הנשים שעזבו משרת חלומות ויצאו לעצמאות
גליה הקימה את ערוץ הופ ועברה ליצור תוכניות טלויזיה לימודיות לילדים, ענת עבדה שעות ארוכות בשיווק נדל"ן והחליטה לפתוח חברה שתאפשר לה לחזור הביתה בארבע. הנשים שהפסיקו להיות שכירות מספרות על הקושי: "זה להתחיל מאפס" אבל מדגישות שעכשיו הן יכולות לעשות יותר
לעזוב את החברה הגדולה לטובת החלום: נשים ששימשו במשרות בכירות ופתחו עסקים עצמאיים אומרות "אנחנו קובעות את הזמן שלנו".
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
"בגלל יוקר המחיה - נשים 'עובדות שקופות'"
יזמיות הזהב: הנשים שפתחו עסק בגיל 60
"נשים מצליחות יותר בדרישות שכר"
גליה חלאוי הקימה לפני כ-17 שנה את ערוץ הופ, ערוץ לולי וערוץ הורים, והביאה לישראל דמויות שהפכו למוכרות בכל בית כמו סמי הכבאי ודורה. למרות זאת, חלאוי לא הייתה מרוצה לחלוטין: "הרגשתי שאפשר לעשות משהו אחר ושאף אחד לא יקום ויעשה אותו".
לפני כשנתיים עזבה את הערוץ והקימה עסק עצמאי בשם A פלוס, המייצר סדרות טלווזיה לילדים המשלבות גם לימודים. "כולם מדברים היום על משבר המתמטיקה ואיך זה שהרמה שלנו במדעים מדרדרת לעומת מדינות אחרות. הבנתי שהילדים של היום מבלים המון שעות מול המסך, ואין אלטרנטיבה שיכולה לקחת את הצרכים של ההורים ושלהם ולחבר את זה עם המקום שבו הם נמצאים הכי הרבה".
על המעבר לעסק עצמאי היא מספרת: "15 שנה הכינו וכישלו אותי, בכל השנים הייתי עסוקה בדברים חדשים ואיך לעשות אותם יותר טוב. בעסק עצמאי נוסף לי הצורך להבין מאיפה מגייסים את הכסף, איך אתה יכול ליצר עוד מקורות הכנסה. כמנכ"ל של חברה צריך להציג את התוכניות ולעמוד ביעדים, זה אתגרים שלא היו לי. בתור שכיר יש לך מנהל, אבל כשזה דירקטוריון הם רוצים לראות מה האופק שלך. אתה עוקב אחרי הדברים ב-360 מעלות, לא רק ב-320 מעלות.
"גם בתור שכירה עבדתי המון שעות אבל מהצד המשפחתי זה היה יותר ברור. כשאתה שכיר ואתה מסור לעבודה 'אתה וורקוהוליק ואתה צריך להוריד הילוך' כשאתה עצמאי המילה וורקוהוליק יורדת מהלקסיקון".
"היום אני עושה הרבה יותר"
ענת חן זדה עבדה 15 שנה בחברת "אמבסדור", המתמחה בשיווק של פרויקטים בנדל"ן. "התחלתי בתור מחלקת קפה והגעתי להיות מנכ"לית ושותפה בחברה, כשאני מנהלת 45 אנשי מכירות. הייתי וורקוהלית, עבדתי שעות מטורפות ויום אחד החלטתי שאני רוצה לעצור ולעשות משהו בדרך שלי, שהקטע המקצועי יתאים לחיים שלי ולא להיפך".
לפני שבע שנים חן זדה פתחה את חברת "חן", המתמחה בשיווק פרויקטים של קבוצות רכישה וקבוצות רוכשים. "מדובר בדברים קצרים יותר, אנשים מחפשים דירות להשקעה והזמן למכירת פרויקט הוא בין שבועיים לשלושה חודשים".
החברה מעסיקה שבעה עובדים בלבד והודות לאופי של הפרויקטים, חן זדה מעידה כי היא יכולה לנהל את הזמן שלה באופן חופשי: "היום אני לוקחת שלושה פרויקטים בשנה, אני בארבע בבית וזה משהו שהוא מאוד חשוב לי. החברה מורכבת מנשים, אמהות עובדות, וכל העבודה שלנו בנויה בצורה כזו שכל אחת יכולה לעבוד מהבית, לעבוד בזמנים שלנו ועדיין להיות זמינות ולתת שירות תמיד".
בנוסף, חן זדה הקימה חברה נוספת בשם "פולי", המציעה פורטל לקוחות ישיר, כאשר הלקוחות מקבלים דרך האינטרנט את כלל המידע על מה שקורא בפרויקט. "זה מאוד יעל את המערכת ונתן מענה ללקוחות, בניתי את זה בשביל הפרויקטים שלי ונוצר גם ביקוש מקבוצות רכישה אחרות". היא ממליצה בחום על המעבר לעצמאות: "אני מרוויחה לא פי שתיים, אלא לא יודעת כמה יותר. הרווחתי את הביטוי העצמי שלי, כשאתה יוצא החוצה ואתה עושה את זה לבד, אתה יכול לעשות הרבה יותר".
"להקים עסק בתור אישה זה לא קל"
גלית בכור היא המייסדת והבעלים של "אפ-דיגיטל", משרד פרסום דיגיטל, אבל עד לפני שמונה שנים שימשה כמנכ"לית "בוקס מדיה", לאחר שהקימה אותו בהוראת המעסיק שלה. "הייתי בחודש תשיעי והבעלים בא ואמר לי 'אנחנו רוצים להקים חברה של רכש מדיה'. שבוע לאחר הלידה הייתי בראיונות עבודה וכשנכנסו לשנה החמישית החלטתי שאני עוזבת, הראיה של רכש המדיה נהייתה מסחרית ורציתי להתוות מדיה חדשה, לפתח דרך ישירה עם לקוחות".
בכור אומרת כי לא חוותה קשיים ניהוליים כשעזבה לעצמאות: "היות והקמתי כבר חברה מהייסוד, ברמה האישית היה לי מאוד קל ומאוד ברור לאיזה כיון אני רוצה לקחת את זה". עם זאת, היא מוסיפה: "להקים עסק זה לבוא ולהגיד 'הייתי רגילה לתנאים מסויימים ולשכר מסויים' ולהתחיל מאפס. בנוסף, להקים עסק בתור אישה זה לא משהו קל, אני משלמת על זה מחיר בבית, אני עובדת יותר שעות כי זה הבייבי שלי".
"להיות עצמאי זו לא בחירה"
קרן הלפרין עשתה את המעבר משכירה לעצמאית לשכירה, והיא לא שוללת שבעתיד תחזור לעבוד בעסק משלה. הלפרין עוסקת בתחום משאבי אנוש והגיעה להיות מנהלת משאבי אנוש בחברת Live Person האמריקאית, שמנתה אז כ-1000 עובדים: "כבר בשלב הזה דגדג לי הרצון להקים עסק משלי".
לאחר שעזבה את Live Person, עברה להקים את תחום משאבי האנוש בסטארט-אפ של כמה עשרות עובדים. "בשנה האחרונה בעבודה עלה בי רצון, והתבהר לי שאני צריכה להקים עסק עצמאי, אני רוצה שדברים יעשו בדרך שלי". לפני ארבע שנים הקימה ב-2012 חברת יעוץ וליווי לסטארט-אפים בשלבי צמיחה. " אמרתי שאני לא הולכת להתחרות בחברות השמה כי אני בן אדם אחד. ראיתי שסטארט-אפים לא משתמשים במשאבי אנוש כי זה יותר מדי יקר והתחלתי ללוות אותם".
המעבר בחזרה לעבודה שכירה הגיע מ-Feedvisor, אחד הסטארט-אפים שהלפרין ליוותה. היא הצטרפה לתפקיד סמנכ"לית משאבי אנוש, בחברה שמתעסקת בתחום האלגו קומרס (תמחור מבוסס אלגוריתם), ומונה כיום מעל 100 עובדים. "בגלל שבחברה הזו גייסתי את כל האנשים, אמרתי שעוד לא הייתי בשלב כזה ויש לי פה חלק מאוד משמעותי. אני יודעת שאני אחזור לעצמאות אבל זו חוויה שאני צריכה לעבור אותה". היא מספרת על הקשיים דווקא בחזרה לעבודה מול מעסיק "אמרו לי 'תראי, פה את הולכת על הבטוח', ואמרתי להם העצמאות שלי זה הבטוח, בעצמאות שלי אני סומכת על עצמי במאה אחוז, פה אני חלק ממערך גדול ומפוליטיקה ארגונית.
"להיות עצמאי זה לא בחירה, זה חלק ממי שאתה, משהו שאתה מרגיש שאתה חייב לעצמך, יש כאלו שזה קורה להם בגיל צעיר ויש כאלה שזה מתבשל אצלם. הרצון הזה להתפתח ולהמשיך ללמוד".