שתף קטע נבחר
 

חלון ההזדמנויות ביחסי ישראל-סין

תוכנית החומש של סין מעניקה לישראל חלון הזדמנויות אסטרטגי, ולא רק בפן הכלכלי. לא מן הנמנע כי הרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי יביא גם להבנה ולהתקרבות הדדית גם בפן המדיני ולשיתוף פעולה במערכת הבינלאומית

נשיא סין, שי ג'ינגפינג, הטביע את המילה "חדשנות" כיעד מרכזי בתוכנית החומש של סין לשנים הקרובות, כפי שהציג במרס האחרון. ממדינה שכולנו מכירים כ"מפעל ייצור" גדול - הסינים מעוניינים להתקדם למדינת סטארט-אפ, הייטק וחדשנות. כן, בדיוק כמו ישראל הקטנה המוכרת בעולם כ"סטארטאפ ניישן". ולא במקרה, ישראל הפכה להיות מחוזרת על ידי הסינים בחודשים האחרונים.

 

עוד דעות ב-ynet:

המפתח לשינוי מעמדם של אנשים עם מוגבלות: שילוב בעבודה!

הטוב, הרע והרע במיעוטו

צה"ל שומר על בוכריס

 

כמובן כבר היום ישנן חברות היי-טק סיניות ענקיות כמו עלי אקספרס, באיידו, טנסנט ולנובו. אולם כמדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם זו רק טיפה בים.

למדינת ישראל יש הרבה מה להציע לסינים בדרכם להגשים את היעד שהוגדר על ידי הנשיא שי. בעיני הסינים ישראל היא שילוב של תרבות החדשנות והצמיחה הכלכלית - במיוחד בתחום ההייטק, יחד עם תדמית היהודי המצליח והחכם כפי שמגלם אלברט איינשטיין - דמות מוערצת שתמונתו מופיעה באוניברסיטאות ברחבי סין. לא בכדי אנו עדים למשלחות רבות של בכירים בממשלה ואנשי עסקים המגיעים מסין לישראל.

 

במדינה ריכוזית כמו סין, קל יותר כמובן לקדם תוכניות רב שנתיות עם חזון כמו תוכנית החומש הסינית. יעד החדשנות מגיע כיום לאחר שנים רבות של פיתוח ובניית תשתיות לפריחת תעשיית ההיי-טק. בשנים האחרונות, סין תכננה ובנתה מחדש ערים שלמות כמו צ'נגדו במערב המדינה. ערים מודרניות עם מערכת תחבורה מפותחת, תשתיות תקשורת מתקדמות, בנייני משרדים גורדי שחקים, ואפילו מרכזי קניות עם מותגים מערביים. מוסדות האקדמיה בסין גידלו דור שלם של צעירים עם חינוך וידע עשיר במדעים ובטכנולוגיה. אפילו נעשתה התקדמות רבה ברגולציה כך ש'השטיח האדום' פרוס ומוכן לקבל את פניהן של חברות היי-טק מכל העולם.

 

סין בנתה את עצמה להיות מדינת ההזדמנויות. ועם זאת ישנם עדיין מספר חסמים העומדים בפני מימוש אותן ההזדמנויות עבור ישראל. ישנו פער גדול שיש להשלים. פער שבא לידי ביטוי במיוחד בשוני הלשוני והתרבותי ובחוסר המודעות למתרחש בסין. בישראל, כמדינה עם אוריינטציה מערבית, ישנן חברות היי-טק מועטות שמנסות להרחיב את עסקיהן בסין. המבט הוא תמיד כלפי ארה"ב ואירופה והגב מופנה לסין.

 

לפיכך, אנו חייבים לפעול לביטול החסמים ופתיחת השערים לשיתוף פעולה בין ישראל וסין. יש להגדיר זאת כיעד לאומי-אסטרטגי. עלינו לפעול יחדיו עם הסינים בכדי להטמיע את החדשנות ראשית דווקא במערכות התקשורת בין סינים לישראלים. באמצעות טכנולוגיה מתקדמת אנו יכולים לפתח ערוצי תקשורת יעילים למרות הפער הלשוני.

 

לא פחות חשוב מכך, אנו צריכים לקדם שיתופי פעולה בתחומי התרבות, החינוך והאקדמיה. עלינו להכליל בתוכניות החינוך את הלימודים על ההיסטוריה, מבנה המשטר והכלכלה בסין כבר מגיל צעיר.

 

תוכנית החומש של סין מעניקה לישראל חלון הזדמנויות אסטרטגי, ולא רק בפן הכלכלי. לא מן הנמנע כי הרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי יביא גם להבנה ולהתקרבות הדדית גם בפן המדיני ולשיתוף פעולה במערכת הבינלאומית - בבחינת 'אחרי המעשים נמשכים הלבבות'. בשנה הבאה נציין 25 שנים לכינון היחסים בין ישראל וסין אין זמן יותר טוב מכך לחיזוק היחסים עם המעצמה הגדולה במזרח באופן שיכול לחזק את חוסנה הכלכלי והמדיני של ישראל לשנים רבות.

 

הכותב הוא יו"ר צעירי הליכוד, שעמד בראש משלחת 'צעירי מפלגות הכנסת' שקיימה ביקור רשמי בסין בחודש שעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים