דיאטה צמחונית וטבעונית צריכה להיות מתוכננת היטב ומאוזנת, כך שתכיל רכיבים שחשובים לגדילה ובהם ברזל, אבץ, ויטמין B12, ויטמין D וסידן. בתוך כך, קובע איגוד הדיאטנים כי לתזונה המכילה ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים יש יתרונות בריאותיים למניעה של מחלות כרוניות וטיפול בהן.
על פי מסמך ההנחיות, אנשים המאמצים תזונה טבעונית הם בעלי סיכון נמוך ב-62% ללקות בסוכרת וסיכון נמוך ב-35% ללקות בסרטן הערמונית יחסית לאנשים שאינם מאמצים תזונה כזאת. הסיכוי של הטבעונים לעבור התקף לב נמוך ב-33% מאחרים. צמחונים וטבעונים נמצאים גם בסיכון נמוך ב- 29% ללקות במחלת לב, וסיכון נמוך ב-18% ללקות בכל סוגי הסרטן מאלה שאינם צמחונים או טבעונים.
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקהעולה כי 4.7% מהישראלים דיווחו שהם צמחונים ו-1.7% הגדירו עצמם כטבעונים. 9% מבעלי תואר אקדמי הם טבעונים או צמחונים ו-4% ממסיימי תיכון או חסרי תעודה הם טבעונים או צמחונים.
מחקרים קודמים כבר מצאו שאלה הצורכים את הכמות הגבוהה ביותר של ירקות ופירות, נמצאים בסיכון נמוך למחלות לב. למשל, מחקר ענק שנערך באנגליה ובסקוטלנד, בהשתתפות 44,500 איש, גילה כי צמחונים היו בסיכון מופחת של 32% למות או ללקות בהתקף לב. מחקר נוסף רחב היקף שנערך באוניברסיטת אוקספורד מצא כי שיעור מקרי הסרטן היה נמוך יותר בקרב צמחונים, בהשוואה לשיעורי הסרטן בקרב אוכלי הבשר.
מחקר רחב היקף שנערך בשנת 2013 וכלל מעל 70 אלף אמריקאים, מצא כי תוחלת חייהם של אוכלי בשר היתה נמוכה ב-12% מזאת של צמחונים וטבעונים.
עם זאת החוקרים סייגו ואמרו כי המשתתפים בקבוצת הצמחונים והטבעונים היו משכילים יותר ובשיעור עישון נמוך יותר מאוכלי הבשר, שני פרמטרים שעשויים כשלעצמם להשפיע על תוחלת החיים.
לעומת זאת, מחקרים נוספים שנעשו בנושא מראים שתפריט התזונה של צמחונים לא שינה את תוחלת חייהם. כמו כן, ישנם רופאים שאינם ממליצים על מעבר גורף לאורח חיים צמחוני בלבד אלא על תפריט מאוזן הכולל גם דגים ובשר מדי פעם. ההמלצה לתפריט מאוזן נובעת מהעובדה שגם מזונות שצורכים צמחונים עלולים להיות רווי שומן ולא בריאים ולהזיק לגוף.
בנוסף, אומרים תזונאים ורופאים, מי שבוחר באורח חיים צמחוני צריך לוודא שהוא אכן מספק לגוף את כל צרכיו, על מנת שלא יווצרו חסרים תזונתיים שיגרמו לבעיות בריאותיות. רצוי למצוא תחליפים הולמים המכילים את כל הוויטמינים והמינרלים שהבשר מספק.