שתף קטע נבחר
 

חוק שכירות הוגנת עבר בקריאה ראשונה

אחרי שנתיים: החוק, שיזמו חברי הכנסת רועי פולקמן וסתיו שפיר, מסדיר את מערכת היחסים בין השוכר והמשכיר ומגדיר מהי דירה ראויה למגורים. בוטל הסעיף שנועד להגביל את העלאת גובה שכר הדירה

חוק שכירות הוגנת עבר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת היום (ב'). החוק שיזמו ח"כ רועי פולקמן וח"כ סתיו שפיר, מבקש להסדיר את מערכת היחסים בין שוכר ומשכיר ולהגדיר מהי דירה ראויה למגורים עבר לאחר למעלה משנתיים של דיונים בהם הוצאו לבסוף סעיף הפיקוח שנועד להגביל את העלאת גובה שכר הדירה וסעיף רשם השכירויות.

 

ההצעה קובעת כי המשכיר יהיה רשאי לגבות ערובה מראש - עד שליש מדמי השכירות עבור כל התקופה, ולא יותר מפי שישה מדמי השכירות לחודש. למשל, אם שכר הדירה לחודש הוא 6,000 שקל והדירה מושכרת לשלוש שנים, שליש מכלל דמי השכירות הוא 72 אלף שקל. אולם סכום זה הוא מעבר לפי שישה משכר הדירה לחודש (36 אלף שקל), ולכן הערבות תהיה בגובה של עד 36 אלף שקל.

 

אם הערובה כרוכה בהוצאה כספית של השוכר, כלומר שהשוכר צריך להעביר את הכסף עבור הערובה ישירות למשכיר ולא רק כצ'ק פיקדון, הערובה תוגבל לעד פי שלושה מדמי השכירות לחודש. עוד קובעת הצעת החוק כי על המשכיר חלה החובה למסור את המושכר בהתאמה מלאה למה שהוסכם עם השוכר. המשכיר לא יוכל להוסיף בחוזה תנאים הפוטרים אותו מאחריות לאי התאמה או לפגם שיתגלה בנכס.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אילו דירות יהיה אסור להשכיר?

החוק מגדיר גם מהי דירה שאינה מתאימה למגורים, אותה אסור להשכיר: דירה שיש בה גורם סיכון בלתי סביר לבטיחות או לבריאות השוכר, דירה שאין בה מערכת חשמל, תאורה וביוב תקינים, ודירה שאין בה פתחי אוורור. נוסף על כך, משכיר לא יהיה רשאי לדרוש מהשוכר לשלם עבור ביטוח דירה המשולם על הנכס. עוד קובעת הצעת החוק כי המשכיר רשאי יהיה להודיע על סיום החוזה 90 יום לפני תום החוזה, ואילו לגבי השוכר ההוראה מקלה יותר והוא יהיה רשאי להודיע על כך למשכיר 60 יום לפני תום החוזה.

 

במקביל להצעת החוק, מתווספת החלטת ממשלה המבקשת לקדם תמריץ לבעלי הדירות שיתחייבו שלא להעלות את שכר הדירה למספר שנים. על פי ההחלטה, שגם אותה יזם פולקמן, משכיר שלא יעלה את שכר הדירה במשך ארבע או חמש שנים, יקבל ביטוח מבנה בחינם, בסבסוד משרד האוצר, אולם רק בערים שבהן הביקוש גבוה.

  

בחודש יוני הוקם צוות בראשות יהלי רוטנברג, סגן החשבת הכללית במשרד האוצר, שבוחן בימים אלו כיצד ייבחרו החברות שיספקו את הביטוח כשנבחנות שתי חלופות: לצאת למכרז ממשלתי שיבחר חברה אחת. האפשרות השנייה, המועדפת על האוצר, היא שיינתן החזר בדמות שוברים לחברות הביטוח השונות. פוליסת הביטוח תנוע סביב 1000-500 שקל לדירה, תלוי בגדולה ובמאפייניה. במשרד האוצר מעריכים כי למתווה יצטרפו בשנה הראשונה כעשרת אלפים דירות ועד שנת 2020 מספרן יגיע ל-45 אלף.

 

כמו כן דנה הוועדה במימון גוף שיספק שירותי אחזקה - תמריץ נוסף שהוחלט בממשלה. על פי ההצעה, יוקם מוקד קשרי משכירים-שוכרים שיחזיק מאגר של אנשי מקצוע שיעבדו במחיר נמוך ממחירי השוק. בעל נכס שייכנס לתוכנית שכירות הוגנת, יעביר את ניהול קשריו למוקד, שידאג לתשלומי ועד הבית, ארנונה, חשמל ומים, ולבדיקות תקופתיות של הנכס ולתיקונים.

 

ח"כ פולקמן: "הגענו למצב בו יש משכירי דירות, במיוחד באזורי הביקוש, שמנצלים כל שינוי בשוק כדי להעלות את שכר הדירה. צעירים שעסוקים בלימודים, בניית הקריירה או בהקמת משפחה לא יכולים להמשיך לגור בחוסר ודאות במקום מגוריהם, הם זקוקים לביטחון שבו הם יודעים שיש להם קורת גג בטוחה מעל הראש ושכר דירה יציב. יש צורך במענה אמיתי ל-2 מיליון שוכרים ולהבטיח זאת בחקיקה ובהחלטות ממשלה. אני בקשר ישיר עם שוכרים במטרה להמשיך את שיתוף הפעולה בין הכוח האזרחי והצרכים שעולים מהשטח לבין מקבלי ההחלטות. רק כך נוכל לשפר ולשנות את שוק השכירות בישראל".

 

ח"כ שפיר מסרה: "החוק הזה, שעבר כאן היום, נועד לעשות היסטוריה. הוא מתחיל תהליך של הסדרת שוק השכירות כפי שמקובל בכל העולם המערבי, מתוך הבנה שחוקי משחק יהפכו את השוק להוגן יותר, ויביאו לירידה במחירי הדיור. החוק הזה עובר רק בזכות מאבק ארוך שהתחילו מאות אלפי הישראלים שיצאו איתנו לרחובות ב-2011, ובזכות לוחמים חברתיים רבים כמו דפני ליף, ועד שוכרי הדירות, שהחתימו אלפי שוכרים בכל הארץ על חוזה שכירות הוגן, בזכות התאחדות הסטודנטים ומרכזי הצעירים בכל הארץ. כולם, ועוד רבים נוספים, נאבקו יחד על הצעת החוק הזו מראשית הדרך, וימשיכו עד שתיכנס לספר החוקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
יחצ
ח"כ פולקמן - אחד מיוזמי ההצעה
יחצ
מומלצים