תיבת פנדורה אדומה / מליניאק בשלישי
האם הסתירו מכבירי את גודל הבור? למה הבקרה אישרה מימון חיצוני לעסקאות שחקנים? מדוע עדיין ניתן למחוק חובות עתק תמורת הפחתה מגוחכת של 9 נקודות? השאלות הקשות בעקבות ההתרסקות הכלכלית של הפועל ת"א
הפועל ת"א הולכת לספק לנו הרבה סיפורים בשבועות ובחודשים הקרובים. איש חכם לימד אותי שמחשבים יודעים רק לתת תשובות. החוכמה היא לשאול את השאלות: האם הסתירו מאמיר כבירי את גודל הבור, כשרכש את זכויות הניהול? האם מישהו בדק את יכולותיו הפיננסיות, או שהבקרה הסתפקה בבטוחות? כשכבירי דחה את יתרת התשלום למכבי ת"א עבור בן רייכרט, או חתם על עסקאות אחרות, האם היה לו כבר ברור שלא יוכל לעמוד בהן?
התרעתי שנים על תופעת ה"מקורבים", שמתגייסים לממן עסקאות ספציפיות מחוץ לתקציב. כל שקל חייב להיכנס לחשבון החברה, והיא שתשלם עבור השחקן. למה מאשרת הבקרה "מימון חיצוני" לעסקאות? במהלך העונה הפועל ת"א רכשה שחקנים בזמן שהיא לא שילמה משכורות לעובדים. איך אישרה הבקרה את הרכישות?
איזה מסקנות הוסקו ואיזה שינויים בוצעו בתקנון אחרי נפילת אלי שגב? מדוע ניתן עדיין למחוק חובות של מיליונים תמורת הפחתה מגוחכת של 9 נקודות ליגה?
איך ניתן להבטיח שהרוכש של הפועל ת"א מידי בית המשפט לא יהיה קונה "קש" שיקבל לידיו בעסקה סיבובית מועדון בלי חובות?
האם לבית המשפט תהיה סמכות ליישב בהזדמנות חגיגית זו את הסכסוך בין אלי טביב לחיים רמון, ולגבות כמה מיליונים?
האם אופ"א תחייב את ההתאחדות להוריד את הפועל ת"א כמה ליגות, בשביל ללחוץ עליה לשלם את החובות לזרים?
המדינה צריכה לפרנס את הספורט, לא הטוטו
אנשי ספורט מתריעים שקיצוץ צפוי בהכנסות מועצת ההימורים ב־50 אחוז ייתן מכת מוות לענפים שלמים ולפריפריה. זה נכון, אבל באמא שלכם, די עם לקסיקון יום הדין. על סמך מה נקבע שתהיה נפילה של 50 אחוז בהכנסות?
הסידור שהספורט מתפרנס מהטוטו נקבע לפני עשרות שנים על ידי הפטרונים הפוליטיים של עסקני הספורט, שדאגו למרכזים שהשתייכו למפלגות. הפועל היה קשור למפא"י, מפ"ם ואחדות העבודה, מכבי למפלגה הליברלית, בית"ר ל"חרות", ואליצור למפד"ל.
מיליארדי שקלים נכנסים לקופת האוצר ממכס ומע"מ על מכוניות מיובאות. אפילו שקל מזה לא מופנה למאבק בתאונות דרכים. הבלו שנגבה על הדלק לא מושקע בשיפור התחבורה הציבורית. ההכנסות ממס הבריאות לא מופנות להגדלת סל התרופות. מדוע הספורט והקמת מתקני ספורט תלויים בהכנסות הטוטו ומפעל הפיס?
כמה שטויות שהגיע הזמן להבהיר:
1. ההכנסות מהימורים צריכות ללכת לקופת המדינה, והמדינה צריכה לתקצב בניית כיתות ואולמות ספורט, ולא קומבינה של ראשי ערים.
2. המדינה נלחמת בהימורים הלא חוקיים בעזרת ההימורים החוקיים. מי המציא את השטות הזאת? בהימורים הלא חוקיים צריכה להילחם המשטרה, לא מפעל הפיס והטוטו. לא מכבים שריפה עם בנזין.
3. בניית כיתה לא מכשירה הימורים. אף לא מהמר אחד בטוטו ובפיס לא עשה זאת כדי לבנות כיתות לימוד ואולמות ספורט. הטוטו קיים בשביל לבנות מתקני ספורט, כמו שנובל אנרג'י מפיקה גז מתוך דאגה לאיכות האוויר ופרנסת מהנדסים בישראל. אגב, לאן נעלמו תשדירי נובל מאז שמתווה הגז אושר?
חשבתי שהעולם המושחת הזה נעלם, אבל עמיר פלג חשף ב"ידיעות אחרונות" שיורם אורנשטיין, מנכ"ל "הפועל", ונאור גלילי מ"מכבי" משתכרים כ־40,000 שקל בחודש. גלילי, גרסה 3.5 של צבי ורשביאק, מינה מתעמלת בת 24 לנציגת מכבי בהנהלות איגודי השחייה, האתלטיקה והכדורעף.
את הקומבינה הזאת צריך לממן בכספי הטוטו? כך דואגים לפריפריה, לענפים הקטנים ולמחלקות הנוער?
כשהמצב קשה מגייסים את שמעון מזרחי ועולים לכנסת. אלפי ילדים ייפלטו לפשע אם קבוצות נוער ייסגרו, טען מזרחי, שמחלקת הנוער שלו מכניסה מיליונים למכבי ת"א. זה האיש לזעוק את מצוקת הנוער? כשמיקי דורסמן מכר את הפועל חולון, הוא דרש משלמה אייזיק להשאיר בידיו את מחלקת הנוער הרווחית. בערים הגדולות מחלקות הנוער מממנות את הבוגרים.
איך זה שמנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, שנכח בדיון, לא הציע למזרחי לממן את מחלקות הנוער, הפריפריה והקמת המתקנים באמצעות ביטול הפטור המטופש ממס הכנסה, שמדינת ישראל נותנת לספורטאים זרים. סוגרים ענפים אולימפיים, מאמני נבחרות עובדים ב־6,000 שקל לחודש, ורק בפטור ממס לזרים לא נוגעים.
הפלופ האיסלנדי וידאר קיארטנסון, מאיק צירבס שלא מכופף ברכיים בהגנה, ומנדיונדו שיקבל 10 מיליון שקלים מהפועל ת"א עבור חודשיים עבודה - במה כל אלה קידמו את הספורט בישראל, שמגיע להם פטור ממס?
המציאות המדומה של הפועל ירושלים
אחד הנהלים המטופשים בצה"ל הוא "מסדר המפקד". בסיס מבורדק עובר טאטוא, שטיפה וסיוד, כלי נשק מטונפים עוברים ניקיון יסודי, ציוד מפוזר מסודר בשלשות, וחיילים מצוחצחים מתייצבים בשלשות. המפקד יוצא ממשרדו הממוזג ו"יורד לשטח", אבל הוא יודע שדקה אחרי שהוא עוזב התפאורה מתפרקת וחוזרים לבלגן.
בשבוע שעבר הזמינה הפועל ירושלים את מנכ"ל היורוליג, ג'ורדי ברתומאו, למסדר המפקד. הביאו אלפים לארנה, קבעו את הביקור למשחק נגד הקבוצה החלשה בבית, אולימפיה לובליאנה, ונתנו הצגה.
ירושלים היא מהערים האטרקטיביות והמפורסמות בעולם, הבעלים מחויב, אולם חדיש. מועמדת לגיטימית ליורוליג. הבעיה שהיורוליג הפך למועדון סגור, וירושלים היא איום על מכבי ת"א. ירושלים יכולה להגיע ליורוליג בוויה דולורוזה דרך זכייה ביורוקאפ. הבעיה היא שזו כניסה חד־פעמית לעונה אחת בלבד. ג'ורדי לא פראייר. הוא יודע שמסדר המפקד הוא לא המציאות עצמה.
הגדלת היורוליג תגדיל את סיכויי ירושלים להיכנס, אבל תפיל עומס נוסף על קבוצות שכבר היום משחקות שלוש פעמים בשבוע.
למה השופטים לא הלכו לווידיאו בזריקה של שמחון?
האפשרות לצפות בווידיאו במהלכים מכריעים שמה שוב את חוקת הכדורסל שנות אור לפני חוקת הכדורגל הפרימיטיבית. כמו בכל שינוי אופנתי, שופטים נוהגים להשתמש בו לעיתים במידה מוגזמת, וזה בולט בעיקר לאחרונה בעבירות שפעם נחשבו ל"עבירות טובות", שעוצרות מתפרצות ומונעות סלים בטוחים.
במשחק בין מכבי ת"א למכבי חיפה לקח עמית שמחון את הזריקה האחרונה על הבאזר. סוני ווימס קפץ עליו בניסיון לחסום, הושיט יד, שמחון נפל לאחור, והכדור לא נכנס. ייתכן שהיה פאול. ייתכן שלא היה פאול. ייתכן שהיה פאול, אבל אחרי הזמן החוקי. מלמדים שופטים שטוב שמשחק לא מוכרע בשריקה שלהם, אבל היום יש וידיאו.
אם הכדור היה נכנס, אין ספק שהשופטים היו רצים לבדוק את המוניטור. לא ייתכן שהם לא יעשו את זה כאשר יש ספק אם בוצעה עבירה בזריקה.