שתף קטע נבחר

חוזרים אל האש: טיולים בעקבות השריפות

שבועיים אחרי גל השריפות בישראל, חזרנו אל הישובים בסביבת ירושלים שנפגעו מהאש. היכן תוכלו לבקר ולראות בעצמכם את הנזקים, לאילו מקומות לא מומלץ להיכנס ואיפה תראו בכל זאת את הטבע המדהים באזור?

טיול בעקבות השריפה בהרי ירושלים    (צילום ועריכה: אלי מנדלבאום)

טיול בעקבות השריפה בהרי ירושלים    (צילום ועריכה: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השריפה שהשתוללה בהרי ירושלים כילתה לא מעט שטחים, בהם גם אתרי טבע חשובים. השריפה חיסלה לא פחות מ-15 אלף דונם, מתוכם 8,600 של שמורת הטבע נחל כפירה, וחלק מהגן לאומי הרי יהודה. שטח חשוב ביותר מבחינה אקלווגית, שייקח שנים לשקמו.

השריפה באזור ירושלים, 24.11.16 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השריפה באזור ירושלים, 24.11.16(צילום: אוהד צויגנברג)

מטיילים רבים מעוניינים לראות את שמורות הטבע השרופות, אך ברשות שמורות הטבע מבהירים כי הכניסה אליהן אסורה בשל הסכנה הנשקפת למטיילים ועל מנת לאפשר לחי ולצומח זמן התאוששות. עבור המטיילים הרבים שרוצים לחוות את הנזק שנגרם לשמורה, הוקמו אתרי תצפית ומרכזי מידע שמהם ניתן לראות את השמורה השרופה ולקבל מידע על הנזקים וההתאוששות. מי שמעוניין לטייל באזור, יוכל לעזות זאת בלא מעט אתרים קסומים שלא נפגעו.

 

נחל קטלב

שביל הטיול בנחל קטלב מוביל את המטיילים בתוך גיא עמוק הטובל בחורש ים-תיכוני. השביל עובר דרך מעיינות קטנים ומסתיים בפיתולים הגדולים של נחל שורק, סמוך לתחנת הרכבת ההיסטורית בר גיורא.

נחל קטלב (צילום: גיתית הרש) (צילום: גיתית הרש)
נחל קטלב(צילום: גיתית הרש)

נחל קטלב, גיא קצר ועמוק, הוא אחד מיובליו של נחל שורק. הנחל עובר בתחום שמורת הטבע נחל שורק דרומי, המשתרעת משני צדי נחל שורק, לאורך כ-12 ק"מ. הנחל מציג את החורש הים-תיכוני במיטבו, ובסיום הטיול - חוויה מיוחדת: חציית הערוץ הזורם של נחל שורק על גשרון.

 

הנוף הנגלה לעיני המטיילים מרשים ביותר. במיוחד מרשים התבליט העז שיוצר נחל שורק, המתפתל בעיקולים חדים בין השלוחות הגבוהות היורדות בתלילות אל ערוצו. באזור זה של נחל שורק השיבה רשות הטבע והגנים לטבע את היחמור הפרסי, יונק צמחוני השייך למשפחת האיילים. 

 

גן לאומי עין חמד

בפיתולי הדרך לירושלים, בפינה נסתרת וקסומה, שוכן הגן הלאומי עין חמד. בתוך מרחבים מוריקים ומשובבי נפש, בין שפע המים של נחל כסלון, בין התעלות והברכות, ובינות שבילי הטיול המוצלים, ניצבת פנינה היסטורית - "אקווה בלה" (המים היפים) - חווה חקלאית צלבנית שהשתמרה יפה ומספרת את סיפורו של המקום.

גן לאומי עין חמד (צילום: אייל מטרני) (צילום: אייל מטרני)
גן לאומי עין חמד(צילום: אייל מטרני)

מה יש במקום? מתחם פיקניקים ומתקני משחקים. הגן נועד בעיקר לנופש ולתיירות, ולכן כולל מרחב גדול עם מדשאות, שולחנות פיקניק בצל העצים, שירותים וברזיות, וכן מתקני משחקים לרווחת הילדים והוריהם. המתקנים מונגשים לבעלי מוגבלויות. לאורך השנה מתקיימים במקום מגוון אירועי תרבות ומוזיקה, והם מושכים קהל רב. מבצר צלבני ושרידי חווה חקלאית - בחלקו הדרומי של הגן ניצב מבנה מבוצר מהתקופה הצלבנית, ונראה שהוא שימש חווה חקלאית. השרידים העתיקים טופלו ושומרו, והם מוסיפים לגן נופך היסטורי מסתורי וקסום.

 

עוד במקום, זרימת מי נחל מוסנקים - מערכת סגורה אוספת את מי המעיינות הזורמים באפיק נחל כסלון ומזרימה אותם חזרה לנקודת ההתחלה. מערכת זו נועדה למנוע את התייבשות הנחל בחורפים שחונים ובשנות בצורת. שביל אל מערת הקבורה - מסלול הליכה מעגלי המוביל למערת קבורה מימי בית ראשון.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל מטרני
גן לאומי עין חמד
צילום: אייל מטרני
מומלצים