ללא עמונה: חוק ההסדרה החדש יעלה להצבעה
פורום ראשי המפלגות החליט להעלות מחדש את חוק ההסדרה ללא הסעיף על עמונה. היום הוא יאושר בוועדת שרים ויעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאה. בעמונה ממשיכים לסרב בתוקף למתווה: "על הבית היהודי לפרק את הממשלה". בנט: "חלק מהמנהיגות זה לעשות את הדבר הנכון"
מתחילים מהתחלה: חוק ההסדרה המתוקן יוגש מחדש בהליך מזורז ויעלה להצבעה שוב בקריאה טרומית. כך הוחלט היום (ב') בפורום ראשי המפלגות. הצעת החוק הנוכחית, שאושרה כבר בקריאה טרומית וכוללת את סעיף עמונה שנמצא במחלוקת, ירדה מהפרק לאחר שהוחלט להסיר את סעיף 7, הסעיף הנוגע לעמונה, וכעת נדרש לאשר את ההצעה שוב. החוק יעלה להצבעה הערב בוועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר מכן יובא להצבעה בקריאה טרומית בכנסת. ההערכה היא שכבר מחר הוא יעלה לקריאה ראשונה במליאה.
בישיבת סיעת הליכוד אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אני מבקש להתנצל מכל מי שפיתח תקוות. אנחנו עובדים קשה מאוד כדי למצוא פתרון לעמונה, ואני מניח שכל מי שיושב כאן מבין את המצוקה של התושבים. הפתרון שאנחנו בוחנים ומתכוונים להציע יאפשר לתושבים להישאר על ההר ולהישאר כקהילה. זה נכון, הם יצטרכו לזוז, אבל הם יוכלו להישאר במקום וזו בשורה מאוד חשובה.
"מעבר לעמונה, יש עמונות. זו שאלה שמאוד מטרידה אותנו כי ההתיישבות יקרה לנו ולכן אנחנו מחפשים. אני חושב שגם כאן אנחנו מוצאים פתרונות שלא היו לנו עד היום, שכולם במסגרת החוק, על מנת לפתור את הבעיה הזו גם כן.
"אני רוצה לחזור על משהו שאמרתי אתמול בישיבת ממשלה: אנחנו נמצאים בתקופה רגישה מאוד מבחינה מדינית ולכן אני מבקש מכל חברי הקואליציה לנהוג באיפוק ולגלות אחריות לאומית. אני אומר את זה לטובת ההתיישבות ולטובת מדינת ישראל".
מאוחר יותר אמר בנט: "אם החוק יעבור אפשר לומר שמהפך 77 התרחש היום שוב. המחנה הלאומי חזר לשלוט. זה יום היסטורי. היום כנסת ישראל עברה ממסלול של הקמת מדינה פלסטינית למסלול של ריבונות ביהודה ושומרון. חוק ההסדרה הוא חוד החנית של החלת הריבונות. אני מברך את רה"מ שנרתם בכל כוחו בימים האחרונים כדי לפתור את הסוגיה. לא היינו מצליחים בלעדיו".
לעומתו, יו"ר כולנו ושר האוצר משה כחלון אמר: "יש מנהיגים שבורחים מאחריות ויש מנהיגים שלוקחים אחריות. איפה שצריך לשמור על בית המשפט העליון – אנחנו לוקחים על עצמנו לעשות זאת. זה לא קל ולא פשוט. אבל אם נאבד את בית המשפט העליון מה יישאר לנו? את מי נכבד ובפני מי נירא? אנחנו שם במקומות האלה למרות שזה לא קל ולא פשוט".
תושבי עמונה ממשיכים להתנגד: "לא נסכים לפתרון מזלזל"
בעמונה עצמה מורגשת היטב תכונה של מתיחות לקראת הפינוי המתקרב. עשרות בני נוער, תלמידי ישיבות מכל רחבי הארץ, הגיעו למאחז וממתינים לשעת השי"ן. תמר ניזרי, מאמנת אישית שמתגוררת בעמונה, מנסה לשדר עסקים כרגיל: "עם כל הטירוף הזה, המציאות והשגרה היא סוג של תרופה, היא מאזנת אותנו, אנחנו חייבים לשמור עליה. הלב שלנו פועם לפי הקרבה שלנו לחוק ההסדרה. כשהוא מתרסק אנחנו חרדים וכשהוא מתקרב הלב חוזר לפעום בצורה סדירה".
ניזרי אמרה עוד כי "זו ממשלת ימין, אולי הכי ימין שאפשר לבקש. לא ייתכן שנתניהו יגרום לפינוי יישוב ביו"ש, זה יהיה כתם גדול. ואם חלילה הדבר הזה יקרה ברור לנו שהבית היהודי חייבים לצאת מהקואליציה ולפרק את הממשלה. הצבענו לממשלה הזאת בדיוק בגלל הדברים הללו והם חייבים להיות מוסדרים. בינתיים ההצעות שהציעו לנו מצחיקות. אנחנו לא מתכוונים להסכים לפתרון מזלזל כל כך. זה הבית שלנו כבר 20 שנה ואנחנו לא נעזוב אלא נילחם על ביתנו, זו זכותנו".
תושבים שעמם שוחחנו מסרבים למתווה המוצע בכל תוקף ומדגישים בדבריהם כי מי שיוותר על עמונה – סופו שיוותר על ההתיישבות כולה. במהלך היום ניסו תושבי עמונה להפעיל לחץ על הקואליציה להעביר בקריאה ראשונה את חוק ההסדרה ללא סעיף 7, שכולל הסדרה רטרואקטיבית של מעמד המאחז, ובהמשך לנסח את החוק כך שניתן יהיה להעביר אותו בקריאה שנייה ושלישית עם הסעיף המתייחס לעמונה.
שאלת "נכסי נפקדים": "החלטה אסורה לפי המשפט הבינ"ל"
בתוך כך, ראש מועצת הכפר סילוואד עבד אל-רחמן סאלח הגיש היום למועצת התכנון העליונה במנהל האזרחי התנגדות לתוכנית להכריז על שלוש חלקות הסמוכות לעמונה כעל "נכסי נפקדים" - מה שראש המועצה מגדיר "נכסים נטושים" - ולהעביר אליהן את תושבי המאחז.
בהתנגדות, שהוגשה באמצעות עו"ד שלומי זכריה מהצוות המשפטי של ארגון יש דין, נטען כי אין כל בסיס לקביעה כי ישנה "חשיבות אזורית" שמצדיקה את השימוש החריג בשלוש החלקות המדוברות. "מצער כי מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית החליט מיוזמתו לקבל החלטות פוליטיות מובהקות דוגמת הקמת התנחלות בעלת חשיבות אזורית, כאשר החשיבות האזורית הזו היא כל כולה ניסיון לפייס קבוצת עברייני בנייה ומסיגי גבול שהתיישבו על אדמות שלא להם והפרו כל דין הקיים ביחס לשטח", נכתב בהתנגדות.
עוד נטען כי החלטתו של אלוף הפיקוד לאשר את התוכנית מרוקנת מתוכן את תפקיד מועצת התכנון, מכיוון שכלל לא ברור מה היכולת שלה לקבל התנגדות לתוכנית לאחר שכבר אושרה על ידי המפקד הצבאי של האזור המצוי בתפיסה לוחמתית, "החלטת המפקד הצבאי על הקמת התנחלות עבור אוכלוסיית המדינה הכובשת, לפיכך, אסורה על פי המשפט הבינלאומי ואינה חוקית", נכתב.
ההתנגדות מסבירה כי אלוף הפיקוד, שהוא למעשה הריבון בגדה המערבית, צריך להתחשב בשני גורמים בבואו לקבוע תוכנית מסוג זה: צורך צבאי וצורכי האוכלוסייה המקומית. אולם, הצו המורה על העתקת עמונה לחלקות הסמוכות "נועד לשרת מטרה פוליטית של הקמת התנחלות חדשה שמבקשת לעמעם את התנגדות תושביו של המאחז הבלתי מורשה עמונה, ומטרה זו אינה מצויה בגדר סמכויותיו של הכובש".
עוד נטען בהתנגדות כי הממונה על ניהול נכסים נטושים פועל כנאמן של בעלי האדמות, ואין ספק שייעוד הנכסים עבור תושבי התנחלות מנוגד להגדרה זאת. "עצם מיקומה של ההתנחלות החדשה, בלב שטח חקלאי בבעלות פלסטינית, יוביל בהכרח לפגיעה באותם בעלי אדמות".
ההתנגדות גם מתייחסת לכך שהתוכנית המוצעת נעדרת שורה ארוכה של דרישות תכנוניות בסיסיות שאמורה להוביל לפסילתה על הסף. "ספק אם מועצת התכנון העליונה יכולה לדחות את התוכנית על הסף; ספק אם היא רוצה לעשות כן; ספק אם היא יכולה כלל להפעיל את שיקול דעתה; אולם מִנהל תקין ויושרה פנימית של כל אחד ואחת מהנוגעים בדבר מחייבים את דחייתה של התוכנית".