שתף קטע נבחר
 

"מי שמצפה שמחירי הדיור יירדו מחר - טועה"

השמאי הממשלתי הראשי בוועידת עיר הנדל"ן באילת: "מי שעומד עם סטופר ומצפה שמחר מחירי הדירות יירדו - משלה את עצמו. מדובר בתהליך ארוך, מסורבל, פתלתל ומטעה". ראש עיריית הרצליה: "אני מוכן לבנות 15 אלף יחידות דיור בשדה התעופה - אבל חמישה מטוסי פייפרים מעכבים אותי"

"מי שעומד עם סטופר ומצפה שמחר מחירי הדירות יירדו - משלה את עצמו". כך אמר היום (ג') טל אלדרוטי, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, בוועידת "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי שנפתחה באילת. בפאנל בנושא קבינט הדיור התבקש אלדרוטי להתייחס לסקירה שפרסמה באחרונה לשכת שמאי המקרקעין, לפיה בשנה האחרונה חלה עלייה בשיעור של 9% במחירי הדירות בישראל. "הורדת מחירים זה תהליך ארוך, מסורבל, פתלתל ומטעה - וצריך להתאזר בסבלנות. אם רוצים שאגיד מה יקרה למחירים ב-2017, בואשישאלו אותי ב-2018", הדגיש.

 

 

מוקדם יותר, בפאנל שמאי המקרקעין שהתקיים גם הוא במסגרת הוועידה במלון רויאל ביץ', השתתפו בין היתר שמאי המקרקעין חיים מסילתי ומ"מ ראש עיריית ירושלים, קובי כחלון. מסילתי שאל את חברי הפאנל אם הם מאמינים שמחירי הדירות יירדו. כחלון השיב באופן מפתיע כי המטרה של שר האוצר, משה כחלון (אחיו), אינה להוריד את המחירים אלא לספק דיור מוזל לזוגות צעירים. כאשר הופנתה השאלה לנוכחים באולם, רק משתתף אחד מקהל הרים את ידו לשאלה האם מחירי הדירות יירדו בשנה הקרובה.

 

פורסם המכרז הראשון של "תכנן ובנה" בחריש

השר גלנט: "שמנו קץ לחזירות הקבלנים"

 

ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, טען בפאנל קבינט הדיור כי מחירי הדירות אינם המשחק הבלעדי בשוק הנדל"ן, אך הודה כי יש צורך להוריד אותם. הוא סיפר כי רשות מקרקעי ישראל, שמייצרת הכנסות של 8-9 מיליארד שקל משיווק קרקעות, מנתבת את כל ההכנסות לפיתוח ולמכרזים במסלול מחיר למשתכן, וכינה את המהלך "שינוי עמוק" במדיניות. הוא הוסיף כי המדינה ממשיכה לבנות, לתכנן ולשווק יחידות דיור, אולם טען כי יש חסמים רבים שמעכבים יציאה לפועל של תוכניות אלה. "החסמים זה לא רק מחלפים וביוב, זה יכול להיות בית עלמין שכבר אין בו מקום, וצריך לעבור לקבורה רוויה", אמר.

 

בהמשך התייחס ניצן לתפקידו כיו"ר הותמ"ל - הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, שתפקידה לאשר תוכניות בנייה למגורים בהליך מזורז. "צריך להושיט את היד לזוגות צעירים שצריכים לקנות דירה ראשונה, ובמקביל לסייע גם באמצעות פרויקט דירה להשכיר לטווח ארוך. זה לא סוד שקמות ערים חדשות ברחבי הארץ - מודיעין הוקמה בשנות ה-90, היום יש לנו את חריש ובהמשך גם נבנה עיר חדשה - קדמת השרון". בכך התייחס ניצן לתוכנית ענק שמקודמת בימים אלה בותמ"ל באזור השרון.

אתר בנייה. בונים ערים חדשות? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אתר בנייה. בונים ערים חדשות?(צילום: EPA)

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, התייחס גם הוא לתוכניות בנייה עתידיות ואמר כי "המדינה חייבת לנהל תזרים דירות לטווחים של 35 שנה קדימה. המדינה מכפילה את עצמה והציבור לא רוצה פרויקטים גדולים ליד ביתו - ולכן אין מנוס אלא להבין שיצטרכו לבנות מיליוני דירות בערים חדשות - בצפון, בשפלת יהודה ובנגב. מאחר שאני מכיר את ההתנגדות של השלטון המקומי לפיתוח בערים, אני מבין שאין מנוס אלא להקים מטרופולנים חדשים גדולים".

 

רשות מקרקעי ישראל לקבלנים: "לאף אחד לא נוח שהמחירם יירדו"

משה פדלון, ראש עיריית הרצליה, טען שברשות המקומית לא מתנגדים להתוכניות בנייה, להיפך - אך נתקבלים בחסמים. "אני מוכן לבנות היום 15 אלף יחידות דיור בשדה התעופה בהרצליה - אבל חמישה מטוסי פייפרים מעכבים אותי", טען פדלון, "צריך לראות את משבר הדיור בראייה מערכתית. כשנכנסתי לתפקיד בניתי תוכנית מערכתית ל-50 אלף יחידות דיור שמרביתן מיועדות לזוגות צעירים. אני רוצה לדאוג לדור ההמשך. צריך לקצר הליכים, אנחנו מוכנים מחר בבוקר להכניס מנופים לשדה התעופה. התוכנית מוכנה למכרז אבל אנחנו ממתינים לבג"צים וללוביסטים שמעכבים את התוכנית".

 

ינקי קווינט, היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל, אמר לקבלנים באולם: "לאף אחד לא נוח שהמחירים יירדו". הוא הוסיף כי "חובת ההוכחה עלינו - אם פעם היה לוקח לנו בין 5-10 שנים לתפוס חזקה בקרקע, היום בעת אישור תוכנית אנחנו יכולים לתפוס חזקה בקרקע וזה מקצר תהליכים. בסופו של דבר התהליכים ארוכים, אבל קיבלנו את הכלים ואני מאמין שנעמוד בזה. הדברים נעשים בהרמוניה ויש מי שמנצח על התזומרת הזאת ובטווח הקרוב זה ייראה בשטח".

 

קווינט התייחס לתוכנית מחיר למשתכן וציין כי "פרסמנו קול קורא שמאפשר לתת עד 137 אלף שקל לקבלנים שירצו לשווק דירות במחיר למשתכן. אנחנו מוכנים לוותר על דמי היתר ובלבד שיצטרפו לתוכנית הדיור המוזל וכך נוכל לפרוץ את רף 55 אלף יחידות הדיור".

 

עו"ד אליאב בן שמעון, מנכ"ל האתחדות בוני הארץ (הקבלנים), התייחס לטענות של קווינט. "שולי הרווח של הקבלנים ברורים, ולצערי אם הם היינו יותר חזירים - אולי לא היינו מגיעים למצב של קריסת חברות הביצוע". הוא התייחס לאמירה מהשבוע שעבר של שר הבינוי והשיכון, והבהיר: "התנאים של הקבלנים מול מטה הדיור הם תוצר של שיתוף פעולה - אנחנו פחות פועלים תחת השרביט של שר השיכון".

 

גם בן שמעון התייחס לתוכנית מחיר למשתכן. "אם חושבים ברשות מקרקעי ישראל שהפתרון הוא לייעד את כל הקרקעות למחיר למשתכן, זו טעות. מחיר למשתכן הוא אחד הגורמים לעליות מחירים. זה שכל השיווקים נעשים במחיר למשתכן זו בעיה. אין עסקאות למשפרי דיור וזו החלטה לא נכונה והיא זו שמובילה לנתון של עליית מחירים. נגמור את השנה בלא פחות מ-8% עליות מחירים. צריך שלפחות 50% משיווקי רשות מקרקעי ישראל יהיו לגבי מכרזים לאוכלוסייה שאינה מחיר למשתכן", אמר.

 

מירי כהן, סגנית יו"ר מטה הדיור, המשיכה לגבות את תוכנית מחיר למשתכן והציגה את עצמה כמי ששייכת לדור חסרי הדירה: "אנחנו מייעדים את הקרקעות לחסרי הדיור וזו המטרה. חד משמעית משבר הדיור פגע בנו - עכשיו, כשאנחנו רוצים לקנות דירות, ובפנסיה כשאולי לא נוכל לשלם עליהן". נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית, לא הסכימה עם הדברים. "למרבה הצער אנחנו רואים עליות מחירים גם במתחמים של מיזמי מחיר למשתכן", אמרה, "במבחן התוצאה, הכמות שהגיעה לרוכש הסופי היא מזערית".

 

דפנה הרלב, מנכ"לית ומבעלי קבוצת הנדל"ן אביב, השתתפה גם היא בוועידה, ובפאנל בנושא "הקצאת קרקעות לטובת דיור להשכרה" טענה כי הפתרון למשבר הדיור אינו מסלול מחיר למשתכן אלא שוק השכירות. "הבשורה החשובה של שוק השכירות הממוסד היא שאנשים ללא הון עצמי יוכלו להתגורר בדירה חדשה מקבלן, עם מפרט גבוה, במשך עשר שנים ובמחיר ידוע מראש, המתאימה לצרכיהם וליכולתם הכלכלית", אמרה, "הגיע הזמן שמשרד האוצר יבין שיש לנקוט בצעדים נוספים מעבר למחיר למשתכן. לכן אני פונה לחברי הממשלה, לשר האוצר ולקברניטי הדיור לפעול להקמת שוק משמעותי, ממוסד ואיכותי של דירות להשכרה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים