שתף קטע נבחר
 

שיטות פשוטות שיעזרו לתינוק להתפתח

אין צורך לקנות לתינוקות משחקים יקרים כדי לעזור להם להתפתח, ולפעמים עודף גירויים עלול להזיק להם. אז מה עושים? קבלו עצות מועילות שאפשר ליישם בבית בכל הזדמנות

בשנה הראשונה לחייו התינוק מתפתח בקצב מסחרר מבחינה מוטורית, רגשית, שכלית התפתחותית. התפקיד שלנו הוא לווסת לו את כל התחושות האלה וליצור לו תחושה של ביטחון. כיום, הסביבה שתינוקות גדלים בה עשירה מאוד ומתקדמת בהשוואה למה שהיה פעם, אבל פעמים רבות דווקא עודף האפשרויות גורם להצפה של גירויים ומידע שמזיקים לעיתים.

 

משפטי סבתא כמו: ”כל הילדים הולכים בסוף” או “כל הילדים מדברים בסוף” הפכו פחות רלוונטיים בעולם שלנו. השאלה היא לא אם הילד ילך, אלא איך הוא ילך, בביטחון או בחוסר ביטחון. האם יופיע סוג של סרבול מוטורי שיתאפיין באיחור בהליכה, בנפילות מרובות, בהליכה על קצות האצבעות, בקושי לטפס על מתקנים בגינת המשחקים או בג'ימבורי (לעיתים תינוקות שקשה להם פעמים רבות יעדיפו להימנע מפעולה).

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אז מה עושים?

 

ארגזים לפי נושאים

מכיוון שעודף הגירויים שיש לתינוקות היום הוא עצום, מומלץ להורים לקנות כמה ארגזים ולרכז בתוכם את הצעצועים של התינוק לפי נושאים. למשל: ארגז של כלי מוזיקה, ארגז של כדורים, ארגז של מטפחות. בכל פעם כדאי להוציא רק משחק או שניים, כדי שלא ייווצר לו עומס גירויים, ולגרום לו להתעניין רק בדבר אחד. כאשר יימאס לו מהצעצוע הזה, יש להחזיר אותו לארגז ולהציע לתינוק צעצוע אחר.

 

אולי יעניין אותך גם:

- ההייטקיסט שיצא לחופשת לידה פעמיים

- אמהות גדולות מהחיים

- חוגגים יום הולדת עם סמי הכבאי

 

שכיבה על מזרן

חשוב להרים ולהוריד את התינוק למזרן דרך צדי גופו, כדי לשמור על עמוד השדרה שלו. כשמניחים את התינוק על המזרן כדאי להשכיב אותו קודם כל הגב ולגעת לו בבית החזה במגע עמוק (זהו מגע חזק והחלטי שמזכיר את המגע של דפנות הרחם, המגע שהתינוק כל כך אהב). רק אז, מהמנח הזה, לגלגל אותו לבטן, כדי שלא יופתע ויתנגד לשכיבה על הבטן, לתת לו תחושה של הדרגתיות. תינוקות לא אוהבים את המעברים בהפרשי הגובה ולכן הרבה פעמים בוכים כששמים אותם על המשטח.

 

כדאי שהתינוק ישכב הרבה על הצד. תינוקות נוטים "לשכוח" שיש להם צדדים. אלו אזורים שהם פחות מודעים אליהם. אזורים נוספים שהם פחות מודעים אליהם הם הצוואר, בית השחי, לאורך עמוד השדרה ומאחורי הברכיים. צריך לעזור להם להכיר את האזורים האלה כדי לפתח את מודעות הגוף שלהם וזה נעשה על ידי מגע עמוק.

 

יש לשים לב לסימטריה של התינוק. להרים אותו דרך שני הצדדים, להחזיק אותו בשני הצדדים (גם בצד שפחות נוח לכם) לשים לב שהוא מושיט גם את יד ימין וגם את יד שמאל ומתגלגל לשני הכיוונים. חשוב לתת לתינוקות כמה שיותר זמן שכיבה על המזרן. אפשר לתרגל שכיבה על הבטן גם על משטח ההחתלה, על המיטה שלכם, על הרגליים שלכם, או על הבטן שלכם, בזמן שאתם שוכבים על הגב במנח בטן לבטן.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

חזרה על פעולות

כדאי להפחית בזמן שהתינוק נמצא בטרמפולינה ובסלקל. אלו עזרים שמחזקים את שרירי הבטן, מאמצים את החוליות התחתונות של התינוק ומחלישים את חגורת הכתפיים שלו. הטרמפולינה והסלקל גורמים לתינוק לא להתאמץ כדי להגיע אל החפץ שמעניין אותו ובכך אינם מחזקים את חגורת הכתפיים, דבר המקשה על התינוק לשכב על הבטן.

 

מצד אחד, חשוב לתת לתינוקות להתמודד עם הקושי שלהם, ומצד שני למצוא דרכים יצירתיות לגרום להם לעשות את הפעולה שקשה להם ואז הם יחוו הצלחה. אפשר לעשות זאת כשעוזרים להם למצוא עניין בצעצוע, במשחק או בשיר. ככל שהם יחוו את תחושת ההצלחה שוב ושוב נצליח לשנות את הדפוס הגופני שלהם וכן את הדפוס החשיבתי. זה לא קסם. זו עבודה קשה ורוטינית של חזרה על פעולה מסויימת שוב ושוב.

 

משחקים פשוטים שילדים אוהבים

כדאי להפחית את רכישת הצעצועים המוכנים וצעצועי ההתפתחות למיניהם ועדיף להכין צעצועים בבית. לדוגמה: לקחת בקבוק ריק ולמלא אותו במקלות ארטיק צבעוניים. דברים נוספים שנמצאים בבית ושתינוקות ישמחו לשחק בהם: ספוג, מטפחת וכדור קוצים וכדור עם חורים שהתינוק יכול להחזיק. אפשר לקחת קופסת תמ”ל, לעשות חור במכסה ולהכניס לתוכה מקלות וכדורי ספוג. תינוקות וילדים מאד אוהבים בועות סבון. אפשר בכל פעם להגיש לתינוק בועה אחת כדי שיוכל להתמקד בתנועה.

 

לכתבות וטורים נוספים היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

התינוק לומד להכיר את גופו

כשמלבישים את התינוק, כדאי להפחית בשכבות הבגדים. על מנת ללמוד להכיר את גופו התינוק צריך להרגיש את גופו. הוא ינסה להזיז את ידיו ורגליו ולגעת בכם ובעצמו. הבגדים מגבילים את תנועתו, ולכן (גם בחורף) כדאי לחמם את החדר ולהשאיר את התינוק לבוש בשכבות מעטות. באמבטיה אפשר וכיף לשחק במשחקים שעוזרים להעלאת מודעות התינוק לגוף: להכיר לו את איברי גופו עם מברשות עדינות וספוגים ולקרוא לכל איבר בשמו בזמן שנוגעים בו.

 

השתדלו לגרום לתינוק לנוע כמה שיותר. רקדו איתו כאשר אתם מחזיקים אותו בכל מיני תנוחות: במנח ערסול, במנח "נמר על העץ", כאשר הוא מחובק, כאשר אתם מזיזים אותו מצד לצד, שירגיש את המרחב שמסביבו. ולא פחות חשוב - תהנו מזה.

 

גם זו דרך לרקוד עם התינוקות וליהנות. צפו:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חשוב לחשוף את התינוק לכמה שיותר סוגים של תחושות ומרקמים: ספוגים שונים, מברשות, מטפחות, סוגי בדים שונים, כדי לפתח את מערכת החישה ואת ההתפתחות המוטורית שלו. בנוסף, מומלץ לגלגל את התינוק מצד לצד בזמן שאתם מערסלים אותו על המזרן. זה גם מאריך ומגמיש את הגב שלו וגם מלמד אותו לשחרר את הגוף ולהרגיש את תחושת המרחב ושיווי המשקל.

 

חשוב ליצור סביבה התפתחותית שמאפשרת לתינוק לחוות תחושות שונות וגבהים שונים, הכל בהתאם לשלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא. למשל, כשהתינוק מתחיל לזחול אפשר לשים לו מזרנים שיעבור מעליהם, או לתת לו לזחול בתוך מנהרה.

ולבסוף, חשוב להקשיב ולסמוך על האינטואיציה שלכם, ההורים, ופחות לאחרים.

 

הכותבת היא מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי ומורה למחול לגיל הרך

 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השתדלו לגרום לתינוק לנוע כמה שיותר
צילום: shutterstock
מומלצים