מחקר: תפילה משפיעה על המוח כמו סקס, סמים והימורים
חוקרים באוניברסיטת יוטה, שערכו סריקות מוחיות לאנשי דת מורמונים, גילו שבזמן תפילה ופעילות רוחנית מופעלים אותם אזורי ההנאה במוח שמופעלים גם בזמן התאהבות, יחסי מין ושימוש בסמים ממריצים כמו קוקאין ומתאמפטמינים
בין אם אתם מאמינים באלוהים או לא, מסתבר שהאמונה משפיעה על המוח. חוקרים הצליחו להראות אזורים מוחיים ש"נדלקים" בעת חוויה דתית - מדובר באותם אזורים המופעלים גם בעת תחושת הנאה.
"אנחנו רק מתחילים להבין כיצד המוח משתתף בפעילויות רוחניות ודתיות", כתב אחד החוקרים, ד"ר ג'פרי אנדרסון, נוירו רדיולוג מאוניברסיטת יוטה שבארה"ב, "בשנים האחרונות, טכנולוגיות ההדמיה המוחית השתכללו בדרך כזו שמאפשרת לנו לפתור תעלומות רבות בגוף האדם".
קראו עוד בנושא:
יש אלוהים: 10 סיבות בריאות לצורך להאמין באל
30 הספרים שיעזרו לכם למצוא את האושר
השיטה של עידן רול להתנתק מהטירוף - ולהגיע לשקט פנימי
במחקר החדש נבדקו 19 מאמינים מורמונים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. הם השלימו באותה תקופה שנה וחצי של עבודה מיסיונרית בכנסייה המורמונית.
הנבדקים עברו סריקה מוחית בת שעה, לאחר שצפו בתמונות וסרטוני וידאו שנועדו לעורר בקרבם רגשות רוחניים. כך למשל, המשתתפים צפו בפסוקים מספר המורמונים, כמו גם בתמונות וידאו שהופקו על ידי הכנסייה המורמונית.
לאחר מכן התבקשו המתנדבים להתפלל בתוך הסורק למשך 6 דקות. בנקודות שונות במהלך התפילה נשאלו המשתתפים אם הם חשים תחושות של רוחניות, כאשר התשובות נעו בין "לא" ל"חש רגשות עזים".
התוצאות הראו כי אלה שחשו חוויה דתית סוערת הראו פעילות יתר באזורי מוח שונים הקשורים בתחושות הנאה. "מדובר באותם אזורים במוח שמופעלים גם במהלך סקס, ביחס לאהבה רומנטית או הורית, ניצחון בהימורים ושימוש בסמים כמו קוקאין ומתאמפטמינים", הסביר ד"ר אנדרסון.
פעילות מוגברת זו נמשכה כשנייה עד שלוש שניות לפני שהנבדקים חשו את התחושה הרוחנית הסוערת. החוקרים הסבירו כי הפעלה מוחית זו היתה מעין "כפתור" שלמעשה גרם להפעלת תחושת הרוחניות.
בנוסף, הראה המחקר קשר בין התחושות הרוחניות הדתיות ובין הפעלת אזור הקרוי "קליפת המוח הקדמית", הידועה כמשפיעה דווקא על שיקול והיגיון, ולהפעלת אזור נוסף הקשור בריכוז ועירנות. החוקרים הסבירו כי יידרשו מחקרים נוספים כדי לזהות אזורי מוח נוספים הקשורים בחוויה דתית.
מחקר שפורסם לפני כעשר שנים בארה"ב ובדק את השפעת התפילות שנושאים עבור מטופלים על סיכוייהם להחלים מצא כי סיכויי הריפוי של מטופלים שעמדו לעבור צנתור ומישהו התפלל עבורם, כמו גם אלו שתרגלו טכניקות הרפיה טרם הצנתור, היו דומים לאלו של מטופלים שעברו צנתור ללא כל עזרים רוחניים. לכל המטופלים היה אותו סיכון תמותה בתום ההליך -27 מטופלים מכל קבוצות המחקר מצאו את מותם בתוך חצי שנה מהצנתור.
"תפילות עבור חולים הם נוהג מקובל בכל העולם", כתבו החוקרים בזמנו, "אולם מידת ההשפעה של התפילות על תוצאות הטיפול הרפואי עדיין שנויה במחלוקת". אשרי המאמין.