מחקר: זוהו הברכיים של המלכה נפרטרי
עד כה לא היה ברור אם חלקי הרגליים החנוטות שנמצאו במקום אכן היו שייכות לרעייתו של רעמסס השני. בדיקות פחמן וצילומי רנטגן - מצאו התאמה. אבל לא כולם בטוחים בתוצאות
לפי הערכות, נפרטרי הלכה לעולמה בשנת 1250 לפני הספירה והייתה בת זוגו המועדפת של רעמסס הגדול – ואף ידועה זמנו בשל יופיה המדהים. לפי ג'ואן פלטצ'ר מאוניברסיטת יורק, ממחברות המחקר, "התפקיד העיקרי שלה היה להיות מעין מלווה קישוטית כשהוא רצה להתרברב באירועים ציבוריים. היא הייתה ממתק לעין. אבל למעשה, היא הייתה אישה מרשימה שלדעתי היה לה לא מעט כוח בשלטון".
קברה של נפרטרי נחשף ב-1904 וקירותיו היו מכוסים ציורים יפיפיים, אך הקבר עצמו כבר נשדד זמן רב לפני כן. עם זאת, לא היה ברור אם חלקי הרגליים החנוטות שנמצאו במקום אכן היו שייכות למלכה. "ישנה היסטוריה ארוכה מאוד, במיוחד באזורים האלה במצרים, שבה השתמשו באותם הקברים כמה פעמים, כך שישנם לא מעט קברים שבעצם נוצלו שוב בתקופה אחרת בעתיד", הסבירה החוקרת פלטצ'ר.
בניסיון לפתור את התעלומה, החוקרת, יחד עם צוות מדענים בינלאומי, החל לערוך בדיקות על השרידים שנמצאו, לרבות תיארוך פחמן-14, צילומי רנטגן, השוואה לשרידים אחרים שנמצאו מאותה התקופה. "לאחר מחקר מעמיק של האישה הזו, ולאחר התבוננות בכל כך הרבה ציורים של פניה היפות, ישנה תתחושה של אירוניה עצומה שכל שפיזית נותר הוא מה שמצאנו בקבר הזה", הרחיבה פלטצ'ר.
מחקר הברכיים חשף שהשרידים שייכים לאישה שככל הנראה הייתה בת 50-40, שכנראה גם הייתה שייכת למעמד חברתי גבוה. "המיומנות של תהליך החניטה - הטיפול, תשומת הלב, הכיסוי, החומרים שבהם השתמשו, כל אלו מעידים על כך שמדובר בעבודה שנעשתה עבור מישהו ממאוד בכיר וגבוה במיוחד", אמרה החוקרת.
אך לא כולם בהכרח המומים מהמסקנה. ב"גרדיאן" הבריטי דווח כי כריסטופר איי, פרופסור ממאוניברסיטת ליברפול, מסר כי בלתי אפשרי להשיג כל מידע חדש מניתוחי הדנ"א העתיקים שערכו החוקרים, וכי ישנה גם בעייתיות בהשוואה הברכיים הללו לאחרות שנמצאו. עם זאת, חידד הפרופסור, לא מדובר בהפתעה גדולה שכן עד כה ההנחה הרווחת הייתה כי אכן מדובר בשרידיה של המלכה נפרטרי. "מדובר בניתוח מדעי מעמיק ומרתק, אך אין זה מוסיף דבר להערכות שהחזקנו בהם לפני כן".